nlc.hu
Utazás
A harmónia jegyében

A harmónia jegyében

Évszázados kínai testedzési mód, ami filozófia, harcmûvészet, gyógymód és látványosság egyaránt. A tai chi azoknak is örömet szerez, akik nem próbálták, csak nézik, ahogy a profik lassú harmonikus mozdulattal végzik a gyakorlatokat





A kínai parkokban gyakori látvány, hogy egy csapat ember lassú, összefüggő mozdulatsort végez arcukon mosollyal, nyugalmat és harmóniát árasztva. Nem csoda, hogy az európai ember is beleszeretett egy taoista szerzetes „találmányába” a tai chi-be.
A kínai gyógyászatban a testben szétáradó életerő, a chi nagy jelentőséggel bír, nem véletlen, hogy ez a népszerű kínai „sport” nevében utal erre, hiszen a tai chi gyakorlatsorok végzésével éppen a chi mozgását hozhatjuk harmóniába. Az életenergia körforgásának segítése mellett a gyakorlatozó életerejét is növeli a tai chi, erősíti a nyugodt elmét, meditatív elemeivel segít a stressz leküzdésében, a pihenésben.

A szerzetesek „sportja”

A legenda szerint, 800 évvel ezelőtt, egy taoista szerzetes szemtanúja volt egy daru és egy kígyó közötti harcnak, ez a küzdelem ihlette meg, és ennek hatására dolgozta ki a tai-chi harcművészetet.

Valójában a tai-chi története 527-re nyúlik vissza, és a mitikus Shaolin templomban kezdődött. Egy buddhista hindu szerzetes a templomba érkezve felfigyelt a szerzetesek leromlott fizikai állapotára, gyenge ellenálló-képességükre, és bevezette ezt az edzésmódot, melyet Xin Yi-nek (szív és elme) keresztelt el.






Lassú nyújtó gyakorlatsor


Maga a mozgásforma 108 lassú, könnyed és kecses mozdulatból áll. Ezek együttesen adják ki a “tai chi sorozatot”. A hagyományos kínai orvostudomány szerint a tai chi lassú nyújtó és forduló mozgásai ellazítják az izületeket, a gerincet és a test feszültséggócait, helyreállítva a szabad mozgás belső energiáját.

Több tai chi iskola és stílus létezik, a tai chi taoista változata az egészség helyreállítására helyezi a hangsúlyt.

Hogyan kezdj hozzá?






A Tai Chi Chuan kínai karakterét úgy lehetne fordítani, mint a “legfőbb alapvető erő”. A Tai Chi kifejezés szoros kapcsolatban áll a jin-jang elmélettel. Ez a világ dinamikus kettősségét fejezi ki (nő-férfi, aktív-passzív, sötét-világos, erős-gyenge stb.), mely jelen van minden dologban.
 
A tai-chi elkezdése előtt, végezzünk néhány bemelegítő gyakorlatot, amely során összpontosítsunk a légzésre. Minden ízületünket megmozgatjuk, megnyújtjuk izmainkat.
A bemelegítés után zene kíséretében mozdulatsorozatok következnek, melyeket szakemberek tanítanak. A mozdulatok folyamatosan követik egymást egyik pozícióból a másikba, ellazítva a testet és az elmét. Felejtsük el a gondokat, koncentráljunk teljesen a tai-chi-re, érezzük át minden mozdulatát!

A könnyed mozdulatsort bárki elsajátíthatja, sőt ez az a sport, amelyet minden korosztályban érdemes elkezdeni. Az alap gyakorlatsor elsajátítása után mindenki a saját tai-chi-jét alakíthatja. Érdemes megtanulni akár könyvből, vagy videóról is, bár Magyarországon ma már Budapesten kívül hat nagyobb városban is működnek thai-chi klubok.



















Mintha Kínában lenne.

A kínai konyha ízei mára a világ majd’ minden szegletébe eljutottak. A siker titka az édes és a savanyú ízek bátor kombinációja. Az Uncle Ben’s elhatározta, hogy még ellenállhatatlanabbá teszi a kínai konyhát, és megalkotta az édes-savanyú mártást, ropogós zöldségekkel és extra nagy adag ananásszal.


Készítsen édes-savanyú csirkét ma estére aromás basmati rizzsel, csakúgy, mint ahogy a kínaiak szokták nap mint nap.

 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top