Szabadidő

Amszterdami városkalauz

Európa legliberálisabb országának fővárosába a turista az utánozhatatlan "Amszterdam-feeling"-ért érkezik. Mi mondunk legalább még egy tucat indokot, amiért érdemes Amszterdamba látogatni.

Megérkezésünkkor azonnal magába szippant az utcák színes kavalkádja. Rasztahajú világjárók hatalmas hátizsákokkal keverednek az öltönyben bicikliző helyi bankárokkal. A legjobb, ha egyszerűen hagyjuk magunkat sodorni az árral.

Csatangoljunk a kanálisok mentén, álljunk meg egy pillanatra a sok kis híd egyikén, és nem fogunk csodálkozni, miért emlegetik a várost észak Velencéjeként. A jobbra-balra dűlő kecses házak előtt és a hidakon biciklisták haladnak minden irányba, a csatornákon forgalmas vízi élet zajlik, a szélén pedig lakóhajók horgonyoznak. A város este egy ékszeres dobozra hasonlít: a keskeny németalföldi házak ablakaiban színes lámpák gyúlnak. A cseppet sem szemérmes hollandok nagypolgári lakásaiba is bepillantást nyerhetünk, hiszen a legtöbb ablakon nincsen függöny.

Amszterdam liberális hírnevét leginkább két dolognak köszönheti. A piros lámpás negyed a belváros szívében, a város legrégebbi negyedében található. Mulatók, szexmúzeum és magukat ablakokból kínáló hölgyek a fő látnivalók itt, de állítólag már nem sokáig, mert a városvezetésnek más tervei vannak az értékes városrésszel. A leginkább turistákra specializálódott, könnyű drogokat árusító coffeeshopok szintén a város kétes hírnevéhez járulnak hozzá.

Két keréken

 

A legjobban akkor járunk, ha egy harmadik holland jellegzetességet követünk magunk is. Amszterdamot felfedezni a legkönnyebben úgy tudjuk, ha a helyieket követve mi is biciklire pattanunk, és úgy járjuk be a várost. Szokatlan élmény a nagyszámú biciklistával együtt tekerni; az ósdi bicikliken nincsen váltó, de ez nem okozhat problémát, mert a domború hidakra való feltekerés jelenti az egyetlen emelkedőt a városban.

 

Piaci séta

A városban tekerve könnyen belefuthatunk nagy kirakodóvásárokba, ugyanis Amszterdamban nagy hagyományuk van a szabadtéri piacoknak. A helyiek imádnak a standok között nézelődni, vásárolgatni, régiségek között válogatni. A városban rengeteg piac van, ahol mindent megtalálunk, legyen az lakásdísz, ruha, régi kacat vagy finom holland sajt, tengeri finomság. Ha nem is veszünk semmit, akkor is remek program elvegyülni a forgatagban, megfigyelni a helyieket. A leghíresebb piac az Albert Cuyp utcában található több mint 300 standdal, vasárnap kivételével mindennap nyitva tart. A Jordaan negyedben, a Lindengrachton csak szombaton van piac, ahol hatalmas karika sajtok, biozöldségek és friss tengeri halak kínálják magukat. Ne mulasszuk el megkóstolni az egyik helyi jellegzetességet, a nyers heringet uborkával, fenséges falat.

Érdekes adatok a tulipánról

A tulipánok a 16. században a Török Birodalomból kerültek Németalföldre. A tulipánhagymák a 17. században akkora népszerűségre tettek szert, hogy az emberek vagyonokat fizettek ki egyetlen tulipánhagymáért. Egy drágább darabért, összehasonlításképpen, akár tíz tonna sajt árát is elkérték. A tulipánmánia néven emlegetett őrületnek egy tőzsdekrach vetett véget, rengeteg ember, aki tulipánokba fektette a pénzét, elvesztette az egész vagyonát. Jelenleg Hollandia a világ első számú tulipánimportőre, a világforgalom 75 százaléka innen származik.

A világ legnagyobb virágoskertje: www.keukenhof.nl

Tulipánmánia

A sok piac közül a legismertebb természetesen a virágpiac. A virágboltok a csatornán álló hajókban vannak kialakítva, és a kínálat legnagyobb részét a szivárvány minden színében pompázó tulipánok teszik ki. A tavasz kitűnő alkalom, hogy itt szerezzünk be tulipánhagymákat, amelyek itthon a kertünk büszkeségei lesznek.

A tulipánok tavasszal virágoznak, késő márciustól május közepéig. Ha nem elégszünk meg a virágpiac nyújtotta látvánnyal, akkor vonattal gyorsan eljuthatunk az Amszterdam környéki hatalmas tulipánmezőkre. A legszebb tulipánföldek Haarlem és Leiden között vannak. Ugye mondanom sem kell, hogy a legemlékezetesebb élmény, ha biciklivel járjuk be a vidéket. Kényelmesebb lehetőség, ha Amszterdam központjából induló direkt busszal megyünk el a Keukenhof nevű parkba, amely kizárólag ebben az időszakban, a tulipánok virágzása idején tart nyitva.

A Keukenhof park tulipánjairól világhíres
A Keukenhof park a tulipánjairól világhíres

 

Átfogó honlap az amszterdami éttermekről: www.dinnersite.nl/amsterdam

Abyssinia – etióp étterem
Jan Pieter Heijestraat 190hs
1054 MN Amsterdam

Gasztronómia

Amszterdamban több mint 172 nemzetiség képviselteti magát, így szinte a világ összes etnikumának a konyhakultúráját megtalálhatjuk, méghozzá kitűnő tálalásban. Elsősorban a volt holland gyarmatok, azok közül is Suriname és Indonézia ízeit kínáló éttermeket ajánljuk. Kezdésképpen kóstoljuk meg az indonéz éttermek egyik legnépszerűbb fogását, a mogyoróvajas csirkét (saté)!

Ha valaki igazi különlegességre vágyik, annak az etióp éttermet ajánljuk. Elsőre nem hangzik bizalomgerjesztőnek, de a tulajdonos lazasága és a kókuszdióban felszolgált banános sörök rögtön meggyőztek bennünket.

Amszterdam messze földön híres az éjszakai életről. Angliából a legtöbben csak egy görbe hétvége kedvéért látogatnak el a holland fővárosba. A Paradiso és a Melkweg a két legismertebb partihely a városban, de rengeteg menő klubot és bárt találunk még itt.

Kultúra

Az amszterdami forgatagban való elmerülés mellett szakítsunk időt kulturális programokra is. A Nemo egy tudományos központ, kívülről leginkább egy hatalmas tengerjáró hajóra hasonlít a bátor formatervezésű építmény. A modern épület Hollandia legnagyobb tudományos kiállítóközpontját rejti.

A különleges építmény a Nemo tudományos központot rejti
A különleges építmény a Nemo tudományos központot rejti

 

A Rijksmuseumban Rembrandt, Vermeer és más holland mesterek műveit tekinthetjük meg. A Van Gogh Múzeum a festő képeiből rendez kiállítást, de Monet-képeket is találhatunk itt. Az Anna Frank-ház a második világháború gyötrelmeire emlékeztet. A Rembrandt-ház és a királyi palota csak a legismertebb további turistacélpontok, de ha arra vagyunk kíváncsiak, hogyan kapcsolódnak ki a helyiek, akkor látogassunk ki a Vondel parkba. Jó időben nyüzsög a hatalmas park az önjelölt zenészektől (kitűnő előadásokat is kifoghatunk), tajcsimesterektől, görkorisoktól és a fűben piknikező helyiektől.

Tájékozódás

Amszterdam belvárosa 90 szigetből áll, amelyeket 400 híd köt össze. A város középpontja az Ij folyó torkolatának partján álló Központi pályaudvar (Centraal station). Innen patkó alakban öt csatorna fut, és az általuk határolt terület számít a belvárosnak. Ha már megbarátkoztunk a nevükkel, nagyon sokat segítenek a tájékozódásban.

Érdekes adatok Amszterdamról

• Amszterdam hétszázezer lakójára egymillió bicikli jut.

• Amikor a Schiphol repülőtéren landolunk, négy méterrel a tengerszint alatt vagyunk.

• Amszterdamban található Európa legkeskenyebb háza, mindössze 2,02 méter széles (cím: 22 Oude Hoogstraat).

• A város légrégibb háza 1465-ben épült.

• New York eredeti neve Új-Amszterdam volt, mert holland telepesek alapították.

• A hollandok Európa legmagasabb nemzete.


Utazási tippek:

Malév
KLM
Lufthansa
British Airways

Busszal – Eurolines

További információ:
Amszterdam.lap.hu

Hollandia.lap.hu
Útikönyv.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top