Szabadidő

Világörökség-séták Budapesten

A főváros jó pár nevezetessége büszkélkedhet az UNESCO által adományozott megtisztelő világörökség címmel. Az alábbi összeállítás csupán kedvcsináló egy kellemes budapesti csatangoláshoz.
1972. november 16-án született meg az UNESCO világörökség-egyezménye, mely a Földön található egyetemes természeti és kulturális értékek megőrzésére szolgál. Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez, ma pedig már nyolc olyan helyszínnel rendelkezik, amely fölkerült a világörökségi listára, vagyis a kiemelt fontosságú, nemzetközi figyelmet és védelmet érdemlő egyedi értékek közé.

Budapestnek számos olyan kincse van, amely szuperlatívuszokkal jellemezhető. A „legek” közé sorolható, vitathatatlanul legnagyobb értéke nem más, mint csodálatos és méltán világhírű fekvése. Budapest azonban ennél jóval több. Építészeti, történelmi és kulturális jelentősége miatt a város több építménye is kiérdemelte a kitüntető figyelmet, és mára már az UNESCO világörökség-listájának sorát gazdagítja.

A számunkra sokszor hétköznapinak tűnő épületeket évente több ezer turista keresi fel, hogy csodájára járjon annak a gazdag természeti és épített örökségnek, amit Budapest nyújthat. Ezek közül jó néhány nevezetesség elnyerte az UNESCO által adományozott megtisztelő világörökség címet. Szemezgessünk egy kicsit Budapest kincseiből! S hogy hol is kezdjük az ismerkedést? Nos, a legjobb, ha egyenest fejest ugrunk a főváros „kínálatába”, és magunknak fedezzük fel a várost. Az alábbi összeállítás csupán kedvcsináló egy kellemes budapesti csatangoláshoz.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987-ben emelte világörökségi rangra Budapest Duna-parti látképét és a Budai Várnegyedet.
Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987-ben emelte világörökségi rangra
Budapest Duna-parti látképét és a budai várnegyedet

 

Látnivalók a budai oldalon

A főváros budai oldalán a budai Vár és épületei, továbbá a több lépcsőben elért világörökségi védettség része a műszaki egyetem néhány épülete, a Gellért fürdő, a Szabadság-szobor, a Citadella, valamint a Duna-part a Margit hídig.

A budai Vár és környezete

Fővárosunkban – Európa több fővárosával ellentétben – a királyi vár hegytetőn magasodik, mely már kellő távolságból és a város szinte minden részéről látható teljes szépségében. A történelem viharai nem kímélték a várat, gyakran kellett javítani a várfalakat, új bástyák épültek, s a vár ma is látható erődítményrendszerének egy része a török időkből maradt ránk. A Budavári Palota a második világháború idején kiégett, majd a felújítás után kulturális központ lett. Itt kapott otthont a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Kortárs Művészeti Múzeum és ugyancsak itt található Magyarország főkönyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár is.

Világörökség-séták Budapesten

 

Ha este a Duna felőli oldalról közelítjük meg a Várat, a Halászbástya fényben ragyogó hófehér tornyainak lenyűgöző látványa tárul elénk. Az esténként kivilágított bástyasor a pesti Duna-partról nyújt igazán festői látványt. A középkori halpiac helyén épült Halászbástya a nevével ellentétben védelmi célokat sohasem szolgált, hiszen megálmodója kilátóterasznak és a városképet gazdagító épületnek szánta. Az árkádos bástyarendszer teraszáról kedvünkre gyönyörködhetünk az egyedülállóan szép, az UNESCO által is védett panorámában.

Világörökség-séták Budapesten

 

A Vár meglátogatására ne sajnáljuk az időt, és ne csupán a „nagy” látványosságokat, mint a Mátyás-templomot, a Halászbástyát és az egykori királyi palotát nézzük meg, hiszen a Várhegy nem csupán ezeket tartogatja számunkra. Barangoljunk egyet a mai napig is középkori hangulatot árasztó várnegyed kellemes hangulatú, macskaköves utcácskái, bájos terei és csodálatos műemlékei között, sőt mi több, kukkantsunk be az udvarokra és a hosszú kapualjakba is, ahol egyedülálló budai látnivalót, középkori ülőfülkéket találunk. Az itt található legtöbb lakó- és középület ma műemléki védelem alatt áll.

Megközelítés: A Várba a várnegyed különleges járművével, a Duna-partról a hegyre felkúszó siklóval érdemes feljutni. A sikló ugyanis korhű állomásaival és kocsijaival ugyanolyan hangulatot áraszt, mint a 19. században. A várnegyedbe felsétálhatunk azonban gyalog is, de busszal is megközelíthetjük.

Világörökség-séták Budapesten

 

Tipp: Egy kellemes séta után jóleső érzés megpihenni. Tegyünk egy kitérőt, és térjünk be egy borkalandra a Szentháromság téren található Magyar Borok Házába, ahol Magyarország huszonkét történelmi borvidékének több száz borával ismerkedhetünk meg. A sok-sok nedű közül kb. hetvenféle bort a helyszínen meg is kóstolhatunk.
Bővebb információ: www.kertnet.hu/mbh »

Látnivalók a pesti oldalon

A pesti oldal világörökségi védelem alatt álló épületei közé tartozik a Parlament impozáns neogót épülete, a Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémiával és a Gresham-palotával, és természetesen a Lánchíd is, valamint a Duna-part egészen a Petőfi hídig. A Duna ezen szakaszának panorámáját számtalan helyről élvezhetjük – a Gellért-hegy tetejéről éppúgy, mint a sikló ablakaiból, a Budavári Palota teraszáról vagy éppen a Szent István-bazilika kupolájából. Szintén a pesti oldal értékei közé tartozik az Andrássy út és történelmi környezete, mely egyike a világ legszebb városképeinek. Az Andrássy út 2002-ben került fel a világörökségi listára, így a kontinens első földalatti vasútja, a millenniumi földalatti és a Hősök tere (két oldalán a múzeumokkal) is bekerült a Budapest nemzetközileg is elismert értékei közé.

Világörökség-séták Budapesten

 

A Parlament csoportokban látogatható, ami idegenvezetővel, félóránkénti időbeosztásban történik:
• hétfő–szombat: 8.00–16.00 ,
• vasárnap: 8.00–14.00.
Magyar anyanyelvű vendégek számára az Országház megtekintése díjmentes.
Bővebb információ: www.parlament.hu »

Látnivalók a Parlamentben

Európa egyik legszebb Parlamentje a pesti Duna-parton fekszik. Az eklektikus épület a századfordulón épült Steindl Imre tervei alapján. Gótikus tornyaival, kőcsipkéivel, mozaikablakaival, a külsejét díszítő 88 szoborral a város egyik legdekoratívabb épületének szerepében tetszeleg. Az Országházat nemcsak a gyönyörű belső terek, a csillogó aranydíszítések, freskók és szobrok, díszes lépcsőházak miatt érdemes felkeresni, hiszen a Parlament ad otthont a magyar Szent Koronának és a koronázási ékszereknek is, úgyhogy ha másért nem, ezért mindenképpen megér egy látogatást.

 

Világörökség-séták Budapesten

A tervszerű városépítés remekműve

Városfelfedező túránk nem lenne teljes a főváros egyik legfiatalabb világörökségi nevezetességén, az Andrássy úton tett séta nélkül. Olyan elragadó építészeti alkotásokat csodálhatunk itt meg, mint a szobrokkal, oszlopokkal díszített Magyar Állami Operaház palotája, vagy a vele szemben lévő Drechsler-palota, mely egykoron a balettintézetnek adott otthont.

Az Andrássy út felszínen nem látható kincse a millenniumi földalatti vasút, mely annak vonalát követi végig. A kisföldalatti átadásakor, 1896-ban a kontinens első, London után pedig Európa második kéregvasútja volt. Kis sárga szerelvényeivel, díszes peronjaival még napjainkban is képes egy kis békebeli hangulatot csempészni a hétköznapok nyüzsgő, nagyvárosi tömegközlekedésébe.

A sugárút az eklektikus építészet csúcspontja, mely összekötő kapocsként szolgál a pezsgő életű belváros és a Városliget zöldövezete között. Az Andrássy út és történelmi környezete – melyet 1872-ben kezdtek építeni, és 1885-ben adtak át ünnepélyesen – 2002-ben került fel a világörökségi listára.

Világörökségek a 2-es villamos vonalán

Kevés olyan villamosjárat létezik a világon, amely végigviszi az embert a legszebb turistalátványosságokon. A 2-es villamos épp ilyen. A városnézésre kiválóan alkalmas villamosra fel lehet szállni a Jászai Mari téren, a Margit híd pesti hídfőjénél, de a Parlament előtt, a Kossuth téren is felpattanhatunk rá, hogy aztán ablakaiból szemléljük meg Buda és Pest világörökségként védett részeit. A villamos a pesti Duna-parton eljut a Lánchídig, a Roosevelt térre. Itt áll a 19. század hatvanas éveiben épült Magyar Tudományos Akadémia szép neoreneszánsz épülete. Szomszédságában találjuk az egyik legszebb szecessziós épületet, a Gresham-palotát, mely ma elegáns luxusszállodaként működik.

Budapesti világörökségi helyszínek
A budai oldalon:
• A budai várnegyed épületegyüttese
• Gellérthegy, Szabadság-szobor és a Citadella
• Gellért fürdő

A pesti oldalon:
• Duna-parti épületek a Margit hídtól a Szabadság hídig
• Parlament
• Magyar Tudományos Akadémia
• Gresham-palota
• Pesti Vigadó
• Belvárosi plébániatemplom
• Duna-korzó
• Négy Duna-híd (Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Szabadság híd)
• Andrássy út és a Hősök tere a millenniumi emlékművel, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok
• Millenniumi földalatti vasút

 

Világörökség.lap.hu »
Világörökség-európa.lap.hu »
Budapest.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top