Szabadidő

A kék bolygó vándora – egy geológus úti kalandjai

Kóborló Farkast az egész ország ismeri, jóllehet a többség JUHÁSZÁRPÁD néven. Így, ilyen mód, ahogy leírtam. Mert Juhász Árpád egy fogalom.

A kék bolygó vándora - 6 kontinens, 1600 fénykép - egy geológus úti kalandjaiÉlő lexikon, két lábon járó adomagyűjtemény, rettenthetetlen sportember és hegymászó, kifáradhatatlan szorgalmú, csoportpszichológus guru, pajzán és nem pajzán dalok tudója, örök fiatal. Lehetne még folytatni, de térjünk inkább vissza ahhoz a jelzőhöz, amit ő is elfogad magáról: „televíziós geológus”. Ebben persze benne rejlik egy másik jelző is, ami vállalható és igaz: ő a képszerű ismeretterjesztő. Nem elírásról van szó, bár a „népszerű” változat is tökéletesen igaz.

Az emberi élet – kellemetlen tapasztalat – rövid és véges. Azt, hogy kié mennyit ért, objektív és szubjektív megítélés döntheti el. Juhász Árpád hetvenévesen még nem hajította sutba utazóbakancsát, ám azt felmérte, hogy Kóborló Farkas eljutott a szintézis korszakába. Az a bizonyos 99 ország, amit a háta mögött tud, erősen kívánja, hogy csokorba kötve elénk táródjék. Mert Árpádról sok minden elmondható, csak az nem, hogy élményeit képes lenne megtartani magának. Persze, csalafinta élmények ezek, és cseppet sem hasonlítanak a „celebek ökörködéseire”. Árpád élményei valódi küzdelemben született élmények, melyeknek ilyen-olyan tanulsága van, mi több, racionális tartalma, de mindig csak annyi, hogy még ne fájjon. Ami így együtt, 6 kontinensről begyűjtve mégis igen komoly ismeretmennyiség.

Olyan, amit szórakozva, kényelmesen sajátíthat el a nyájas olvasó. És hát ezek az utazások példaként is szolgálnak, hogy a könnyebbé vált világutazásban tanácsot és tartást adjanak a fiatalabb utazóknak. Meg célt, célpontot. Mert Juhász Árpád nem híve a céltalan utazgatásnak. Az a milliomosok és álmodozók luxusa. Ahová ő utazik, ott garantáltan valamilyen élmény várja – amire ő mindig felkészül, akár a sífelvonó hosszú sorában várakozva, vagy akárhol máshol, mert nála a nap egyetlen perce sem múlik tétlenségben. Adja Isten, hogy még sokáig így legyen! Mi pedig részesei és haszonélvezői lehessünk Juhász Árpád csodálatos láttató képességének!

Az album Juhász Árpád, a népszerű televíziós geológus és világutazó eddigi életművének legjavát mutatja be egy olyan kiadványban, ami megjelenésében és terjedelmében egyaránt méltó ehhez a nagyszabású élményanyaghoz. A cím egyszerre utal a szerző szinte védjegyévé vált műsorának címére, és magára a Földre, tágabb hazánkra, amelyet Juhász Árpád az elmúlt ötven évben szinte töviről-hegyére bebarangolt. 6 kontinens közel 100 országába jutott el, és a legszebb, legérdekesebb, legemlékezetesebb helyszínek közül válogatott. Bárhol megfordult, a szakmai tanulmányokon túlmenően is nyitott szemmel járt. Mindenhol bensőséges kapcsolatba került a tájjal, az élővilággal, az ott élő emberekkel és kultúrájukkal. Természetszeretet és humanizmus hatja át Juhász Árpád írásait.
Úti kalandjait a tőle megszokott élvezetes stílusban tárja az olvasók elé, és lenyűgözően szép fényképekkel szemlélteti. 90 ezernyi diafelvétele közül több mint 1600 fotó került bemutatásra ebben a kiadványban. Jelen képválogatás is tanúsítja, hogy a fotóművészetben is elévülhetetlen érdemeket szerzett, de a képek és írások dokumentumértéke is felbecsülhetetlen.
Az album olvasója kényelmes fotelben ülve is bebarangolhatja a kék bolygót, egy magyar világjáró szakavatott kíséretében. Megannyi kaland részese lehet több mint 30 fejezeten keresztül, az imazászlók országától a dél-amerikai nagy vizekig.

Szerző: Juhász Árpád
A könyv címe:
A kék bolygó vándora – 6 kontinens, 1600 fénykép – egy geológus úti kalandjai
Kiadó:
Topográf Térképészeti Kft.

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top