Szabadidő

3 kellemes kirándulás Budapest környékén

Eleged van a tömegből és a szűnni nem akaró zajból? Messzire utazni nincs időd, de azért szívesen sétálnál egyet a természetben? Akkor ez a néhány tipp pont neked szól. Három zöld oázis, közel, és mégis távol a város zajától.
Sas-hegy

Buda szívében magasodik a kicsiny Sas-hegy, ahol karnyújtásnyira a nyüzsgő várostól igazi növényritkaságok élik életüket.

A hegy a legenda szerint 1686-ban kapta a nevét, amikor Buda várát sikerült visszafoglalni a törököktől, és az örömünnepen a hegyről a szabadság madarai, sasok röpültek fel. Persze a valós ok ennél sokkal prózaibb, és a sasokhoz csak annyi köze van, hogy a hegy német nevét Nemesek hegye helyett tévesen Sas-hegyre fordították.

A tanösvény hossza 850 méter.
A tanösvény hossza 850 méter

 

A természetvédelmi terület – a rohamosan terjeszkedő város miatt – ma már meglehetősen kis területre szorult vissza. Ezért is különösen fontos, hogy akik idelátogatnak, minden lépésükre ügyeljenek, mert akár egy kósza sétával is hosszú időre visszavethetik a növényzet fejlődését. A Sas-hegy különleges növényvilágában egyaránt találhatunk félsivatagi és jégkorszaki fajokat is, köszönhetően a hegy sajátos mikroklímájának. Itt él például hazánk egyik legritkább növénye, a csikófark is, melynek külön érdekessége, hogy a Sas-hegyen csak porzós egyedeket találtak, míg a Gellért-hegyen csak termős, vagyis nőivarú egyedeket. Úgy tűnik, a csikófark számára egy fél város sem lehet akadály, ha túlélésről van szó.

A Sas-hegy kiváló kirándulás lehet kisgyermekes családoknak is. A gyerkőcök a Sas-hegy különleges élővilágával – a tanösvény végigjárása mellett – még egy játékos kiállításon is megismerkedhetnek.

Megközelítés: a BAH-csomóponttól a 8-as busszal a Korompai utcai megállóig, ahonnan néhány perces sétával érhetjük el a Tájék utcai bejáratot.

A kiállítás és tanösvény nyitva tartása:
február 28-tól november 1-jéig szombaton, vasárnap és kedden 10–18 óráig.

Terepi vezetések indulnak:
szombaton és vasárnap 11–17 óráig óránként, keddenként előzetes megbeszélés szerint.

Belépődíj a kiállításra, a kilátóra és a tanösvényre (terepi vezetéssel):
Teljes árú: 650 Ft
Kedvezményes jegy: 350 Ft

Még több információ: www.sas-hegy.hu »

Gercsei templom

Pesthidegkút határában, a Hármashatár-hegy lábánál, vadrózsabokrok és illatozó bodzafák között szerényen bújik meg a kicsiny gercsei templom. A XIII. században, román stílusban épült templom a középkori Gercse település egyetlen máig fennmaradt épülete, melyet az évszázadok során többször is újjáépítettek. A XVIII. században egy ideig a kis templomban helyezték el a máriaremetei kegytemplom Mária-kegyképét is. A templom ma is várja nemcsak a kirándulókat, de a hívőket is, vasárnap délutánonként misét is tartanak.

3 kellemes kirándulás Budapest környékén

A templomtól rövid sétára van a vitorlázórepülő-tér, ahol sétarepülésre is lehetősége van annak, aki egy tapasztalt pilóta mellett szeretné átélni a repülés élményét, de aki inkább maradna a biztos talajon, annak is érdekes látvány lehet a siklóernyők színes kavalkádja vagy a vitorlázórepülők hangtalan siklása.

3 kellemes kirándulás Budapest környékén

 

További információk a repülőtérről: www.lhhh.hu »

Dera-szurdok


Csobánka és Pilisszentkereszt között található a Pilis egyik legnépszerűbb természeti látványossága, a Dera-patak szurdokvölgye. Meredek sziklafalak, különös formájú sziklák, kis vízesések és romantikus fahidak teszik különlegessé a mintegy 1,5 km hosszú szurdokot, melynek megismerését tanösvény is segíti. A szurdok alsó végén egy tisztásra érkezünk, mely remek piknikezőhely.

3 kellemes kirándulás Budapest környékén

 

Akik tovább túráznának, a kék turistajelzést és a Dera-patak völgyét követve Csobánkára érkeznek. Az idilli fekvésű faluban és környékén is számos kellemes sétát tehetünk. Itt van például a hazai sziklamászás egyik fellegvára, pontosabban sziklája, az Oszoly, ahol a honi sziklamászók jelentős része megtette első függőleges irányú lépéseit, s melynek tetejéről gyönyörű panorámában lehet részünk.

Fotók: Tóth Judit

Még több tipp, ha Budapest környékén szeretnél kirándulni, túrázni:

Gyermekvasúttal a budai hegyekben »

Kincskereső túrák Budapest környékén »

Kirándulástippek Budapest környékén – Börzsöny »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top