Szabadidő

Izgalmas újdonságok a síelés szerelmeseinek

Ausztria nemcsak a síelés rajongóinak tartogat rengeteg meglepetést, de a téli élmények kedvelőit is számos újdonsággal várja.
Téli újdonságok Tirolban

A tiroli síterületek és szálláshelyek érdekes, vonzó és izgalmas újdonságokkal csábítanak felüdülésre. A szállodák területén főleg a luxuskategóriában történt sok változás.

Luxushotel és síkunyhó

A Hochzillertal síterepen az idei téli szezonban nyitja meg kapuit a Wedelhütte luxushotel, amelyhez saját síkunyhó is tartozik. A síterület legmagasabb pontján, 2350 méter magasan, a Wimbachkopf és a Marchkopf között várja a vendégeket az ötcsillagos kényelmet kínáló szálloda, amely egyedülálló fekvésének és különleges lakosztályainak köszönhetően összetéveszthetetlen. A vendégek már ébredéskor a Zillertali-Alpok hófödte, ragyogó hegycsúcsaiban gyönyörködhetnek, a szobába áramló friss hegyi levegő pedig a szabadba csábít. A Wedelhüttében töltött üdülést az exkluzív ételek és kulináris élmények teszik teljessé. A Premium Wedler Lounge kínálatában regionális termékekből készített, rafinált ínyencségek egész sora szerepel. A síkunyhóban nagyszerű főtt marhafartő és a tágas, napsütötte terasz csábít pihenőre.
További információk: www.wedelhuette.at »

A világ legnagyobb hóágyúja

A Pitztali-gleccseren, 2840 méter magasan található vadonatúj építmény nem más, mint egy „snowmaker”, amelyből a világon mindössze kettő létezik. A „snowmaker” tulajdonképpen egy óriási hóágyú, amely képes akár 30 °C-ban is havat előállítani. Úgy működik, mint egy jéggép: a vízzel telt tartályban kialakított nyomáskülönbségnek köszönhetően a víz egy része víz-jégkristály eleggyé alakul át. Egy másik tartályban elválasztják egymástól a vizet és a hókristályokat. Ezzel a módszerrel naponta 940 m³ havat tudnak előállítani – mindezt kémiai adalék anyagok hozzáadása nélkül és a külső hőmérséklettől függetlenül. A „snowmaker” a hatszemélyes Gletschersee ülőfelvonónál található 90 méter hosszú és 20 méter széles sípályához termel havat, és biztosít ezáltal működő síterepet már a szezon kezdetétől, vagyis szeptembertől fogva. Zermatt mellett Pitztal az első olyan síterepe az Alpoknak, amely vásárolt egy „snowmakert” a műhó előállításához.
További információk: www.pitztaler-gletscher.at »

Izgalmas újdonságok a síelés szerelmeseinek


Megnyitják az új Rendl-felvonót

2009 májusában kezdték meg az új Rendl-felvonó építési munkálatait, és az új sílift már a 2009/2010-es téli szezon kezdetén megkezdi működését. A völgyállomás modern, átlátszó épületét közelebb helyezték az állomáshoz. A nyolcszemélyes, ülésfűtéssel felszerelt felvonó óránként 2000 személy szállítására képes. A felvonó a hegyállomásra mindössze hét és fél perc alatt ér fel. Az üdülővendégek St. Anton am Arlbergben reggeltől estig folyamatosan síelhetnek anélkül, hogy kétszer ugyanazon a sípályán csúsznának le. A régió az idei télen is nagyszerű családi ajánlatokkal várja a vendégeket. A 2002 után született gyermekeknek mindössze 10 euróba kerül a síbérlet. A „hóember”-síbérlet az egész szezonban és a sírégió mind a 83 felvonójára érvényes.
További információk: www.stantonamarlberg.com »

Ingyenes síoktatás a gyermekeknek a Silberregion Karwendel síterepen

Mivel az elmúlt szezonban olyan nagy népszerűségnek örvendett, a régió idén is megismétli a nagyszerű akciót: a Silberregion Karwendel síterepen ingyenes a síoktatás a gyermekeknek. Azoknak a gyermekeknek, akik legalább egy hetet töltenek családjukkal a régióban, ingyenes a síoktatás a családi síterepeken, és természetesen a sífelszerelés kölcsönzése és a kezdőfelvonókra szóló síbérlet is. Az ajánlatcsomag 4-től 12 éves korig vehető igénybe, 2009. december 19. és 26., 2010. január 2. és 13., valamint február 20. és április 4. között.
További információk: www.gratisskikurs.com »

További információk – Tirol Info: www.tirol.at »

Újdonságok Karintiából

A villachi síhegyekben kiszélesítették a sípályákat, a hóágyúk számát megnövelték, a szállodákat felújították, és mindenütt zajlanak az előkészületek a téli rendezvényekre.

Gerlitzen: lankásabb lesiklópálya Klösterle irányába

A Klösterle irányába vezető sípálya a Gerlitzenen számos síelő számára túlságosan meredek volt. Ez ma már nem okozhat gondot: az idei téli szezonban ugyanis már egy új, jóval lankásabb pálya is vezet Klösterle felé. A tavalyi tél újításait nagyszerűen fogadták a vendégek: leginkább a Neugarten nyolcszemélyes ülőfelvonó mellett található gyorsasági szakasz örvendeztette meg a síelés szerelmeseit. Emellett a felvonók és síliftek terheltségéről felvilágosítást adó információs tábla is elnyerte az üdülővendégek tetszését. Az idei szezonban további monitorok elhelyezésével segítik a még könnyebb tájékozódást. Apropó, információ: a gerlitzeni Kanzel felvonó közelében található parkolók telítettségéről már interneten vagy mobiltelefonon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Csillagtúra síléceken

A Stella Ronda sílift- és sípályarendszernek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a síelők teljesen körbesíeljék Gerlitzent. Az egyedülálló, csillag formájú rendszer 13 lesiklópályát foglal magában. A síelők így minden napszakban napsütötte sípályákon síelhetnek. A délelőtti órákban a keleti, délután pedig a nyugati oldalon lehet leginkább élvezni a melengető napsütést. Érdekesség: azok között, akik az idei téli szezonban abszolválják a teljes Stella Ronda-csillagtúrát, többek közt egy autó kerül kisorsolásra.

Dobratsch: a sítúrázók, kirándulók és sífutók paradicsoma

Korábban a Dobratsch klasszikus síhegynek számított, de pár évvel ezelőtt egy vízügyi határozat miatt le kellett állítani a síliftek működését. Nem számít, gondolták a Dobratschhoz ragaszkodó emberek, és rögtön a tettek mezejére léptek: „fókabőrt” ragasztottak a sítalpaik alá, és ezzel a hegyet a sítúrázók karintiai centrumává varázsolták. Heiligengeisttól az 1732 méter magas rosstrattei parkolóig 800 méter a magasságkülönbség, a még elszántabbak pedig akár a 2167 méteres hegycsúcsig is feljuthatnak. Az imént említett Rosstratte egyébként kiváló kiindulópont hótalpas túrázáshoz is. A túraútvonalak egyike felvezet egészen a hegy csúcsáig. A sífutók is megtalálják számításukat a Dobratschon. Az Alpen-Arena, Alpengarten és Rosstratten sífutópályáknak köszönhetően összesen mintegy 15 kilométer hosszú pályarendszer várja a klasszikus és a szabadstílusú sífutás szerelmeseit.

Izgalmas újdonságok a síelés szerelmeseinek

Dreiländereck: a síversenyek birodalma

A Dreiländereck völgyállomásánál épített új rendezvényközpontban elsősorban sportrendezvények szervezését tervezik a jövőben. A karintiai síterület a nemzetközi síversenysport paradicsomaként szeretne hírnevet szerezni magának. Az új létesítményekben professzionális módon értékelhetik a versenyen elért eredményeket, és az eredményhirdetést is megrendezhetik.

Verditz: a szolid és kitartó télisportolóknak

A Verditz olyan hegyként tört be a köztudatba, amelyen a síelés és a snowboardozás különösen könnyen megtanulható, illetve ahol a helyi sí- és snowboardoktatók készségesen állnak bárki rendelkezésére. Aki pedig már gyakorlott a sílécen vagy hódeszkán, biztosan kipróbálja a 8,5 kilométer hosszú völgypályát – amely helyi slágernek számít. Verditz az utóbbi években a sítúrázók körében is egyre kedveltebbé vált. Leginkább a kezdők teszik itt szívesen próbára frissen szerzett tudásukat, kondíciójukat és új felszerelésüket. A síelők rendszerint autóval érkeznek a középállomásra, és onnan felvonóval jutnak fel az 1800 méteren fekvő Schwarzseehez. Ugyanitt található egy 5 kilométer hosszú, csodás panorámát kínáló sífutópálya is. Akik pedig a síelést nem igazán kedvelik, mégis szívesen kivennék részüket a téli sportokból, azok hótalpakon fedezhetik fel a környező tájat. A verditzi szánkópálya pedig feledhetetlen élményeket és vidám kikapcsolódást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Warmbad-Villach és Bad Bleiberg: két termálfürdő egy tartományban

A Warmbad-Villach meleg forrásaiban már a kelták és rómaiak is szívesen elmerültek. Napjainkra Warmbad igazi wellnessközponttá nőtte ki magát, szállodákkal, terápiás központokkal és egy élményfürdővel, amelyet 2010 februárjától teljesen átépítenek.

Második tavasz Bad Bleibergben

Bad Bleibergben csupán néhány évtizeddel ezelőtt fedezték fel a termálforrást, de azóta egy teljes turisztikai ágazat nőtte ki magát, és ezt az utóbbi években nagy lépésekben fejlesztettek tovább. A neves Bleibergerhofból alakították ki a Falkensteiner Hotel & Spa Bleibergerhof szállodát 108 szobával és lakosztállyal, valamint egy hatalmas spa-részleggel. A gyógyászati központ egy nemrégiben hozzáépített épülettel négycsillagos színvonalat és 320 ágyat biztosít. A kínálatban szerepel egy klimatikus gyógybarlang is, amelybe a szállodából egy lifttel juthatnak el az üdülővendégek. Ebben a gyógybarlangban és a városközpontból könnyedén elérhető Friedrich-barlangban allergiás és légúti panaszoktól szenvedő betegek találhatnak enyhülést betegségükre.

Vásárlás – városban és városon kívül

Villach egyik nevezetessége elragadó óvárosa, amely hála számos reneszánsz építményének, elbűvölő mediterrán hangulatot áraszt. Így például a karácsony előtt időszakban is, amikor a karácsonyi bódék kitárják ajtajaikat (november 21. – december 12.), vagy sor kerül a hagyományőrző maskarás felvonulásra (december 4.). A Városháza tér a tél beköszöntével hatalmas jégpályává változik át. Az önfeledt és időkényszer nélküli vásárlás, valamint az óváros hangulatos borozóinak és kávéházainak felkeresése szinte kötelező azok számára, akik Villachba látogatnak. Aki egyébként vásárlása során nem éri be a város nyújtotta kínálattal, az ellátogathat a néhány kilométerrel délebbre található Shopping Center ATRIO-ba. Itt 28 000 négyzetméteren 83 üzlet és 2000 parkolóhely várja az érdeklődőket. Ami a szülők számára is megnyugtató: a Capella-Play családi élményvilágban a legkisebbek is játszva tölthetik idejüket, amíg szüleik bevásárlásaikat intézik.

Karintia.lap.hu »

Információ: www.region-villach.at »

Meglepetések Felső-Ausztriában

Felső-Ausztria hét síterülete első osztályú és igen kreatív szolgáltatásokkal várja az idelátogató családokat. Az északi Hochfichttől a délen húzódó Dachsteinig összesen 240 kilométernyi sípálya áll a síelés szerelmeseinek rendelkezésére. Emellett a tartomány minden évben újra és újra bizonyítja, hogy az aktív téli élményeknek nem kell feltétlenül drágának is lenniük.

Lendületesen a Böhmerwaldban

A határtalan téli élményeket kínáló Hochficht síterep Felső-Ausztria északi részén fekszik, ott, ahol a Böhmerwald legnagyobb domborulatai találhatóak, és ahol Felső-Ausztria, Bajorország és Csehország határai összefutnak. Amikor a fák ágai már roskadoznak hótól, Hochficht akkor mutatja legizgalmasabb arcát. Míg egyes sípályákon az utánpótlás bontogatja szárnyait, addig más pályákat a nemzetközi síszövetség vesz igénybe Európa-kupa-futamok lebonyolításához. A freestyle megszállottjai a hegycsúcson található Ficht hóparkban tombolhatják ki magukat, az apróságokat pedig a Sunny’s Kids Park várja nagyszerű gyakorlópályákkal és Felső-Ausztria leghosszabb fedett varázsszőnyegével.

Ahol a világkupa sztárjai is megfordulnak

A Totes Gebirge varázslatos hegycsúcsai között fekszik Felső-Ausztria egyetlen olyan síterepe, ahol világkupa-résztvevők is megfordulnak: a Hinterstoder. Ennek megfelelően a Hannes-Trinkl világkupa-sípálya igazi kihívást jelent a sportosabb síélményekre vágyóknak. A Hutterer Hössön elterülő síterület ezenkívül további változatos sípályákkal is szolgál. Egészen 2000 méteres magasságig – ami a vidéket garantáltan hóbiztossá teszi – szállítják a síliftek a téli sportok szerelmeseit, akik lesiklás közben a környék lélegzetelállító panorámájában is gyönyörködhetnek.

Izgalmas újdonságok a síelés szerelmeseinek

Sípályák az alpesi havasokon

Nem messze Hinterstodertől, Spital am Pyhrnben található a Wurzeralm síterület, ahol Európa leggyorsabb kötélpályás hegyi vasútja közlekedik, és szállítja a síelni szándékozókat 1400 méter magasra. Az itt elterülő fennsík megannyi sípályával és menedékházzal várja az ideérkezőket. A völgy felett magasodó Almboden mindenekelőtt lenyűgöző panorámájával kápráztatja el a téli sportok kedvelőit, akik a különböző sípályákról más és más perspektívából csodálhatják meg a környező hegyeket.

Új köntösben a Feuerkogel

A magasan a Traunsee fölött trónoló Feuerkogel feledhetetlen sí- és snowboardélményeket kínál mindenki számára. A hóbiztos fekvés, valamint a tóra és a méltóságteljes Traunsteinra nyíló csodálatos kilátás teszi a salzkammerguti síterepet a családok egyik kedvenc célpontjává. A fennsík az idei téli szezontól két újítással is szolgál: egy vadonatúj nyolcszemélyes kötélpályás felvonó és egy új hatszemélyes ülőlift teszi még komfortosabbá a síelést. És aki egyáltalán nem szeretne visszatérni a völgybe, az Felső-Ausztria legmagasabban fekvő borpincéjében kényelmesen hátradőlve töltheti el estéjét egy pohár bor mellett, a szállásról pedig a Feuerkogel üdülőfalu kényelmes menedékházai gondoskodnak.

Izgalmas újdonságok a síelés szerelmeseinek


Síörömök kicsiknek és nagyoknak

A Grünau im Altalban található Kasberg már régóta ideális feltételeket kínál az apróságoknak. Nagyszerű gyakorlópályák állnak a gyermekek rendelkezésére, hogy könnyedén elsajátíthassák a síelés alapjait. A gyermekek számára kialakított, ingyenesen igénybe vehető síarénában – amely jó látható a Sonnalm menedékház teraszáról – a legkisebbek játszva tanulhatnak meg síelni. A mindennapos, ingyenesen igénybe vehető gyermekmegőrzésnek köszönhetően az üdülés a szülőknek is igazi kikapcsolódás és feltöltődés lehet. A sportosabb síelők és snowboardrajongók nagyszerű sípályákon és egy izgalmas freestyle-parkban tombolhatják ki magukat.

Ahol a Dachstein magaslik

Felső-Ausztria legnagyobb síterületét a tartomány legnagyobb hegye, a Dachstein uralja. A Nyugat-Dachstein (Dachstein-West) sírégióban összesen több mint 140 kilométernyi sípálya és 48 sílift áll a síelők rendelkezésére. A salzkammerguti települések – Gosau, Russbach, Zwieselalm és Annaberg – környékén szintén összetett és változatos pályarendszer várja a téli sportok kedvelőit. Pontosan ott, ahol Salzkammergut szíve dobog.

Határtalan szabadság a hóban

A tél csak akkor teljes, ha az üdülővendégek a lesiklópályán kívül is élvezhetik a hóborította vidék adottságait. Ebből a szempontból a Freesports Arena Krippenstein a legjobb célpont. Obertraunból indul a felvonó a több mint 2000 méter magas Krippenstein felé, ahol egyedülálló mély hóval borított szakaszok (off-piste) várják a freeride megszállottait. Aki viszont szívesebben mozog karbantartott sípályákon, annak sem kell kihagynia a Krippenstein lejtőit. A „Stoa” – ahogy a helybéliek kedvesen becézik – ugyanis a maga 11 kilométerével a Kelet-Alpok leghosszabb lesiklópályája.

Egynapos síelés – ajándékba

Négynapos téli üdülés síbérlettel együtt csupán három nap áráért? Ez az álom Felső-Ausztria síterületein valósággá válhat. Az ingyenes sínapra jogosító üdülési utalvány megrendelhető a www.wintersport.at/gutschein című honlapon, és postai úton házhoz is szállítják. Az üdülési utalvány 2009. december 9. és 18., 2010. január 10. és 29. vagy 2010. március 7. és 26. között váltható be legalább hároméjszakás üdülés lefoglalása esetén.

További információk: www.wintersport.at »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top