Szabadidő

Ceský Krumlov: apró részletek ódon városa

Finom ételek, olcsó szállás és híres sörök. Ceský Krumlov mesebeli város mézeskalács házakkal, festett falú várral és Schiele pucér repróival. A Moldva széles kanyarulataiban fekvő város összes utcáját egy nap alatt be lehet járni.

Meseországba készülődtem és oda is érkeztem...
Meseországba készülődtem és oda is érkeztem…

Ceský Krumlovra mindig úgy gondoltam, mint egy apró ékszerdobozra, amely a hegyek mélyén rejtőzködik, nagyrészt a világtól elzártan. Ehhez képest amit először megláttam, egy lakótelep volt az erdő közepén. Csalódott voltam, de amikor a völgykatlan felé kanyarodtunk, madártávlatból észrevettem a várost, és minden a helyére került. Meseországba készülődtem, és oda is érkeztem. A történelmi városmag 1992 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségeinek listáján.

A város alapítását a várnak köszönheti, amelynek első épületeit az 1200-as években a Witkowitz család építette. 1302-től az új tulajdonos a Rosenberg-dinasztia, akik nemcsak a várat építették tovább és kiszolgáló településként életre hívták a várost, hanem a környék ezüstkészleteit is alaposan kiaknázták, még pénzt is verettek belőle. Ceský Krumlovon érezhető az egykori gazdagság. A régi városmag legfiatalabb házai barokk stílusban épültek, de jócskán akadnak gótikus és reneszánsz épületek is, és ahogy annak lennie kell, a keskeny, kacskaringós utcákat macskakő borítja.

Ceský Krumlov: apró részletek ódon városaKét városrész négy híddal

Az óváros a Moldva (Vltava) két óriási hurkában épült – mindkettő külön templommal és piaccal. Az északi városrészen úgy építették meg a várat – amely Csehország második legnagyobb vára –, hogy néhány helyen a hegyből faragták ki. Négy híd köti össze a két városrészt. A Radnièní utca elején álló fahídon autók is járnak, és ahogy a fadeszkákon átgördül az autó, pont olyan hangja van, mintha vihar előtt az ég dörögne. Szerintem a helyiek a valódi mennydörgésre is csak legyintenek, gondolván, megint egy autó ment át a hídon.

Az óvárosi részbe nem érdemes autóval menni. Túl kicsi, és gyalog is kényelmesen bejárható. Annyira, hogy egynapos intenzív sétával – bőséges ebéddel és vacsorával, egy-két folyóparti kávézással – minden utcát magunk mögött tudhatunk. Némelyiket többször is.

A tea mellé itt kis csengőt is kapunk...
A tea mellé itt kis csengőt
is kapunk…

A Latrán utcában, a vár főkapujával éppen szemben, egy kapualj mélyén kitűnő teázó, a Dobrá Cajovna bújik meg. A teázó a világ minden pontjáról – az egzotikus kínai és japán teáktól a hagyományos angol Earl Gray-ig – kínál teákat, és az az érdekessége, hogy a teafőző, mielőtt felszolgálja a teát, megkóstolja, hogy valóban jó minőségű nedűt készített. A vendégek a tealap mellé kis csengőt kapnak, és ha bármit kívánnak, csak csengetniük kell.
Cím: Latrán 54, Ceský Krumlov
Nyitva tartás: mindennap 13.00–22.00


Medvék őrzik a várat

A hatalmas vár főkapujához három alsó kapu valamelyikén jutunk el. A sáncárokban, a felvonóhídnál igazi medvék élnek. Az alsó várudvarról nyílik a saroksziklára épített vártorony, meg a várkönyvtár, amelyben nemcsak könyveket őriznek, hanem többek között Mozart, Haydn, Händel eredeti kéziratait is.

Érdekes építészeti megoldás az átjáró
Érdekes építészeti megoldás
az átjáró

A várnak négy udvara van és több mint 300 szobája. A vár egyik traktusából a másikba – de a város más pontjain is – régi római vízvezetékre emlékeztető, boltozatos híd vezet. Szintén érdekes építmény a vár padlásterét összekötő, pilléreken álló, kertbe vezető fedett átjáró. A turistáknak viszont egy kis emelkedőt kell leküzdeniük, hogy a hatalmas kertbe érjenek. A kert végén apró tavacska található, és a kert északi falán túl nem a város folytatódik, hanem erdők és mezők.

Schiele Ceský Krumlovban

1989-ben, amikor Ceský Krumlov ismét éledezni kezdett, lelkesen kapott Egon Schiele osztrák festő után. Schiele anyja született krumlovi volt, és ő maga is gyakran időzött a városban 1907 és 1917 között. Látogatásai során az eleinte dicsfénnyel övezett bécsi művész népszerűsége csökkenni kezdett, amint meglátták aktjait, szinte naturális testábrázolásait. Schiele hedonista volt és polgárpukkasztó. Két témát szeretett igazán, a női testet és önmagát – 100 önarcképet készített magáról.

A Široká utcában lehetetlen úgy végigmenni, hogy a nézelődő ne térjen be legalább az Egon Schiele Art Centrum shopjába. Ezernyi látnivaló rejtőzik itt, de engem Schiele portréja üldözött újra és újra. Állítólag az utca végénél, a Na Louži térnél áll a Rosenberg halastóépítő nagymesterének háza, amelynek vakablakaiból kőből faragott nő-, férfi- és majomfej tekinget a járókelőkre évszázadok óta.

Én nem találtam meg őket, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek ott. Krumlov házain ezernyi apró részlet foglalja le a nézelődőt: vakablakok, érdekes ereszcsatornák, merész színek, szabályos vakolatok.

Egon Schiele osztrák apától és cseh anyától született 1890. június 12-én. Tehetségét hamar felismerték, és iskolai tanulmányaiban fontos szerepet kapott a rajzolás és a festészet. 1907-ben Schiele felkereste Gustav Klimtet, aki bátorította és segítette fiatal pályatársát, sőt olykor még a képeit is megvásárolta. Schiele 1911-ben beleszeretett modelljébe, Valerie-be – leghíresebb képein őt láthatjuk viszont. Schielét az emberi test vonzotta és annak teljes ábrázolása, ezért gyakran vádolták közszeméremsértéssel és pornográfiával. 1915-ben ismerkedett meg a középosztálybeli Edithtel, akit a lány családjának tiltakozása ellenére feleségül vett. 1918-ban az Európát megtizedelő spanyolnátha a család egyetlen tagját sem kímélte, október 28-án meghalt a várandós Edith, majd három nappal később a 28 éves festő is.
Egon Schiele Art Centrum
Cím: Široká 71, Ceský Krumlov
Honlap »

Ötszáz meg még harminchárom kilométer

A pompás kastélyt a Windsor-kastély mintájára építették
A pompás kastélyt a Windsor-kastély
mintájára építették

Budapest és Ceský Krumlov távolsága bő 500 kilométer, de érdemes továbbautózni, és megnézni Ceské Budejovicét, amelyet mérnöki pontossággal terveztek. Főterének minden oldala 133 méter hosszú, és a teret körbe lehet sétálni a házak összefüggő árkádsora alatt. A tér közepén áll a Sámson-díszkút, de a barokk városháza sárkányos vízköpőivel szintén feltűnő jelenség, akárcsak a 72 méter magas Fekete torony, amelyben 360 lépcső vezet a felső kerengőhöz, ahonnan jó időben szinte az egész várost beláthatjuk.

Ceské Budejovicétől pár kilométerre északra fekszik Hluboká nad Vlatovou apró városka, amelynek nevezetessége a pompázatos és hatalmas kastély, amelyet a Windsor-kastély mintájára építettek a Moldva kanyarulata feletti sziklára.

A kastély tulajdonosai, a Schwarzenbergek a legnagyobb pompával és fényűzéssel rendezték be, és egyéb kastélyaikból is ide gyűjtötték értékeiket. A kastélyban helyet kapott kápolna meg színházterem is, és ezenkívül még 144 szoba. A kastély körül hatalmas park terül el. Tavasszal nárciszok és magnóliák nyílnak a kastély mellett, nyáron pedig rózsák.

Szállástipp Ceský Krumlovban
Az óváros közelében, a Hostel Skippyben találtunk szállást a folyó újabb hurkának mentén. A kétszáz éves épület bájos, de az elegánstól messze van. Az ágy kényelmes volt, a fürdőszoba tiszta, és mindenért kárpótolt a folyóparton elfogyasztott reggeli kávé és a napsütés. Ceský Krumlovban nem nehéz szállást találni, szinte minden házban vannak kiadó szobák vagy ágyak, de az sem csalódik, aki elegáns hotelbe menne. Krumlovban szinte minden ház a folyó partjára épült.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top