Utazás

Zempléni kalandok, “borangalások”

A szép természeti adottságokkal, tiszta levegővel és vízzel rendelkező térségek eleve vonzzák a vendégeket. Hát még ha ezen értékeket kulturális, történelmi és sporttradíciók is gazdagítják!

Zempléni kalandok, Hol a határ?

Sátoraljaújhely „úttörő” szerepet játszott a hazai sísport történetében. A várost körülölelő sátorforma vulkáni kúpok egyikén, a Magas-hegyen az ötvenes-hatvanas években országos ifjúsági bajnokságokat, úttörőolimpiákat szerveztek. Bár e hagyomány megszakadt, a magamfajta alföldi ember számára e környék később is első számú kirándulási célpont volt s maradt. Hisz csak messze földön található ilyen vadregényes hegyvidék és ilyen pompás télisport-terep. Ma már abból sincs gond, ha áttévedünk az országhatáron. Hol magyar, hol szlovák területeken kanyarognak a legszebb tanösvények, gyalogtúra- és kerékpárútvonalak, és közös gasztronómiai programok, valamint „pálinkaút” kapcsolja össze Sátoraljaújhelyt, Mikóházát a szlovákiai településsel, Kistoronyával.

Nem tagadhatjuk persze, hogy mindez csupán balzsam a Trianon ütötte sebre. A fájdalmas döntés a Sátoraljaújhelyt kettészelő Ronyva patakot jelölte ki országhatárnak… Nem véletlen, hogy éppen itt, a Szár-hegyen található a legnagyobb trianoni emlékműrendszer, az 1936-ban emelt Magyar Kálvária. El kell egyszer ide is vinni a magas-hegyi új kalandparkban jókedvűen szórakozó fiatalokat – mint ahogy Széphalomba, a Kazinczy-emlékhelyre is.

Neked már van szállásod? Foglalj, gyorsan, egyszerűen online a Szallas.hu oldalon keresztül!

Zempléni kalandok,

Itt van Magyarország egyetlen fekete pályája

A térség legattraktívabb vendégcsalogatója a Zemplén Kalandpark. Hazánkban nincs ehhez fogható komplex létesítmény. Az ország leghosszabb ülőszékes felvonója viszi fel a látogatót a kilátótoronyhoz, s ha visszafelé félúton kiszállunk, betérhetünk a Símúzeumba. De a sporttradíciók újjáéledését is megtapasztalhatjuk – immár korunk igényeihez igazodó szolgáltatásokkal. Kontinensünk legnagyobb (10 200 m2) műanyag sípályáján egész évben lehet edzeni. Itt van Magyarország egyetlen fekete pályája, a hóágyúzható terepen pedig 2012 december közepén indult a szezon. A divathóbortok kedvelői hófánkon pörögnek-forognak. A kalandtúrapark inkább nyári passzió, a bob viszont télen-nyáron élvezhető. A 2275 méteres pálya unikum Közép-Európában: nemcsak hosszát, hanem a szintkülönbségeket, kanyarokat tekintve is. És aki nem robog eszeveszetten, bónuszként csodálatos panorámát élvezhet. A völgyállomásnál wellnesshotel található saját vadasparkkal.

Városi sétánkon Kazinczy és a fiatalon itt tevékenykedő Kossuth nyomában járunk, építészeti emlékekben gyönyörködünk (a Pálos-piarista templom, a barokk Városháza), múzeumokban okosodunk (a Magyar Nyelv Múzeuma, Kazinczy Ferenc Múzeum, Börtönmúzeum).
A Hegyalja borvidék és a Zempléni-hegység legnépesebb települése a 13. században szerzett városi rangot, s századokon át vármegyei székhely, kulturális központ és a borvidék kereskedelmének centruma volt. Több címétől a történelem megfosztotta, ám örökre kitüntetett rangot szerzett a világban mint az aszúbor szülővárosa: 1631-ben Szepsi Laczkó Máté prédikátor itt készítette az első aszúbort.

Zempléni kalandok,

A város legkülönlegesebb látványossága, a bor- és gasztroturizmus szempontjából kiemelkedő attrakciója a világörökségi értékként védett Ungvár pincesor.  Az 1200-as évek végén pálos szerzetesek kezdték kialakítani. A négy szinten összekötött 27 darab 15-30 méter mély, nemespenész borította pincékben 800 év óta tárolják a helyi termést. A pincesor egyik helyszíne a város szórakoztató és kulturális programjainak, amelyek közül több is a borhoz kötődik – a nyitott pincenapoktól az augusztusi aszúünnepen át az októberi Bacchus–Borbála-napig. Ekkor egy helyi vicces-pikáns legenda emlékét elevenítik fel, s a derék „sáújhelyiek” – EU-s engedély ide vagy oda – borkirálynőt választanak maguknak.

 

Amit látni kell – „legek” Sátoraljaújhelyen

1. A legnagyobb szabású trianoni emlékműrendszer a Magyar Kálvária, mely 14 stációval állít emléket az elszakított városoknak. Itt láthatjuk a századik országzászlót és a Szent István-emlékkápolnát is.

2. Hazánk egyik legelső mechanikus óra számlapja a 16. századi műemlékegyüttes, a Pálos-Piarista Templom és Rendház tornyán jelzi az idő múlását.

3. A régi Megyeháza (ma Városháza) erkélyéről hangzott el az első nyilvános Kossuth-beszéd. A szabadságharc vezéralakja a városban nevelkedett, s itt kezdte politikai pályafutását.

4. Felkereshető Teitelbaum Mózes csodarabbi sírja, a hazai zsidóság egyik leglátogatottabb zarándokhelye.

5. A Zempléni Levéltár az egyik legrégebbi az országban, az egykori Zemplén vármegye teljes feudális kori iratanyagát őrzi. Itt dolgozott Kazinczy Ferenc több mint másfél évtizeden át.

6. A Zemplén-hegység élővilágának és ásványainak egyik legjelentősebb közgyűjteménye a Kazinczy Ferenc Múzeumban található.

7. A Magyarországon látható egyik legszebb (18. századi) ikonosztázzal büszkélkedhet a görög katolikus templom.

8. Az ország leglátogatottabb irodalmi emlékhelye a nyelvújító Kazinczy Ferenc Mauzóleuma. Érdemes megtekinteni a Magyar Nyelv Múzeumát is.

9. Sátoraljaújhelyen van az ország egyetlen Büntetés-végrehajtási Múzeuma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top