Utazás

Megterveztük! Tökéletes hétvége Párizsban szerelmeseknek

Párizst régóta hívják a "szerelmesek városaként", és nem nehéz belátni, miért vonzza még mindig a romantikára vágyó párokat. A Szajna partján sétálva, a Sacré Coeur előtt csókot váltva vagy egy apró cukrászdában megbújva a mai kor szerelmesei is elmerülhetnek abban a megkapó párizsi hangulatban, amely évszázadok óta egyaránt inspirált írókat, festőket, filmrendezőket és zenészeket. A közelgő Bálint-nap alkalmából néhány tippet szeretnék adni a szerelmespároknak, hogyan tudják még különlegesebbé és bensőségesebbé varázsolni ezt a hétvégét Párizsban.

Megterveztük! Tökéletes hétvége Párizsban szerelmeseknekSzerelmesen Párizsban

Párizsról és a szerelemről sokaknak eszébe jut Robert Doisneau Csók a városháza előtt című legendás képe. A fotót képeslapok és poszterek ezrein láthatjuk viszont, de a szerelmesek maguk is reprodukálhatják a Városháza előtt, a metrómegállónál. És ha már csókolózásra ajánlott helyszíneknél tartunk, akkor kihagyhatatlan a Szajna valamelyik hídja, például a sétahajók idegenvezetői által „szerelmesek hídjának” becézett Pont Marie. Egy másik, szerelmesek által frekventált híd a Pont de l’Archevêché, melynek rácsait elárasztják a párok lakatjai.

„Szeretni nem annyit jelent, mint egymás szemébe nézni, hanem azt jelenti: együtt nézni ugyanabba az irányba” – írta Antoine de Saint-Exupéry, és Párizs a közös nézelődésre is csodás helyszíneket kínál. A szerelmeseknek mindig megkapó pillanat egy várost felülről szemlélni. Erre nemcsak a mindenki által ismert Eiffel-torony alkalmas, hanem a Diadalív teteje vagy a Notre Dame tornya is. Ez utóbbi talán még jobb is, mint az Eiffel-torony, hiszen a városi látkép mellett a gótikus vízköpőket is megcsodálhatjuk. Ha ennél szokatlanabb, egyedibb madárperspektívára vágytok, a hőlégballont is kipróbálhatjátok az André Citroën parkban.

A páratlan Louvre és a tematikus múzeumok

Alternatív városnézés

Párizsban felejtsük el a hop-on, hop-off buszokat és fedezzük fel a várost más közlekedési eszközökkel. A Blue Bike Tours helyi idegenvezetői elvisznek a legjobb helyekre, megmutatnak számos eldugott érdekességet kicsi, maximum 10 fős csoportjaiknak. Még ennél is izgalmasabb Vespa motorokkal járni körbe a várost a Left Bank Scooters járgányaival, persze csak ha elég bevállalósak vagytok.

Ha a sétához hideg van, vagy a művészetek iránt érdeklődtök, a városban pompás múzeumok közt válogathattok. A kiállítások iránt érdeklődő párok feltétlenül nézzék meg a nyitvatartási időket: egyrészt azért, melyik nap találják zárva az intézményeket, másrészt pedig érdemes megtudni, van-e valamelyik nap hosszabbított nyitva tartás. A világhírű Louvre például keddenként zárva tart, viszont szerda és péntek esténként egészen 21.45-ig nyitva van. Ha késő este keresitek fel, egészen biztos kisebb tömeggel találkoztok, hiszen a turisták nagy része ilyenkor már a vacsorához készülődik. A Pompidou-központ is keddenként van zárva, itt viszont minden nap este 9-ig látogathatóak a kiállítások – érdemes ide is későn érkezni, ha nem akartok csoportokkal sodródni egyik teremből a másikba. A város különleges tematikus múzeumai közül a szerelmespároknak elsősorban az Erotika Múzeumot és a Csokoládé Múzeumot ajánlom, de szinte kötelező program a Rodin Múzeumban a Csók megtekintése is.

Megterveztük! Tökéletes hétvége Párizsban szerelmeseknek

Gasztroturizmus és shopping

Párizsban kihagyhatatlan az utóbbi években nálunk is hihetetlen népszerűséget szerzett macaron. Ennek két leghíresebb művelője Pierre Hermé és Ladurée, az ő cukrászataikat feltétlenül érdemes felkeresni. Ha kedvet kaptok a macaron elkészítéséhez, több más témájú kurzus mellett ennek elkészítését is megtanulhatjátok egy párizsi főzőiskolában. Akik azonban nemcsak édességet, de ruhákat, ékszereket, egyéb csecsebecsét is szívesen vásárolnak Párizsban, azoknak mindenképpen ajánlatos felkeresni a francia főváros árkádos bevásárlóközpontjait. A legnépszerűbbek a neoklasszikus Vivienne- és Colbert-galériák, magas üvegtetőkkel, eklektikus butikokkal és régimódi hangulatukkal.

Egy éjszaka Párizsban

Késő este egy hangulatos jazzklubban érdemes kikapcsolódni. A város rengeteg klubjában a szerelmesek elbújhatnak egy csendes sarokban egy üveg méltán híres francia bor társaságában, és összebújva hallgathatják az andalító muzsikát. A film szerelmeseinek a MK2 Bibliothčque mozit ajánlom, ahol karfával nem elválasztott kétszemélyes, természetesen piros ülésekről nézhetjük a filmet.

Megterveztük! Tökéletes hétvége Párizsban szerelmeseknek

A barangolások és a finom sütik, az éjszakai mulatozás után jólesik a pihenés. Valentin-napon nem stílusos lélektelen, egyhangú szállodaláncokban megszállni, érdemes inkább egyedi butikhoteleket vagy bed-and-breakfast típusú családias szállásokat keresni. Arra azonban fel kell készülni, hogy Párizst ilyenkor elárasztják a szerelmespárok, így mindenképp gondoskodjunk jó előre mind szállásról, mind a repülőjegyről.

Amit látnotok kell! – Több nap, több élmény

Sokszor mondják, hogy az életben a legjobb dolgok ingyen vannak, és Párizsban az egyik legnagyszerűbb dolog órákig csak andalogni és felfedezni a saját kedvenc negyedünket. Vannak városrészek, amelyek mintha csak erre születtek volna. Ilyen például a középkori Marais, a Beaubourg és a Bastille között elterülő negyed, ahol a keskeny sikátorok közt kószálva múzeumokat, palotákat, kávézókat és üzleteket találunk. Itt található a város legszebb tere, a Place des Vosges, amelyet 36 árkádos ház vesz körül, és a tér délkeleti sarkában a Victor Hugo-emlékmúzeumot kereshetitek fel. Megkapó hangulatú a Père-Lachaise temető is, ahol számos híresség nyugszik, többek között Maria Callas, Jim Morrison, Chopin, Oscar Wilde vagy Edith Piaf is. Az I. kerületben a Pont Neuf és a szomszédos Le Vert Galant kert is a szerelmesek kedvelt találkozóhelye, mint ahogy a Montmartre is, ahol a Rue du Brouillard egy kevésbé felfedezett romantikus gyöngyszem. A St Germain-des-Pres a legelegánsabb butikok és galériák lelőhelye, ahol Hemingway, Sartre és Simone de Beauvoir is megfordult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top