Utazás

Egy hétvége Londonban

London ma már könnyen és jó áron elérhető a gyakori fapados járatokkal, így akár egy hosszú hétvégére is érdemes odautazni. Március utolsó hétvégéjén erre kiváló alkalmat kínál az immáron 159. Oxford–Cambridge evezősverseny, a világ egyik legrégebbi sportversenye.

Egy hétvége Londonban


Gyakorlati tudnivalók

A verseny helyszíne Putney, London egyik külső kerülete. Az angol fővárosig könnyen eljutunk bármelyik fapados járattal, majd a Waterloo vonatállomásról naponta mintegy 10 vonat közlekedik Putney pályaudvarára, és a londoni metró kettes, illetve hármas zónába szóló bérlete ide is érvényes.

 Oxford–Cambridge evezősverseny
Oxford–Cambridge evezősverseny

Putney-ban nincsenek különösebben érdekes látnivalók, de a versenyt össze lehet kötni egy londoni hétvégével. Mivel a hajós verseny vasárnap délután fél ötkor kezdődik, egy csütörtöki vagy pénteki kiutazással és egy hétfő reggeli hazautazással érdemes számolni.

Érdekességek Londonban

És hogy mit ajánlok megnézni Londonban? A két kedvenc múzeumom a kis ékszerdoboz Wallace Collection és a lenyűgöző épületben található Tate Modern. A londoni múzeumok többségéhez hasonlóan mindkettő ingyenes és a karácsonyi ünnepeket kivéve minden nap nyitva tartanak. Amennyiben valaki még kedd este is a városban marad, a kevésbé ismert, de lenyűgöző Sir John Soane’s múzeumot is nézze meg, ahol minden hónap első kedd estéjén este 6 és 9 között egy egészen különleges programra, gyertyafényes látogatásra nyílik lehetősége.

Tate Modern
Tate Modern

 

Ha már elég a múzeumokból, akkor az Oxford Circus metróállomástól az 53-as busz indul Greenwichbe, ahol kipróbálhatjuk, milyen egyik lábban északon, másik lábbal délen állni. De eljuthatunk ide hajóval is, csak az időjárás legyen kegyes hozzánk! Londonban csodálatos parkok találhatók: a St. James park, a Richmond park, a Regent’s park, és még sorolhatnám – de mivel én a világörökségi helyszínek rajongója vagyok, kissé elfogultan a Kew Gardens a kedvencem. Ez ugyan kiesik a központból, de metróval vagy vonattal mégis könnyen megközelíthető, és egy fantasztikusan gazdag botanikus kert. Ne felejtsétek el felkeresni a kert két fő attrakcióját, a pálmaházat, illetve a rózsakertet.

St. James park
St. James park

 

Londonban kihagyhatatlan egy musical megtekintése (még fut például a nagysikerű Mamma Mia) és hatalmas a kulináris választék is. A gyors, megfizethető utcai kajákat kedvelők zarándokhelye a Borough Market, ahol isteni a császárhúsos („pork belly”) szendvics.

A Temze déli partján található a Royal Festival Hall, amelynek földszintjén hétvégén jó eséllyel belefuthattok egy ingyenes koncertbe. Ha már itt vagytok, menjetek fel az üveglifttel az ötödik emeletre, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a folyóra (érdemes még tudni, hogy itt az épületben ingyenes wifi is rendelkezésre áll). Szintén a Temze déli partján terül el a kevésbé ismert Mediatheque, ahol több ezer archív tévéfelvételt, filmet nézhettek meg belépőjegy nélkül.

 

A verseny története

Egy hétvége Londonban Az Oxford-Cambridge evezősverseny ötlete 1829-ben fogalmazódott meg két barát, a Cambridge-ben tanuló Charles Merrivale és az Oxfordi Egyetem padjait koptató Charles Wordsworth fejében. A cambridge-iek el is küldték az evezősversenyre szóló kihívást a nagy riválisnak, és az első viadalt 1829. június 10-én rendezték. A megtett táv 6,8 km volt, és az oxfordi hajó legénysége győzedelmeskedett. A korabeli újságok szerint mintegy 20 ezer ember kíváncsiskodott a folyóparton. A második regattát (1836) aztán Londonba vitték, majd 1845-től Putney lett a helyszín, onnan eveznek az egységek Mortlake-ig azóta is. Érdekesség, hogy 1859-ben és 1978-ban a cambridge-i, 1925-ben és 1951-ben az oxfordi, 1912-ben pedig mindkét hajó elsüllyedt – minden esetben egy másik napon újraindították a versenyt.

A mérleg kiegyensúlyozott, Cambridge eddig 81, Oxford 76 győzelmet tudhat magáénak. Holtversenyt egyszer, 1877-ben hirdettek – a legenda szerint a bíró elszunyókált az árnyékban, és amikor felébresztették, azt kiabálta: „Holtverseny”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top