Utazás

Magyarország 10 legszebb kastélya

Nem kell feltétlenül kitenned a lábad az országból ahhoz, hogy csodát, de legalábbis csodás épületeket láss!

Grassalkovich-kastély

A barokk stílusú gödöllői Grassalkovich-kastély az 1740-es években épült, és a legtöbb magyarnak Sissi, vagyis Erzsébet királyné jut róla eszébe. Nem véletlenül, ugyanis Erzsébet királyné távol a bécsi etikettől, tavasszal és ősszel rengeteget pihent itt.

Kastélyok

Visz kastély
Balatonlellétől néhány kilométerre található, a jelenleg szállodaként üzemelő Visz kastély, amely csendes vidéki rezidencia, főúri fogadások színhelye volt egykor.

Kastélyok

Esterházy-kastély
A Csákvárnál található kastély klasszicista stílusban épült 1765-ben. A körülbelül 365 helyiséges kastélyban volt könyvtár, képtár, színházterem, kápolna vadászterem. A jelenlegi konyha és ebédlő eredetileg lovarda és istálló volt. Az egykori kastély, kórházként működik.

Kastélyok

Festetics kastély
Bár a Keszthelynél található kastély építését már 1745-ben elkezdték, a végleges formája csak 1880-ban került átadásra.  A Festetics György által létrehozott könyvtár ma már közel 80 ezer kötetes gyűjteménnyel rendelkezik. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára. A kastély 500 éves pincerendszerében 2005 óta kap helyet a Balatoni Borok Háza.

Kastélyok

Hertelendy Kastély
Kaposvártól, körülbelül 30 km-re található a ma már szállodaként üzemelő Hertelendy Kastély, amely az 1920-as években épült. Itt forgatták az SOS szerelem című filmet, a szálloda séfje pedig néhány hete még Katalin hercegnének is főzött.

Kastélyok

Károlyi-kastély
A Fehérvárcsurgóban található kastély jelenleg kulturális központként üzemel. Az 1854-ben épült műemlék, az államosítás után hosszú évtizedekig  állami nevelőotthonként működött. 1995-ben a kastély a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához került, ennek köszönhető, hogy ma már felújítva láthatjuk. A kastélyhoz tartozó parkban, 150 éves fenyők, tölgyek, és gesztenyefák állnak.

Kastélyok


Schossberger kastély
A kastély a Pest megyében található Tura város nevezetessége, sokak egy 99 tornyú mesebeli várhoz hasonlítják. A kastély tíz évig épült, tervezője Ybl Miklós volt. A második világháborúban német, és szovjet  főhadfiszállás is volt, de kórházként is üzemelt. Az államosítást követően 1973-ig iskolaként használték. Itt forgatták a 2008-as Holdhercegnő című filmet is.

Kastélyok

Károlyi-kastély
A Nagymágocsban található kastélyt, 1897-ben Károlyi Imre építtette, ám a kastélyt és hozzátartozó épületek egy részét Ybl Miklós tervezte. A kastélyhoz egy 10 hektáros tó is tartozik, napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik.

Kastélyok


Rudnyánszky kastély

Ma már legtöbben, csak Nagytétényi Kastélymúzeumként ismerik a fővárosban található épületet. A római maradványokat is magába foglaló várkastély a 13. sz. folyamán az Árpád-házzal rokonságot tartó helyi birtokos Tétény család számára épült, de egykoron török vezérek is laktak itt. Állandó iparművészeti kiállítással találkozhatnak az idelátogatók.

Kastélyok

Beck kastély
Velencén található a Beck kastély, mely az 1880-as években épült neobarokk stílusban. A kastély magánkézben van, ám tulajdonosai csodálatosan helyreállították az épületet, mely újra régi fényében tündököl. 

Kastélyok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top