Utazás

Ínyenc kirándulás Villányba május első hétvégéjén

Ha megkérdezitek, melyik volt számomra a tavalyi év legjobb hangulatú gasztronómiai fesztiválja, akkor nem valamely budapesti megarendezvényt említeném – ezeken ugyanis mindig ugyanazokat a fogásokat látjuk viszont, egymás sarkát tapossa a tömeg és borsos belépőt kell fizetnünk. Helyettük egy igazán családias, jó hangulatú és valóban ínyenc gasztronómiai fesztiválsorozat lopta be magát a szívembe, a Stílusos Vidéki Éttermiség, amelyet a tavalyi két találkozó után idén május 4-én újra megrendeznek, ezúttal Villányban.

Nyomtasd ki és vidd magaddal a programajánlómat, és gyakorlatias tanácsokkal tarkított útinaplómat! Te hová utaznál legközelebb? Írd meg nekem, és én megszervezem!  
Kisgyörgy Éva
Ínyenc kirándulás Villányba május első hétvégéjén

2013. május 4-én a villányi Borzsongás fesztivál keretében tartják meg a Stílusos Vidéki Éttermiség harmadik találkozóját, ahol gyakorlatilag végigkóstolhatjátok az országot. A legjobb vidéki éttermek adnak randevút egymásnak és nekünk: Anyukám Mondta (Encs), Chianti Étterem (Veszprém), Ikon Étterem (Debrecen), Imola Udvarház (Eger), Kistücsök (Balatonszemes), Mandula Étterem és Bor Bár (Villány), Manga Gasztronómiai Műhely (Etyek), Nomád Hotel (Noszvaj), Rosinante Étterem (Szigetmonostor), Viator Apátsági Étterem (Pannonhalma) és Walter Vendéglő (Perbál). A kóstolókon kívül lesznek bemutatófőzések is, és a gourmet utazókat válogatott magyar termékek piaca is várja. A gyerekes családok is nyugodtan jöhetnek, a kicsiknek ugyanis séfpalántaképzőt és kézműves-foglalkozásokat szerveznek.

Ezt olvastad már?  Sydney: az egykori fegyenctelep ma a szabadság földje

 

Mi is az a Stílusos Vidéki Éttermiség?

Ez a név egy olyan mozgalomra utal, mely a kiváló vidéki éttermekre igyekszik felhívni a figyelmet. A részt vevő tagok amolyan országjáró körút keretében látják vendégül a többi éttermet és természetesen az ínyenc gasztroturistákat. Az első Stílusos Vidéki Éttermiség-találkozót 2012 februárjában rendezték meg Szigetmonostoron. Erről a napról az én blogom Facebook-oldalán is találhattok egy fotóalbumot.

Ínyenc kirándulás Villányba május első hétvégéjén

Ha a programon részt vevő éttermek mindegyikét fel szerettük volna keresni egy-egy utazás keretében, bizony kétezer kilométert kellett volna autóznunk. Ehelyett csak Szigetmonostorra kellett elzarándokolnunk, és végigkóstolhattuk mindegyik étteremnek külön erre az alkalomra komponált fogását. Azt ugye mondanom sem kell, mennyire kitettek az éttermek magukért, hiszen ritka jó alkalom volt nekik is „beetetni” új kuncsaftokat. Amit a finom falatokon túl különösen szerettem, az a közvetlen hangulat volt, hiszen a séfek nem egy elkülönült konyhában dolgoztak, hanem a vevőktől pár lépésnyire, a pultjuk túloldalán, így alkalmunk nyílt bármelyikükkel elbeszélgetni. Kikérdezhettük őket az éttermekről, a kóstolt fogás összetételéről, receptjéről, összebarátkozhattunk velük.

A siker elsöprő volt és a vendégek folyamatosan ostromolták a szervezőket a folytatásért. A második találkozóra Perbálon került sor, és most már a harmadik rendezvényt várjuk.

Ínyenc kirándulás Villányba május első hétvégéjén

 

Gyakorlati tudnivalók

A villányi fesztivál helyszínéül a nemrég átadott új Rendezvény tér szolgál. A program délelőtt 10 órától kezdődik kézművespiaccal, a kóstolókra déltől este 8-ig nyílik lehetőség. 12 és 14 óra között elevenedik meg a séfporond, főzőbemutatókkal. Este 8-tól a DeciBELL együttes ad blueskoncertet.

A rendezvényre nincs belépőjegy. A kóstolóadagokért elővételben vagy a helyszínen megvásárolt kóstolójegyekkel lehet fizetni. Ha valaki ötezer forint értékben vásárol kóstolójegyet elővételben, akkor egy darab ötszáz forintos ajándék jegyet kap mellé. Ezt itt lehet intézni.

Villány az új M6-oson már két óra alatt megközelíthető, de vonattal és busszal is könnyen eljuthattok a helyszínre. Javaslom, hogy álljanak össze baráti társaságok – mi is úgy mentünk az első két találkozóra, hogy megtöltöttük az autókat utasokkal, így fel tudtuk osztani a benzin és az autópálya-matrica árát (amolyan „telekocsi” üzemmódban).

Ínyenc kirándulás Villányba május első hétvégéjén

 

Bár az éttermek találkozója csak egy napig tart, érdemes egy hosszú hétvégét tervezni Villányba, hiszen a villányi borvidéken immáron nyolcadik alkalommal megrendezett Borzsongás fesztivál háromnapos: május 3-a és 5-e között látogatható. Ezen a komoly- és könnyűzenei koncertektől kezdve a kirándulásokon át a lovas kocsikázásig rengeteg színes programon lehet részt venni.

 

Foglalj szállást, itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top