Ausztria számos gasztronómiai fesztivállal büszkélkedhet, de sok olyan szállást is találhatunk az országban, ahol a házigazdával együtt főzhetjük meg a sógorok kedvenc ételeit. Ha például Burgenlandban járunk, érdemes ellátogatni a helyi termelőkhöz, akiktől vásárolni is tudunk portékáikból. Dél-Burgenlandban például külön ínyencrégiót szenteltek a szabadon tartott libáknak, akárcsak az almának, a gyógy- és fűszernövényeknek, valamint a zickentali mocsári ökörnek. A tartomány konyhájára alapvetően a természetközeliség jellemző: a vidéki fogadók és első osztályú éttermek étlapján egyaránt megtalálhatók a különböző háziállatokból készült ételek, valamint a Fertő tóból származó fogas és ponty. Néhány helyen még a dél-burgenlandi erdei disznót is feldolgozzák, amely a házi sertés és a vaddisznó keresztezéséből jött létre.
Fotók: Österreich Werbung Marketing Kft.
A Mostviertel régió szelíd, termékeny részén gyümölcsös különlegességek – édességek és ízletes égetett szeszek – készülnek a barkócaberkenyéből és a húsos som vöröslő bogyóiból is. A kínálatot pedig a Traisental egyszerű, ugyanakkor elegáns borai teszik teljessé.
Augusztusban tartják a „Hosszú asztal” nevű rendezvényt. Az esemény célja, hogy megmutassa, milyen egyedülállóan változatos gasztronómiai kínálattal találkozhatunk Grazban. A program legalább olyan sokszínű, mint Graz maga: tökmagolaj, bor és csokoládé kóstolása, álomszerű variációk reggelire, kulináris városnéző túrák, fantáziadús ebédek, ünnepi gálavacsorák, sok-sok humor, bűvészelőadások és zene gondoskodik a kellő hangulatról és a vidám percekről. A hét megkoronázását az Ínyencbál jelenti.
Szállás, utazás, strandok – horvatorszag.lap.hu, minden, ami Horvátország! |