Utazás

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja – fotó

Íme, a 10 leglátványosabb, leghangulatosabb, legromantikusabb szökőkút az országban.

1. A Margitsziget zenélő szökőkútja

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

Nemrégiben újították fel, és mondhatni, az ország szökőkútjainak legszebbike ékeskedik a Margitszigeten. A medencében egy hazánkban egyedülálló vízképet csodálhatunk: a 196 vízsugár egyszerre 4-10 méter magas vízoszlopot képes generálni, ez szenzációs látványt nyújt, amit még fokoz az éj sötétje. Este ugyanis különböző színekben játszik az egész szerkezet, hála a LED-es világítóegységeknek. Az összhatást a zene koronázza meg: klasszikusok és világslágerek egyaránt felcsendülnek a szökőkút körül.

2. Debrecen fénylő szökőkútja

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

Debrecenben a Kossuth téren található a szökőkút, amely hasonló hang- és fénytechnikával kápráztat, mint a Margitsziget kincse, mégis közkedveltebb az Egyetem téren található, amely 1965 óta áll a helyén – sok-sok párkapcsolat kezdődött itt a helyiek között. A mutatós, nagyméretű medence körül többek között Madarassy Walter Ágat tartó nő, Varga Imre Pihenő nő és Ungvári Lajos Napozó férfi című szobrai is megcsodálhatók. Sötétedés után változatos színű fények világítják meg a létesítményt, amely csak úgy vonzza magára a turistatekinteteket is.

3. Békéscsaba hangulatos vízoszlopai

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja – fotó

Békéscsabán, a Korzó téren található szökőkút az, amit nem szabad kihagyni, ha arra járunk. Igazi retrohangulata van, körülötte sok-sok romantikus pad és az elmaradhatatlan galambok. Nyaranta gyakran megesik, hogy gyerekek gázolnak bele a vízbe, fiatalok lógatják a lábukat a medencébe, miközben a tér jó hírű cukrászdájában beszerzett fagyit nyalják. A Korzó téren jó megpihenni és figyelni a vízjátékot, miután kinézelődtük magunkat a sétálóutca butikjaiban. Békéscsabán a szökőkút fogalom, az egyik legfontosabb találka- és bázispont.

4. A tó előcsarnoka Balatonfüreden

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

Nevezhetjük a magyar tenger előcsarnokának is Balatonfüred csodás szökőkútját, melynek nem egyetlen különlegessége, hogy épp a tóparton kapott helyet. Medence ugyanis sehol: csak úgy a járdából törnek fel a kisebb-nagyobb vízoszlopok a gyerekek legnagyobb örömére, akik boldogan sikongatva szaladgálnak köztük a nyári napokon. Háttérben a Balatonnal, a szökőkút egészen festői látványt nyújt, különösen este, amikor színes fények világítják meg a vízsugarakat.

5. Szeged büszkesége a Dóm téren

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

A Margitsziget szökőkútja után a szegedi Dóm téri a legnagyobb az országban. A látványosságot a nagy árvíz évfordulójára építették 1979-ben. Egykor bele volt építve bakelitlejátszó és kazettás magnó, mára 80 színes, víz alatti lámpa és százféle, számítógéppel vezérelt dallam teszi lehetővé, hogy akár bulizzunk mellette esténként. A feltörő vízsugár magassága itt eléri a 12 métert!

6. Vízsugár a víz közepén, Tatabányán

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

Tatabánya szökőkútja attól különleges, hogy a Csónakázó-tó kellős közepén került kialakításra. A víz a vízben koncepció már önmagában is igen látványos, pláne hogy a hatást még megspékelik a színes fények. A tópartról éjszaka az egész szökőkút úgy néz ki, mint egy valószínűtlen, állandóan színt és alakot váltó virág – akár egy jelenés a tó tükrén. A kút nem csak látványos – a léte sokat javít a tó vizének minőségén is.

7. Győr különleges vízjárdája

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

 

A győri Széchenyi tér egyik látványossága a rejtett burkolatú szökőkút. A vízoszlopok a járdafelületből törnek fel itt, szám szerint 31 darab, 0,5-3 méter közötti magasságban lövik fel az esténként fényekkel színesre festett csóvákat, amelyek akár zenére is vezérelhetők, szó szerint táncba kezdenek. Néha ködpára is felszáll, jóleső érzés elsétálni ott a melegben. És egy extra: kis hazánkban egyedülálló látványelem a vízifilm, ami valójában feszített víztükör a kőfelületen, kialakítása igazi bravúr! Győrben ezt is megcsodálhatjuk.

8. Sopron villogó csodája

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

Alig két éve adták át Sopron belvárosának büszkeségét: a zenélő, villogó, színes fényekben pompázó szökőkutat, amelynek nemcsak az oda látogató turisták, hanem a soproniak is örülnek, mert korábban nagyon rossz állapotban volt a városnak ez a része. A romantikus szökőkút környezete csupa mészkő és gránitkő, a medence peremére le is telepedhetünk beszélgetni, figyelni a Petőfi tér nyüzsgését.

9. Gyula sokat fotózott szökőkútja

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

Gyulán a Vár után a Kossuth téri körforgalomban lévő meseszép szökőkút fogja meg az oda látogató turistákat. Különlegessége a kialakításában rejlik: a feltörő vízoszlopok érdekes, megkapó formákat alkotnak, az ember csak ül, és akár órákig el tudja nézni a vízjátékot, ami rendkívül pihentető. Éjjelente a kút szolidan van megvilágítva, nélkülöz minden rafinériát, mégis, rendkívül varázslatos a maga egyszerűségében. A szökőkutat hobbifotósok is szívesen megörökítik a különleges vízjáték miatt. Elhelyezkedése csupán azért okoz bosszúságot, mert ha jön egy erősebb széllökés, a víz nem csak az autósokat, de a gyalogosokat is beteríti.

10. A Szabadság tér intelligens vízoszlopai

Az ország 10 leglátványosabb szökőkútja - fotó

Ma már nem csupán szép, okos is lehet egy szökőkút – ilyen Budapesten, a Szabadság téren a 2-3 méternyi magas vízfallal elkerített terület. Ha valaki a fényben gyönyörűen szikrázó vízoszlopok elé lép, azok lesüllyednek, és a nélkül lehet közéjük sétálni, hogy akár csak a lábunk vizes lenne. Így beléphetünk a szökőkút belső terébe, ahol zubogó vízfalak választanak el bennünket a külvilág zajától, és a lekerekített márványfelületeken pihenhetünk, gyönyörködhetünk az intelligens szökőkútban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top