Utazás

Ők a világ legjobb utazásfotósai – Pazar fotókkal!

Ahogy az esküvői, divat- vagy az ételfotózásnak, úgy az utazási fotóknak is megvannak a maga "sztárjai", akiknél nem véletlenül állnak sorba a világ leghíresebb magazinjai. Vigyázat, erős képhatások!

Az utazásfotó a hivatalos megfogalmazás szerint „egy olyan kép, ami képes megfogni egy adott hely szellemét időben és térben, és a maga kifejezőeszközeivel bemutatni egy területet az ott élő emberekkel, a kultúrájukkal és a természeti szépségeikkel egyetemben, földrajzi határok nélkül”. A saját szavaimra fordítva ez azt jelenti, hogy egy jó utazásfotós képes úgy visszaadni egy ország, város vagy természeti szépség lényegét, hogy az is átérezze, milyen lehet ott lenni, aki maga még sosem járt arrafelé. Ha ügyes vagy, egy-egy ihletettebb turistapillanatodban neked is összejöhet egy ilyen fotó (nekem is sikerült már, pedig én aztán tényleg kutyaütő vagyok a fényképezőgépek terén), de csak az utazásfotósok azok, akik képesek ezt a minőséget konstansan is hozni. Ők egyfolytában nyitott szemmel és kéznél lévő (nem akármilyen) fényképezőgéppel járják a világot, hogy a világ leghíresebb magazinjainak készítsenek pompás fotósorozatokat. Íme, a szakmájuk legjobbjai!

Marie Hennechart

A Párizsban élő Marie azon kevesek közé tartozik, akiknek tripla platinum törzskártyájuk van a legtöbb ismert, nagy légitársaságnál. Magas, szőke, sportos testalkatú, de a fotózáshoz állítása szerint eddig leginkább két dologra volt szüksége: az állandó mosolyra az arcán és egy elsősegélydobozra. Marie mindig a történetet keresi a fotó mögött, és karrierje során számtalan izgalmas helyre jutott már el, hiszen nem riad meg egy nagy kaland lehetőségétől.

Ők a világ legjobb utazásfotósai - Pazar fotókkal!

Marie további fotóiért kattints ide!

Jessica Sample

Jessicát a szülei nagyon korán megfertőzték a fotózás szenvedélyével, ugyanis stockfotósként (a stockfotó előregyártott, nagy mennyiségben olcsón eladható képeket jelent) járták a világot, és kislányukat sem felejtették otthon, Los Angelesben. A gépet már korán a kezébe adták, és onnantól nem volt megállás. Ma újra Los Angelesben él, és olyan ügyfeleket lát el fotókkal, mint a GQ, a Budget Travel vagy a Food & Wine.

Ők a világ legjobb utazásfotósai - Pazar fotókkal!

Jessica további fotóiért kattints ide!

Jake Stangel

„Hello, a nevem Jake. A kedvenc szuperhősöm Missy Elliott. Szeretem a répát. Amikor épp nem fotózom, akkor egy hegyre kapaszkodom fel a bringámmal, sziklát mászok vagy a magam béna módján szörfözök.” Így mutatkozik be honlapján a San Franciscó-i fotós, akinek képeit olyan lapok szokták megvenni, mint a Wall Street Journal, a New York Times vagy a Newsweek.

Ők a világ legjobb utazásfotósai - Pazar fotókkal!

Jake további fotóiért kattints ide!

John Huba

A New Yorkban élő John Hubát leginkább azért ismerik el a szakmájában, mert tökéletesen tudja megjeleníteni a képein az ott élők kultúráját, így fotói nagyon autentikus benyomást keltenek. Huba a szakmáját a nagy divatfotóstól, Bruce Webertől tanulta, és mostanság olyan magazinoknak dolgozik, mint a Town and Country, a Travel + Leisure és a Vanity Fair.

Ők a világ legjobb utazásfotósai - Pazar fotókkal!

John további fotóiért kattints ide!

Emily Mott

Emily Mott, a Kaliforniában tanult angol fotográfus jelenleg West Sussexben lakik, Angliában, almafák, tehenek és baglyok társaságában. Boldog házasságban él, két gyermek édesanyja, de amikor csak tud, útra kel a fotózás kedvéért, hiszen olyan megrendelők állnak nála sorba, mint a The New Yorker, az angol Vogue vagy a Wired magazin.

Ők a világ legjobb utazásfotósai - Pazar fotókkal!

Emily további fotóiért kattints ide!

Marie Takahashi

Ha a gyerekedet egy profi fényképezőgéppel ajándékozod meg már kiskorában, ne csodálkozz, ha felnőttként profi fotós válik belőle. Ez történt a tokiói Marie Takahashival is, aki a szenvedélye miatt sokáig Sydneyben, New Yorkban, Sanghajban és Bombayben tanulta ki a szakmát, de ma már hazatért, és szabadúszó utazási, lakberendezési és ételfotósként dolgozik többnyire ázsiai lapoknak.

Ők a világ legjobb utazásfotósai - Pazar fotókkal!

Marie további fotóiért kattints ide!

Ariana Lindquist

Az amerikai fotós hétévnyi Kínában tartózkodás után tért vissza nemrég hazájába, az Egyesült Államokba. Kínai tartózkodása alatt számtalan emlékezetes fotósorozatban örökítette meg az országot. Életéről szinte semmit nem oszt meg a nyilvánossággal, azonban díjai (többek között egy World Press Photo első helyezés) és munkái önmagukért beszélnek. Nála jobban senki sem térképezte fel Kínát az utóbbi évtizedekben.

Ők a világ legjobb utazásfotósai - Pazar fotókkal!

Ariana további fotóiért kattints ide!

Rob Howard

A kanadai származású fotós eddig 140 (!) országba jutott el a munkája révén. Az első kameráját még egy barátja javaslatára vette meg egy torontói zálogházban, és ezt a döntését azóta se bánta meg. Howard szereti az embereket, és imádja, hogy elképesztő figurákkal találkozhatott világjárása során. Amikor épp nincs úton, akkor a szerelmével lakik Brooklynban vagy Catskillsben, ahogy épp kedvük tartja.

Ők a világ legjobb utazásfotósai - Pazar fotókkal!

Rob további fotóiért kattints ide!

A cikk a complex.com összeállítása nyomán, a fotósok hivatalos weboldalainak segítségével készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top