Utazás

Kipukkadt az óriás gumikacsa

Most egy kölcsönpéldánnyal helyettesítik Taojüanban.

Lőttek az óriás gumikacsánakFelfújás közben kipukkadt az észak-tajvani Taojüanban egy óriás gumikacsa, Florentijn Hofman holland művész 18 méter magas sárga játékállata, egy november 10-éig tartó helyi képzőművészeti fesztiválon.

A százezreket vonzó hatalmas látványosság – amely elsősorban a gyerekek kedvence – a 6,3-as erősségű csütörtöki tajvani földrengésnek esett áldozatául. A rengés ugyanis áramszünetet okozott, ennek következtében leállt a kacsaszobrot tápláló légszivattyú, a gumikacsa pedig kezdett leereszteni. Az újrafelfújására tett kísérletek közben az erős széllökések miatt a gumiállat fara kipukkadt, ezért a szervezők a kacsakiállítás felfüggesztése mellett döntöttek.

Mivel a mintegy 10 millió forintba kerülő műalkotás megjavítása hét-tíz napig is eltarthat, Taojüan megye vezetése úgy döntött, hogy a dél-tajvani Kaohsziung várostól kéri kölcsön annak óriás gumikacsáját. Az ottani polgármester segítőkésznek mutatkozott, és közölte, hogy néhány napra ingyen kölcsönadják a saját kacsájukat, sőt segítenek a taojüani példány megjavításában is. Az óriás gumikacsa tömegeket vonzó látványosság Tajvanon.

Florentijn Hofman vízen úszó installációjából több, különböző méretű példány is készült, az egyik úszott már a Temzén is. A 16,5 méter magas eredeti 2007. óta tartó világkörüli útján 9 ország 13 nagyvárosában fordult már meg, május óta Hongkongban állomásozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top