Utazás

Szórakozz sajttal – sajtok legjei

Tudtad, hogy létezik legboldogabb sajtkészítő, és hogy igazi ritkaságokat tárolnak egy francia barlangban? Sajtlegek a világ minden tájáról.

Szórakozz sajttal - sajtok legjei1. A legboldogabb sajtkészítő

A britek sajtkirálynője, Helen Finnegan büszkén emeli a magasba trófeáját és a díjnyertes kecskesajtját a Brit Sajtfesztiválon. A szigetország legrangosabb sajtparádéján évente több mint 400 sajt és több ezer látogató vesz részt, így ezen a két napon Cardiff ódon erődítménye a kistermelő sajtgyártók valódi fellegvára. Helen számára a trófea egyúttal belépőt is jelent a nagyok piacára, a Brit Sajtfesztivál győzteseinek termékére általában komoly üzleti sikerek várnak a szigetországban.

2. A legnemesebb sajt fesztiválja

Nyilvánosan megtekinthető a sajtok királya… Az egyik legrégebben ismert sajt, az olasz Parmigiano Reggiano, közismertebb nevén a parmezán tiszteletére minden évben Modenában tartanak fesztivált. A parmezán 1996 óta földrajzi eredetvédelmet élvez, ezért minden egyes darabot szigorú tesztnek vetnek alá az elkészítésétől számított két év után. Csak azok kaphatják meg a parmezánkonzorcium jellegzetes pontozott bélyegét, amelyek átmennek a minőségvizsgán. A nemes sajt ára is királyi: gurigánként 490 eurót kóstál. 

Szórakozz sajttal - sajtok legjei

 

3. A legnagyobb sajtverseny

Zárt ajtók mögött dől el, ki lesz a Nemzetközi Sajt Díj nyertese. A zsűri több mint 4000 sajtkészítő termékét bírálja el a világ legnagyobb sajtkiállításán, Nantwichben, ahol a szakemberek véleményét a sajtok szerelmesei a sajátjukkal is összevethetik: a verseny után nyilvánosan kóstolhatók az ínycsiklandó finomságok.

Szórakozz sajttal - sajtok legjei

 

4. A legtitokzatosabb sajttúra

Az egyik legrégibb és talán a legfinomabb francia sajt, a rokfort a dél-franciaországi  Roquefort-sur-Soulzon barlangjainak mélyéről származik, ahol legalább három hónapon át érlelik ezt a magas zsírtartalmú, juhtejből készített kéksajtot. Az érlelőbarlangok bizonyos részeibe turistákat is beengednek, akik megismerhetik a sajt készítésének történetét és technológiáját, és kóstolót is vásárolhatnak magukat a különleges túra után.

Szórakozz sajttal - sajtok legjei

 

5. A legkreatívabb sajtgyártók

A Nagy Wisconsini Sajtfesztiválon hagyományosan minden évben megrendezik a sajtfaragók versenyét is. Az ehető műalkotások bármilyen formát ölthetnek, itt éppen a pisai ferde torony készül a mester keze alatt. A művészeti ág terjedőben van szerte a világon, bár a fesztiválok többségén még tartja magát az a vélemény, hogy az étel nem játék.

Szórakozz sajttal - sajtok legjei

 

6. A legextrémebb sajtos rendezvény

Küzdelem egy darabka sajtért Whistlerben. A Kanadai Sajtgörgető Versenyen a sajt inkább sportszer, mint élelem: gurítják aszfalton, domboldalon, futnak vele hosszú és rövid távon egyaránt, egyensúlyozzák fejen, és néha talán esznek is belőle. A legőrültebbek a fesztivál csúcspontján egy nyaktörő lejtőn lezúdulva próbálják meg utolérni, akár testi épségük kockáztatásával is. 

Szórakozz sajttal - sajtok legjei

 

7. A világ legismertebb sajtpiaca

Tradicionális sajtvásár Alkmaar piacterén. A holland város már több mint 400 éve az edami sajt kereskedelmi központja, az első világháborúig átlagosan napi 300 tonna sajt cserélt gazdát itt. A piac a háború óta már inkább csak turistalátványosság, de hagyományai változatlanok: a kereskedésben csak férfiak vehetnek részt, a sajthordóknak pedig különleges kiképzésen kell átesniük, hogy jogosultak legyenek az egyenként 30 kilós sajtgurigák cipelésére.

Szórakozz sajttal - sajtok legjei

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top