Utazás

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni

Érdekes listát állított össze a Fodor's Travel arról a 25 helyről, ahova kifejezetten idén érdemes elutazni. A lista leginkább olyanoknak készült, akik szeretik a nyüzsgést és a különleges programokat. Akadnak benne egészen közeli, és egzotikusan távoli célpontok is.

Antarktisz
1914-ben Sir Ernest Shackelton azért indult a Déli-sarkra, hogy keresztben átszelje ezt a földrészt, de hajója a jég fogságába esett, és tíz hónappal később elsüllyedt. A legénység és a vezető viszont csodával határos módon megmenekült. Hónapokon át sodródtak egy jégtáblán, majd csónakkal sikerült eljutniuk egy szigetre, ahonnan néhányan újra nekiindultak, és egy másik szigeten segítséget tudtak kérni társaiknak. Végül bálnavadászok menekítették ki a csapatot. Ma már kevésbé rizikós egy ilyen út, de ugyanolyan lenyűgöző kaland. Novemberben kevesebb a turista, mivel hidegebb van, de ilyenkor a legszebbek a jéghegyek. A december és a január azért népszerű időpont, mert hosszúak a nappalok, és ilyenkor rengeteg pingvinbébit lehet látni, február közepétől március végéig viszont több a bálna, és kevesebb a pingvin.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni


Belgium

Sokszor csak a fantasztikus csokoládé vagy a kiváló sörök jutnak eszünkbe erről az országról, de Belgium városai igazi kis ékszerdobozok, csodálatos építészeti megoldásokkal. Idén az egész világon több helyen is megemlékeznek az első világháború kirobbanásának 100. évfordulójáról, és ebben állítólag a belgák járnak majd az élen, hiszen számtalan döntő és híres csata zajlott a területükön, elsőként Liège városánál. Már februártól kiállítások nyílnak, és megemlékezéseket tartanak, de az évforduló hivatalosan augusztusban kezdődik.

Bécs
A klasszikus európai város most modernebb lesz, mint valaha. Idén adják át az Arany Negyedet (Goldenes Quartier), ahol a történelmi épületek zöme áll, és mostantól a divat központja lesz, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket. A borkultúra fellendítése és a 200 éves bálkultúra felelevenítése érdekében rengeteg ilyen jellegű program szerepel az idei kalendáriumban.

Bhután
A Himalája buddhista királyságának nevezett országba csupán 1974 óta érkezhetnek turisták, de máig nehéz eljutni oda. Összesen két légitársaság repülhet Bhutánba, és ez egyben a hely egyik vonzereje: kevesen vállalkoznak ilyen nehézkes utazásra. Pedig akik jártak már a Taktshang (Tigris Fészke) kolostorban, vagy eljutottak a Jigme Dorji nemzeti parkba, hogy megnézzék Bhután nemzeti állatát, a takint (mintha egy kecskét kereszteztek volna egy lóval), azok csak jót tudnak mondani. Az igazi béke szigete az egész ország.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni


Bolívia

A kultúra és a kalandok kedvelői már régóta ismerik ezt a latin-amerikai országot, amely most a gasztronómia szerelmeseit szeretné odavonzani. Mivel Bolívia nem dicsekedhetett luxushotelekkel és könnyen megközelíthető kirándulóhelyekkel, eddig a legtöbb utazó nem vette számításba ezt az országot. Nemrégiben azonban a gasztronómiai körökben híres Claus Meyer megnyitotta a második éttermét, mégpedig éppen La Pazban, és a Gustu étteremnek köszönhetően tavaly április óta egyre többen beszélnek Bolíviáról. Június és szeptember között fesztiválok várják a turistákat.

Brazília
Hatalmas bulikkal készülnek az egész országban annak örömére, hogy a labdarúgó-világbajnokságot náluk rendezik idén. A foci ugyanis szenvedélye a braziloknak, akik 12 különböző helyszínen készülnek a bajnokságra, és országszerte rengeteg turistát várnak, közel 150 új szállodával és új éttermekkel. Két meccs között pedig a látogatóknak számtalan kalandban lehet részük, az amazoni esőerdőkben túrázhatnak, az Iguacu vízeséseiben fürödhetnek, vagy Rio egyik tengerpartján relaxálhatnak. A rendezők szerint akkor is érdemes Brazíliába látogatni, ha valakit éppen nem érdekel a meccs, vagy nem kapott jegyet. A hangulat ugyanis így is egyedülálló lesz idén. Ha valaki el akarja kerülni a tömeget, akkor szeptemberben vagy októberben utazzon, a legnagyobb bulik pedig a februári karnevál és a június–júliusi világbajnokság idején lesznek.

Brit Columbia
Kanada legnyugatibb tartománya készen áll arra, hogy minden turista igényét kielégítse. Az utóbbi időben rengeteg hotel, étterem és bár nyílt, ennek ellenére megmaradt a kisvárosi hangulatuk az olyan helyeknek is, mint Vancouver vagy Victoria. A szörfösök számára a tengerpart igazi álom, a síelőknek nem szenvednek hiányt hóban, és a bálnafigyelő programok igazi élményt jelentenek a kalandvágyóknak is, de a borok szerelmesei és a természetjárók is megtalálhatják a számításukat.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni

Cartagena, Kolumbia
Néhány éve még minden utazót óva intettek Kolumbiától, mondván, nagyon veszélyes az egész ország a drogháborúk miatt. Mostanra azonban a gazdaság stabilizálódott, és már a turisták számára is élvezhető a hely szépsége. A tengerpart kedvelői egynapos kirándulással eljuthatnak Islas de Rosarióra, a kultúra kedvelőinek a Palacio de la Inquisiciont ajánlják. Egyedi élmény lehet egy salsa tánctanfolyam vagy egy biciklis városnéző túra. Január végén egy évente megrendezett fesztiválnak, márciusban pedig egy nemzetközi filmfesztiválnak ad otthont Caragena.

Chengdu, Kína
Chengdu a pandaközpontjáról ismert, ami már önmagában is vonzza a turistákat a világ minden tájáról. De itt nem áll meg a történet. A városban számtalan parkban és teakertben csatlakozhat a látogató a teát szürcsölő helyiekhez, és a különleges ételek kedvelői sem csalódnak. A kultúra szerelmeseit is várják, idén 6. alkalommal rendezik meg a kortárs művészeti biennálét. Március és június között, valamint szeptember és november között elkerülhetik a turisták a nagyon meleget, a nagyon hideget és a túl sok csapadékot. A pandarajongók számára jó hír, hogy kisebb adományért cserébe megfoghatnak egy kis pandát a kutatóközpontban.

Chicago
A város híres baseballpályáját éppen száz évvel ezelőtt adták át, de nem csak Wrigley Field miatt érdemes ellátogatni a szelek városába. A Next vagy az Alinea étterem, az olyan exkluzív bárok, mint az Aviary, vagy Michele Obama kedvenc butikja, az Ikram – mind-mind csak ízelítő abból, amit az Egyesült Államok egyik legnagyobb városa kínál. Igaz, telente a város elképesztően hideg, de a napos nyáron biztosan ki tudják használni a turisták, hogy a városban működik az ország legnagyobb biciklikölcsönző programja: 300 kerékpárpont található a városban, így könnyen megoldható a városnézés.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni


Colorado

A téli sportok szerelmesei számára nincs jobb hely az USA-ban Coloradónál, de nyáron is számtalan lehetőség kínálkozik azoknak, akik szeretnek hegyet mászni, raftingolni, pecázni vagy éppen lovagolni. Idén a környék borvidékét is szeretnék felfuttatni, számtalan borkóstoló programot szerveznek, és menő galériák kínálnak hozzá kultúrprogramot.

Detroit
Az autógyártás fellegvárának néhány negyede szellemvárossá vált, amióta az autóbiznisz hanyatlani kezdett. Mostanában azonban egészen új arcát kezdi mutatni a hely: egyesek Brooklynhoz hasonlítják a trendi kávéházak, a biopékségek, a gerillakertészetek és a divat előtt járó butikosok miatt. Idén sok különböző művészeti kiállítást szerveznek Detroitba, a Heidelberg Project keretében például a művészek a házakat dekorálják ki.

Dél-Afrikai Köztársaság
Dél-Afrikában idén ünneplik a nemrég elhunyt Nelson Mandela elnökségének huszadik évfordulóját, ráadásul 2014-ben egy róla szóló életrajzi filmet is bemutatnak. Így ebben az évben biztos sok szó lesz az országról. Emellett Fokvárost választották 2014 dizájnfővárosának is, úgyhogy a szép tárgyak rajongóinak idén ez a város maga lesz a paradicsom. A legtöbben november és január között utaznak ide, pedig februárban és márciusban a legjobb az idő.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni


Duoro-völgy

A portugáliai borvidék az UNESCO világörökségének része, és Európa egyik kevéssé ismert gyöngyszemének tartották korábban, ám az idén ebből a szempontból változásra számíthatunk. Nemrégiben díjazták a régió különleges, mély és gazdag ízvilágú borait, ezért a hely felkeltette a borkedvelők figyelmét. Az ott élők máris azt mondják, hogy idén sokkal nagyobb az érdeklődés a turisták részéről, az utazási irodák pedig különleges csónakutakat kínálnak a Douro folyón, és kirándulásokat szerveznek a Rota dos Vihnos Verdes (Zöld Borút) felfedezésére.

Etiópia
Az emberiség bölcsőjének tartott Etiópiában ma már többféleképpen is elérhető az országban található kilenc világörökségi helyszín. A tömegközlekedés ugyan egyelőre elég kiszámíthatatlan, és naponta általában csak egyetlen busz indul egy másik úti célhoz, de az utazási irodák által ajánlott autóbérlés állítólag biztonságos – persze csak akkor, ha négykerék-meghajtású járművet választunk, és azzal indulunk útnak.

Görög szigetek
Vannak, akik azt állítják, hogy már vége a lejtmenetnek, a görög gazdaságban elindult a fellendülés. Ennek jele lehet az is, hogy a Disney Cruise Line például meghirdette a Görög szigetek túrát, amelynek során családoknak kínálnak lehetőséget arra, hogy több szigetet is felfedezhessenek. Mykonost és Santorinit kifejezetten a párok számára javasolják, romantikus vacsorák és kirándulások állnak a programajánlatok élén. Krétán és Rodoszon a történelem szerelmeseire számítanak, Korfu és Kos szigete pedig a fürdőzők szemében lehet a legnépszerűbb célpont.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni

Hvar
A sziget már jó pár éve a Horvátországba látogatók egyik kedvenc úti célja. Az elsősorban fiatalok számára szervezett jachthéten tengerparti üdülőhelyeket látogatnak meg, a naplemente után pedig népszerű klubokban, például a Carpe Diemben szórakozhatnak a csillogásra vágyó turisták. Aki nem a tengerparti bulikért rajong, annak jó program lehet a séta a városka középkori utcáin, ahol Dalmácia legnagyobb pizzáját is megkóstolhatja.

Jersey Shore
A 2012-es Sandy hurrikán pusztításai után jelentős fegyverténynek könyvelhetjük el, hogy a tavaly nyári szezonra már meg tudták nyitni a partszakaszt a turisták előtt. Idén új attrakciókkal akarják felkelteni a lehetséges látogatók érdeklődését. A kikötőt teljesen felújították, múzeumok, szórakoztató központok nyíltak, és egy óriáskereket is átadtak nemrégiben. Borkóstoló túrákat kínálnak a közeli Willow Creek Wineryben, romantikus nyaralás vagy családi vakáció céljára pedig ideális hely idén Jersey Shore. Szeptemberben és októberben kisebb a tömeg, és még meleg a víz, így élvezhetőbb a partszakasz.

Kerala
India délnyugati részét a családoknak és azoknak ajánlják, akik először látogatnak az országba. A legjobban prosperáló állam amolyan kapu az igazi India felé, folyó menti falvaival, trópusi tengerpartjaival, zöldellő dzsungelével az ország szinte összes jellegzetességébe egyszerre kínál bepillantást. Egész évben jó áron nyaralhatunk arrafelé, és a karácsony környékén tartott fesztiválok – Kerala nagy számú keresztény lakosságának köszönhetően – igazi látványos és egyedülálló ünnepi hangulatot teremtenek.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni

Korzika
Az időzítést nem tudjuk elrontani, az év bármelyik időszakában érdemes megnézni ezt a szigetet. Idén azonban a dzsessz kedvelői számára kifejezetten a június ajánlott, mivel akkor tartják a Calvi on the Rocks dzsesszfesztivált. Augusztusban a sziget leghíresebb szülöttjének, Napóleonnak a születésnapját ünnepelhetjük a helyiekkel, a programot tűzijáték zárja. Aki a hűvösebb időjárást kedveli, vagy a tömeget szeretné elkerülni, az júniusban vagy októberben utazzon.

Nashville
A város éjszakai élete mesés, a nagyszerű éttermektől a kis bárokig mindenhonnan szól a zene, napközben pedig érdekes program lehet a Johnny Cash múzeum megtekintése, ami erre az évre rengeteg újdonságot kínál. A Centennial Parkban viszont azt nézhetjük meg alaposan, hogy az athéni Parthenont hogyan sikerült lekoppintaniuk a város építészeinek.

Riga
Pénztárcakímélő megoldást választanak azok a turisták, akik Litvániába utaznak. Riga csodálatos óvárosának épületein 800 év építészeti stílusait vehetjük szemügyre. A litván Megszállás Múzeumban pedig azt mutatják be, hogyan alakult az ország történelme a német, majd a szovjet megszállás alatt. A várostól nem messze a Turalda kastély áll, idén már teljesen kiépített úton juthatunk el oda. A karácsonyi szezon különösen látványos, piacok és várások sokasága és a zenei fesztivál színesíti a programot.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni


Skócia

A skótok egy egész évet kitöltő programsorozattal készülnek 2014-re, a Hazatérés (Homecoming) évére. Mindenkit várnak, aki skót felmenőkre tekinthet vissza, és szeretne megismerkedni a gazdag kulturális örökséggel, a tájjal, az ételekkel. A Felföldi Játékok (Highland Games) nagyszerű élményt kínál mindenkinek, a golf szerelmeseinek pedig több versennyel járnak kedvében a szervezők. Akik meg akarják tudni, hogy vannak-e skót felmenői, azok az ország több pontján található Scottlands People Centerben érdeklődhetnek, vagy maguk is keresgélhetnek ezen a honlapon. Érdemes azonban megjegyezni: miközben az egész országban nyüzsögnek majd a látogatók, az árak is magasabbra kúszhatnak az idén, még ha a szokásosnál jóval több programot kínálnak is a skótok.

Tokió
2013-ban a japán főváros olyat tett, amire senki nem számított: lekörözte Párizst a kulináris versenyben. Itt található a világ legtöbb három Michelin-csillagos étterme. Még arra is van lehetőség, hogy a legjobb éttermek között repülővel járjunk, hogy minél több helyen ehessünk. Persze aki csak Tokióba szeretne utazni, ott is bőven talál magának látnivalót. Érdemes előre feltérképezni a város metrórendszerét, hogy minél könnyebben és rövidebb idő alatt jussunk A-ból B-be. A tavaszi cseresznyevirágzás káprázatos látvány, és az ősz is nagyon alkalmas időpont a látogatásra.

25 hely, ahova 2014-ben érdemes elutazni


Yosemite Nemzeti Park

Kalifornia legkedvesebb nemzeti parkja idén ünnepli a 150. születésnapját, mivel 1864-ben nyilvánították először védetté a területet. Az ünnepség részeként egy kis hullámvasúttal és kalandos programokkal készülnek a szervezők, például hegymászóiskolával és barnamedve-figyelő expedícióval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top