Utazás

Szédületes videó: így mászták meg a Sanghaj Tornyot

Ha tériszonyod van, ne nézd meg a felvételt!

A kínai holdújév ideje alatti pihenőt kihasználva két orosz fotós titokban megmászta Kína építés alatt álló legmagasabb épületét, az akkor 603 méter magas Sanghaj Tornyot.

A kalandról Vagyim Makhorov és Vitalij Raszkalov a blogjukon számolt be, és hozzá ezt a rövidfilmet mellékelték. A páros a kínai holdújév alatti építkezési szünetet kihasználva január 31-én este indult felfelé a Sanghaj Tornyon, amely január 27-én “lépte túl” a 603 méteres magasságot. A két fotós a külső és belső lépcsőkön, darukon, állványokon át két óra alatt ért fel az épület 120. emeletére.

A videó alapján különösebb biztosítóberendezés nélkül indultak neki a fotósok, de ennél is tovább mentek, és a legfelső kész emelet tetejéből kinyúló rámpákra is rámerészkedtek. Az orosz páros az egész éjszakát és majdnem a következő napot is a magasban töltötte, és a 18 óra alatt nemcsak a város egyik jelképének számító, 432 méter magas Sanghaji Pénzügyi Világközpontot és a 370 méteres Jin Mao Tornyot örökítették meg sosem látott képeken, hanem a napfelkeltét, a felhők vonulását is dokumentálták.

A képek és videók gyorsan elterjedtek a kínai interneten, ahol a legtöbb hozzászóló “elképesztőnek”, “lenyűgözőnek” nevezte a látványt. Egyelőre nem tudni, hogy a torony építtetője tervez-e jogi lépést a felhőkarcoló-mászók illegális akciójának megbüntetésére.

Szédületes videó: így mászták meg a Sanghaj Tornyot

 

Szédületes videó: így mászták meg a Sanghaj Tornyot

 

Szédületes videó: így mászták meg a Sanghaj Tornyot

 

Szédületes videó: így mászták meg a Sanghaj Tornyot

Még több fotó Raszkalov blogján.

A párosnak nem a Sanghaj volt az első kalandja, korábban a kölni dómot, a gízai piramisokat vagy a párizsi Eiffel-tornyot is megmászták.

Forrás: architecturelist.com
Forrás: architecturelist.com

A 2015 elejére elkészülő, 632 méter magasságúra tervezett Sanghaj Torony elkészültekor a 600 méteres Kanton Tornyot maga mögé utasítva Kína legmagasabb épülete lesz, a világon pedig csupán a dubaji Burdzs Kalifa szárnyalja majd túl. A kelet-kínai metropolisz legújabb felhőkarcolója 121 emeleten összesen 381,6 ezer négyzetmétert fed majd le, irodáiban, vendéglátó egységeiben, szállodájában a tervek szerint 16 ezren fognak dolgozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top