Utazás

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban

Az emberi képzelet határtalan. Szerencsére modern korunkat nemcsak az egyhangú panel lakóházak jellemzik, hanem a következő elképesztően szokatlan, olykor meglehetősen bizarr épületkreációk is. A cél itt nem a környezetbe simulás, hanem éppen ellenkezőleg: a kitűnni, kiemelkedni vágyás. Ami viszont páratlanná teszi a látványukat, hogy kiváló dizájn, jó ízlés és az épület funkciójának a formában való megjelenítése dicséri a mindenki számára különleges alkotásokat.

Buborék Ház, Tourette-sur-Loup, Franciaország

Ezt a világhírű épületet (mely mindössze 38 éve épült, de máris műemlékként szerepel a Francia Kulturális Minisztérium listáján), az 1920-ban Magyarországon született Antti Lovag tervezte, aki élete végéig magyarnak vallotta magát, holott Törökországban és Finnországban nőtt fel, építészetet Svédországban és Franciaországban tanult, apja orosz, anyja pedig finn volt. Elkötelezte magát az organikus építészet mellett, műveit a természetben található formák ihlették. A derékszöget a természet elleni véteknek tartja, az íves felületek és legömbölyített sarkok a természetesek, mert az anyaméhre emlékeztetnek, az éles sarkok pedig idegi problémákat és erőszakot gerjesztenek.

A házat Pierre Cardin számára tervezte Antti Lovag, a híres divattervező minden igényét és kívánságát figyelembe véve. A buborékházak esetében alapvető, hogy a különleges belső tér miatt hagyományos bútorok nem jöhetnek számításba, így természetesen ide is egyedi bútorokat terveztek és gyártattak le.

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban


Görbe Ház, Sopot, Lengyelország

A Krzywy Domek, azaz a Görbe Ház Sopotban található 4000 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpont, ami Szotyńscy & Zaleski tervei alapján készült. Lengyelország egyik legtöbbet fotózott, 2004-ben átadott épületét meseillusztrációk ihlették.

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban


Hang Nga Villa, Dalat, Vietnam

Mintha valami mesebeli gonosz varázsló vagy boszorkány lakhelye lenne, olyan bizarr látvány Dalatban, Vietnamban ez az épület, amelyet nemes egyszerűséggel Őrült Háznak hívnak. Ho Si Minh jobbkezének lánya, Hang Nga Asszony alkotása, aki így akarta kifejezni mélységes tiszteletét a művészetek és az építészet iránt. A ház most étterem, de ezenkívül recepcióként is szolgál a szomszédos, francia gyarmati stílusban épült szálloda részére (és ezzel meglehetősen éles kontrasztot alkot). Állítólag az épület belseje még furcsább, tele giccses dekorációs ötletekkel, melynek kiváló példája a hatalmas amerikai sas, melynek szeme karácsonyi piros égő világítja meg.

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban


Városi Könyvtár, Kansas City, Amerikai Egyesült Államok

Egy óriási könyvespolc (a legkedveltebb, legolvasottabb művek gerincével az épület frontján – ezeket a helyi lakosok választhatták ki) tárul a szemünk elé, ha Kansas City Városi Könyvtárához érünk. Az építkezés annak a projektnek volt a része, amely új életre akarta kelteni a belvárost. Szokatlan, találó és szórakoztató megoldás!

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban


Kosár Épület, Ohio, Amerikai Egyesült Államok

A Longaberger Kosár Cég épülete Newarkban, Ohio államban talán csak egy furcsa irodaháznak tűnik. Azonban a 60 000 négyzetméteres épület pontos másolata a cég híres piaci kosarának, ami nem jött be mindenkinek, mert többen megpróbálták rávenni Dave Longabergert, hogy változtassa meg a terveket, de ő ragaszkodott a tökéletes hasonlósághoz. Így az építkezés 30 millió dollárba került és két évig tartott, a reklámértéke viszont óriási!

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban


Tete au Carre, Nizza, Franciaország

Ezt a szobor-épületet Sacha Sosno szobrászművész hozta létre, s az elnevezés annyit jelent, mint “Gondolkodás a dobozban”. A nizzai Központi Könyvtár otthona 26 méter magas, rengeteg könyvet tárolnak itt, maga a “fej” három emeletet rejt.

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban


Cipő Ház Dél-Afrikában

Nehogy azt gondoljuk, hogy cipő alakú házból egy van a világon! A többi, hasonló épülettől ezt a dél-afrikai változatot az különbözteti meg, hogy része egy nagyobb projektnek, ami magában foglal még kempinget, faházat panzióval és étteremmel, valamint bárt, medencét és üzleteket. A Cipő Házat Ron Van Zyl szobrász és szállodatulajdonos építette a felesége kérésére 1990-ben, Mpumalanga tartományban. Belül múzeum, benne a művész szobraival és fából készült faragásaival.

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban


WC-csésze alakú ház, Suweon, Dél-Korea

A világon ez az egyetlen WC alakú ház, és azért épült, hogy elindítsa a World Toilet Association kampányát, ami nyilvános mellékhelyiségek létrehozását szorgalmazza világszerte. Sim Jae-Duck, – becenevén Toalett Polgármester – építtette szülővárosában, Suweonban, Dél-Koreában ezt az 1500 négyzetméteres beton- és üvegépítményt.

A ház középpontjában egy üvegfalú toalett található, ami ködöt fejleszt, hogy a WC-t használók nagyobb biztonságban érezhessék magukat. Sim, aki annak idején egy mellékhelyiségben született, egész életét annak szentelte, hogy minden igényt kielégítő, rendkívül tiszta toaletteket hozzon létre, most ebben a házban él.

Élet a panel után – a legfurcsább házak szerte a világban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top