Utazás

Hévíz mióta üdülőhely? Már a 14. században említik!

Hévíz az egyik legrégebbi magyarországi fürdő- és üdülőhely. A ma ismert tó környéke már az ókorban lakott hely volt. Különösen gazdag régészeti leletek maradtak fenn a római korból.

A feltárt villák, sírok maradványai azt valószínűsítik, hogy a rómaiak pontosan tisztában voltak a víz gyógyító erejével, így ők lehettek az elsők, akik kikapcsolódási, gyógyulási céllal keresték fel a Tófürdőt.

Hévíz első írásos említése 1328-ból származik, egy lantin nyelvű oklevélben írták a következőt:”Usque ad locum vulgariter heuvyz dictum”, azaz “addig a helyig, amelyet közönségesen Hévíznek mondanak”.

1731-ben Bél Mátyás tudósnak egy téli szánkótúra alkalmával mutatták be a soha be nem fagyó, gőzölgő tavat. 1769-ben dr. Szláby Ferenc Zala megyei főorvos már az “ízületi bajokban, köszvényben, csúzos bántalmakban” szenvedők számára ajánlott fürdőhelyként emlékezik meg a hévízi tóról.

Kinek köszönhetően vált üdülőhellyé? A teljes cikket a Termál & Fürdő blogon találod.

Hévíz mióta üdülőhely? Már a 14. században említik!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top