Utazás

Híres filmes helyszínek New Yorkban

Utazásaim során szeretek rábukkanni olyan helyszínekre, melyek könyvekből vagy filmekből ismerősök. New Yorkban ez nem nehéz, hiszen ezernyi filmet forgattak a városban. Íme, néhány filmes jelenet, melynek a helyszínét magunk is felkereshetjük egy New York-i utazás során.

Az Újvilágba érkezők először a Szabadság-szobrot láthatták meg, majd a világ minden tájáról ide sereglő bevándorlók az Ellis Islanden töltötték első napjaikat. Minden érkezőt tüzetes orvosi, erőnléti, pszichológiai vizsgálatnak vetettek alá, kikérdezték őket anyagi és büntetőjogi helyzetükről. Ez a bevándorlási procedúra sok filmben szerepelt – például a Keresztapa című film egyik jelenetében.

Kicsit északabbra, a város (és az egész világ) pénzügyi negyedének ütőere, a Wall Street saját filmet is kapott – Oliver Stone ugyanis ezzel a címmel rendezte egyik nagy sikerű filmjét. A Michael Douglas főszereplésével készült filmben bepillanthatunk a tőzsdekulisszák mögé – mind fizikai, mind átvitt értelemben. A film további jeleneteiben olyan helyszínek tűnnek fel, ahol a pénzügyi elit megfordul: a Roosevelt Hotel bálterme, a Broadway-n levő fényűző irodák, vagy például a 21 Club.

A Harry és Sally orgazmusos filmjelenetére talán mindenki emlékszik. A felejthetetlen pár percet az egyik legismertebb és legnépszerűbb New York-i zsidó élelmiszerboltban és bisztróban, a Katz Delicatessen üzletében vették fel (az East Houston és Ludlow utcák sarkán):

A Greenwich Village negyedben a Bedford és a Grove utcák sarkán álló épület jelenik meg a Friends (Jóbarátok) című tévésorozat minden jelenetében, mint a szereplők otthona. A város egyik szimbóluma, az Empire State Building a 34. utca és 5. sugárút sarkán áll. A torony számos filmben szerepel – például a Szerelem hullámhosszán romantikus zárójelenetében.

…vagy a éppen a félelmetes King Kongban.

Ugyancsak a 34. utcában áll a világ egyik legnagyobb áruháza, a Macy’s. Az áruház leghíresebb “szerepe” a Csoda New Yorkban című filmben látható – nélküle talán nincs is nálunk azóta karácsony. Néhány utcával északabbra egy híres art deco klasszikus, a Daily News Building található. Az előcsarnokban a világ legnagyobb belső földgömbjét lehet megnézni, amely a Superman-filmekből lehet ismerős.

Martin Scorsese annyi filmet forgatott a városban, hogy csak Woody Allen versenyezhet vele. A legjelentősebb talán a New York sötét arcát bemutató Taxisofőr. A legkegyetlenebb jelenetek a keleti 13. utcában játszódtak, mely akkoriban hírhedt környéknek számított. A Szellemirtók című filmben több New York-i helyszínnel is találkozunk, például a New York Public Library könyvsoraival, ahol szellemek is besegítenek a könyvrendezésbe.

A Szerelem hálójában zárójelenete az Upper West Side negyedben, a 91. utca magasságában játszódik a Hudson folyó partján.

Egy korábbi jelenet helyszínét is meglátogathatjuk, méghozzá azt, ahol egy szupermarketben vásárol a két főszereplő – ez a Zabar’s, a Broadway és a 80. utca találkozásánál.

Az Álom luxuskivitelben nyitójelenetében a csodálatos Audrey Hepburn által megformált Holly egy éjszakai mulatság után, reggelizés közben egyre csak a Tiffany ékszerüzlet csábító kirakatát bámulja az 5. sugárúton.

A Lexington Avenue és az 52. utca találkozásánál levő szellőzőrács a filmtörténet egyik leghíresebb jelenetének helyszíne: itt libbent fel Marilyn Monroe fehér szoknyája a rács alatt elrobogó metrószerelvény okozta huzattól.
A Central Park rengeteg filmnek adott otthont, például a Szerelem a végzeten főhőse is itt sétál:

Nemcsak Manhattan, de a külső kerületek is népszerű filmforgatási helyszínek. Az 1977-es kultuszfilm, a Szombat esti láz jeleneteit Brooklyn Bay Ridge negyedében forgatták. Még ma is áll az az üzlet, ahol a John Travolta által megformált Tony Manero dolgozott, és ugyancsak megvan a pizzéria, ahol vásárolt. Sajnos az egykori, villogó fényekkel megvilágított padlójú diszkót, amely 2001 Odüsszeia néven futott, már ledózerolták.

Woody Allen számos filmjében feltűnik a város, de a Manhattan című film az, ami gyakorlatilag egy komplett szerelmi vallomás New Yorkhoz. A film nyitójelenetében Gershwin Kék rapszódiájának világhírű dallamára egy montázst látunk nevezetes és hétköznapi látnivalókból. Feltűnik a Queensboro Bridge, a Guggenheim Museum, a Museum of Modern Art, a Central Park és a Russian Tea Room. A rendező így nyilatkozott arról, miért forgatta a filmet fekete-fehérben: “…mert így emlékszem vissza a gyermekkorom városára. Lehet, hogy a régi fényképek, filmek, könyvek és ilyesmik miatt. De én így emlékszem New Yorkra. És mindig Gershwin zenéjét hallom közben.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top