1. San Francisco – osztriga
Tudom, hogy az osztriga igen megosztó étel, és van, aki soha nem próbálja ki. Ha viszont valaki a Hog Island Oyster Bar környékén jár, érdemes egy próbát tenni, hiszen mind frissen kerül az asztalra a Tomales Bay-ből.
2. Barcelona – tapas
A tapasok eredetileg kenyérre tett hús- vagy sajtfélék voltak, amelyek arra szolgáltak, hogy a borozgatás közben be tudják takarni az emberek a pohár tetejét, így nem került bele kosz. A takarásra (tapas=takarás spanyolul – a szerk.) aztán mindenféle finomságokat kezdtek gyártani a kocsmárosok, és ma már a falatkák meghódították a világot. A legkitűnőbbek között van a barcelonai klasszikus El Vaso de Oro és a modern Paco Meralgo, a népszerű Bar Pinotxo és a helyiek kedvence, a Bomba Bar Cova Fumada.
3. Oaxaca – mexikói kiválóságok
April Bloomfield séfről annyit mondanék így tömören, hogy két Michelin-csillagos étterem tulajdonosa, és imádja az újításokat. Ő írta ezt: “A mexikói Oaxaca ételei kiválóak, a mole szósz összetett és harmonikus, a csirkelevest több különböző csili ízesíti, és az utcai árusoknál friss és ízletes a taco. Nem gyorséttermi kajákra szakosodott a La Biznaga étterem, ami a helyi ízekből ad remek válogatást.”
4. Maine – homár
Az Egyesült Államok legjobb homárfaló helyének tartják a Clam Sheck bárt a kimondhatatlannak tűnő Kennebunkportban. Persze itt nemcsak a homár elkészítésében jeleskednek, hanem az összes tenger gyümölcsei típusú ételt érdemes megkóstolni.
5. Velence – tengeri ételek
Az olasz ismerőseim azt szokták mondani, hogy Velencében kár különleges éttermet keresni, mivel az is eredmény, ha az étel ehető. Talán ez túlzás, de nekem sem ez a város adta a legnagyobb kulináris élményt. Thomas Jonglez, a Titkos Velence útikönyv írója viszont kifejezetten ajánlja a Trattoria Antiche Carampane nevű helyet, ahová a helyiek járnak tengeri ételeket enni.
6. Tokió – tonhalvásár
Érdekességnek javasolják a Japánba érkezőknek a Tsukiji Halpiacot, ahol pirkadatkor tonhalvásárt tartanak a kereskedők és a halászok. Nem tudom, hogy reggelire milyen lehet, de mivel azt mondják, itt kapható a Sushi Dai nevű helyen a világ legfrissebb sushija, talán azt is megpróbálnám.
7. Galway – sör és osztriga
Írország egyik felkapott helye, a barna kenyér, az osztriga és a kagyló miatt került fel a listára. A Moran’s Oyster Cottage nemcsak ételben, de italban is erős, persze leginkább a Guinness sör rajongói élvezik.
8. Montreal – malaclábszár-rizottó
Igazi kaja-turistaparadicsomnak írják le ezt a kanadai várost. A Club Chasse et Péche egyike a luxuskategóriájú helyeknek, állítólag mennyei a malaclábszár-rizottó, de a Schwartz’s Deli füstölt marhás szendvicse is kitűnő alternatíva a mindenhol népszerű pastramira.
9. Róma – 150-féle fagyi
Személyes kedvenc helyemen a fagyirajongók valósággal a mennyországban érezhetik magukat: a Della Palmában minden nap százötvenféle fagylalt közül lehet választani, és külön szekció van például a csokoládés, a tejalapú, a tejmentes, a cukormentes és a mousse jellegű fagyiknak.
10. New Orleans – fűszeres csodák
A Jackson tér sarkán található Stanley Restaurant-ban egész nap felszolgálnak reggelit, az ebédválasztékuk kiváló, a konyhájuk pedig amerikai–cajun–kreol a leírásuk szerint, ami nagyjából és tömören fűszeres ételeket takar. A sült osztrigás szendvicsük pedig igazi telitalálat.
11. Miami – Benedict tojás
A tengerparttól egy utcára található egy sarki épület, ahol még hajnalban sincs egyedül, aki beül. A Jerry’s Famous Deli értékelése a neten elég ellentmondásos, de az biztos, hogy a reggeliben eddig nem volt hiba. Bevallom, a hely hangulata sokat hozzátett nekem az élményhez. A Benedict tojás egyenesen kitűnő!