Utazás

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról

Ma indul a foci-vb. Mostantól július 13-áig sok háztartásban küzdelem indul a távirányítóért. Vagy alternatív programokat keresünk, vagy bekapcsolódunk a foci iránti lelkesedésbe, és képbe kerülünk a foci-világbajnoksággal kapcsolatban. Összeszedtünk 11 érdekességet, amitől még az anti-focirajongóknak is izgalmas lehet a vb.

1. A hivatalos vb-dal: “We Are One”

Az első és legfontosabb infó természetesen az, hogy mi lesz az idei nyár zenéje, hiszen mostantól a csapból is ez folyik, és szem nem marad tőle szárazon. Nem ez lesz az egyetlen vb-dal – egy egész album készült az eseményre világsztárokkal, 17 számmal – de ez az a bizonyos Nagyon Hivatalos Dal, amit mindenképp  ismerned kell.

2. A 2014-es foci-vb minden idők legdrágább vb-je

Ez is igen lényeges információ, már csak azért is, mert szeretünk hüledezni azon, hogy mennyit költenek erre a sportra. Ha fociról van szó, akkor nincs határ, főleg ha Brazíliáról beszélünk. Legendássá és felejthetetlenné akarták tenni a vb-t, úgyhogy ehhez mérten költöttek is: eddig 14-16 milliárd amerikai dollárt. Az ész megáll és hátranéz. Csak hogy legyen összehasonlítási alapunk, íme a legutóbbi 5 vb számokban:

  • 1994, USA: 30 millió dollár
  • 1998, Franciaország: 340 millió dollár
  • 2002, Japán–Dél-Korea: 5 milliárd dollár
  • 2006, Németország: 6 milliárd dollár
  • 2010, Dél-Afrika: 4 milliárd dollár

Mi került ennyibe? Stadionok, közlekedés, biztonság – leginkább ez a szentháromság vitte el ezt a rengeteg pénzt.

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról


3. A FIFA vb-trófeáját világ körüli útra küldték: 267 napig utazott

Számunkra kissé érthetetlen ugyan, de a trófea akkora nagy szám, hogy a FIFA és a Coca-Cola egy turnét szervezett neki, és mint valami rocksztárt hordozták körbe a világban, összesen 90 országot megjárva. Csupán azért, hogy az emberek vethessenek rá egy pillantást a világ majdnem minden pontján.

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról


4. A legjobb 35 millió dollárt nyer

Minden idők legmagasabb összegű díját nyeri meg a vb legjobb csapata: 35 millió dollárt vihet haza. De nemcsak ők járnak jól, a második helyen 25 millió, a harmadikon 22 millió, a negyediken pedig 20 millió dollár üti a markokat. A csapatok között összesen 576 millió dollárt osztanak majd szét, úgyhogy nem igazán jár itt senki sem rosszul.

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról


5. A hősiesség szárnyal

Muszáj megosztanunk ezt a remekművet. Az orosz csapatnak készítette Cristiano Siqueira, és olyan heroikusra sikerült, hogy kicsit sírunk tőle.

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról


6. Nincs skandináv ország a vb-n

Külön érdekesség, hogy egyetlen skandináv ország sem vesz részt a világbajnokságon. Egy szál dán, svéd, finn vagy norvég sem szaladgál majd a pályán.

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról


7. A legdrágább játékos a vb-n: Lionel Messi

Lionel Messi kiérdemelné az “aranyom” becenevet, hiszen 139,6 millió eurót ér. Mert itt minden játékosnak van piaci értéke, esetleg ha árverésre bocsátanák őket, mégis legyen mihez tartani magunkat. A második legdrágább játékos Cristiano Ronaldo, akinek mindenki ismeri a nevét, ha másról nem, félmeztelen fotóiról. Az ő értéke csupán 104,2 millió euró.

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról


8. Csúcstechnológia és robotok

Az első olyan vb lesz az idei, amikor nem ám sima emberek, rendőrök vigyázzák a közbiztonságot, hanem drónokat és robotokat is bevetnek erre a célra, annyira tartanak a terrorcselekményektől. Drónok (pilóta nélkül repülő szerkezetek) pásztázzák majd a tömeget, és amerikai távirányítós robotokat küldenek a veszélyes helyekre, ahol bombaveszélyt vagy terrorfenyegetettséget sejtenek. Ehhez pedig még egy arcfelismerő kamerarendszert is kiépítettek, hogy senki se menekülhessen.

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról


9. A franciák kétfajta szappant kértek minden hotelszobába

Nemcsak a franciáknak akadtak furcsa kéréseik, a focisták, úgy tűnik, tényleg olyanok, mint a rocksztárok. Különleges kívánságaikat alaposan megszűrték a szállodák, mert némelyiken még a menedzsereik is felvonták a szemöldöküket. Lássuk, melyek voltak a legkülönlegesebb kérések.

Portugália: Hat biztonsági őr, közülük kettő mindig Ronaldót őrzi. Mindeközben pedig mindenkinek jár egy játékkonzol is, az aktív pihenésért.

Franciaország: Külön folyékony szappan a kézmosáshoz, külön a zuhanyozáshoz. Jó, ezt még meg is értjük. Az a kívánságuk azonban már érdekesebb, hogy minden szobájukat egy bizonyos színárnyalatúra kellett festeni.

Ecuador: Ők tetszenek a legjobban: ecuadori banánfajtákat kértek minden napra a szobájukba. 

Anglia: Csak erkélyes szobát fogadnak el, és az összes szobájukban ki kellett cserélni a bútorokat, ágyakat, parkettát és légkondit vadiújra.

Japán: Végtelenül egyszerű: minden szobába jakuzzit!

Ausztrália: Ők sem a könnyű népek közé tartoznak, a szobák elé kávéautomatákat, minden napra a legfrissebb újságokat a világ minden pontjáról, és diétás brazil ételeket kívántak.

11 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról


10. Nem világsztár rúgja elsőnek a labdát

Eddig mindig valamelyik híresség vagy focista indította a kezdőrúgást, ám ebben az évben szakítanak ezzel a hagyománnyal. Helyettük egy paralízisben szenvedő, deréktól lefelé lebénult tini rúgja a labdát. A fiatal felkel a kerekes székből, és odasétál a labdához egy speciális, gondolatvezérlésű vázzal a lábán. Demonstráció ez, bemutatja a legújabb találmányt, amely a kerekes székes emberek életét könnyíti majd meg a jövőben. Remek ötlet, szép kezdeményezés.

11. Ferenc pápa is üzent!

10 érdekesség, amit nem tudtál a foci-világbajnokságról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top