Utazás

A fél világot megmozgatta, de azóta nem hallani a világ új csodáiról

Hét éve már, hogy egy svájci üzletember ötletén felbuzdulva, az e célra létrehozott alapítvány kihirdette a világ hét új csodáját. A kezdeményezés szép volt, jó olyan dolgokat a világ csodáiként tisztelni, amelyeket nem csak rajzokról ismerhetünk. A megvalósítással azonban vannak problémák. Szépen indult, sztárfellépőkkel gyűjtötték a pénzt, de a listát senki sem tekinti hitelesnek, és a korábbi áldatlan állapotok sok helyen nem változtak.

Tisztázzuk! A világ csodáiról az UNESCO bizottsága dönt. Az alapítvány által kihirdetett szavazás eredményére azonban nem adták áldásukat. Többek között arra hivatkoztak, hogy nem szakemberekből álló csapat választotta ki a nyerteseket, hanem interneten lehetett voksolni az “új csodákra”, bárhonnan, bárkinek. Tehát érzelmi alapon mozgott a szavazás, tudományos háttere nem volt.

De akkor mire is volt jó ez az egész? A szervezők célja a pénzgyűjtés volt, hogy a világ csodáinak választott építmények állapotát megőrizzék és helyreállítsák. Megmozgatták a fél világot, hatalmas reklámkampányt szerveztek köré, sztárfellépőkkel teletűzdelt ünnepséget rendeztek, és hónapokon át a szervező alapítványról szólt minden. Az UNESCO szerepvállalásáról ellentétes híreket hallani, csak az bizonyos, hogy a listát nem tekinti hitelesnek.

Van, volt – de lesz?

Az UNESCO által elismert helyszínek védettséget élveznek: az illetékes országokat a kikiáltott építmények megóvására szólíthatják fel. Támogatásuk nélkül hiába szavazta meg a net népe az új csodákat, a korábbi áldatlan állapotok sok helyen nem változtak.

A Kínai Nagy Fal darabkáit például rendre elhordják a lakosok (igaz, hogy mérete miatt nehézkes a védelme), a világ egyik legszebb épületének tartott Tádzs Mahal környezete pedig továbbra is szemétdombra hasonlít.

Az egyetlen, még meglévő ókori csoda, a gízai piramisok közvetlen közelében város épült, mely egyrészt nyilván kényelmes, másrészt azonban illúzióromboló: nem valószínű, hogy ha valaki odautazik, problémát jelentene neki néhány óra tevelovaglás, hiszen az is a helyi életérzés része. Akad azonban ellenpélda is. A januárban megsérült riói Megváltó Krisztus szobrát napokon belül kijavították. Kérdés azonban, hogy a foci-világbajnokság mennyire játszott ebben szerepet, arról nem is beszélve, hogy mint korábban a szobor felállításának, a javítási munkálatok költségeit is nagyrészt adományokból fedezték.

Mi lett a világ új csodáival?

A világ hét új csodája

Chichén Itzá – Yucatán-félsziget, Mexikó

A Megváltó Krisztus szobra – Rio de Janeiro, Brazília

Colosseum – Róma, Olaszország

Kínai Nagy Fal – Kína

Machu Picchu – Cuzco, Peru

Petra – Jordánia

Tádzs Mahal – Agra, India

Melyek lehetnének a hivatalos jelöltek a jövőben?

Az UNESCO nem tervezi a világ csodái listájának bővítését, mégis eljátszottam a gondolattal, hogy milyen helyszíneket lenne még érdemes feltenni rá. A nem hivatalos verseny résztvevői közül nyilván több is bekerülhetne: például a párizsi Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Kreml a Vörös térrel és Stonehenge.

Vagy éppen a neuschwansteini kastély, és az a sok különböző stílusban épült kis tornyos cifra palota, amiken a maximalista Walt Disney-nek is megakadt a szeme, olyannyira, hogy Csipkerózsika lakhelyét és a minden mese elején bejátszott kastélyos-tűzijétékos Disney-logót is ezekről mintázta.

Hogy mikor lesz legközelebb – lehetőleg hiteles – szavazás a világ csodáit illetően, nem tudni, de jobban járnánk, ha azokból az épületekből lenne több, amiket még nem késő megmenteni.

Mi lett a világ új csodáival?

UNESCO – az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. Tevékenységének célja, hogy megteremtse a civilizációk, kultúrák és emberek közötti, a közös értékek iránti tiszteleten alapuló párbeszédhez szükséges körülményeket.

Az ókori világ csodái: Olyan, az emberi kéz által létrehozott építmények, melyek elkészítése a mai modern kor emberének is komoly fejtörést okoznának, arra vonatkozóan pedig csak találgatni lehet, hogy hogyan, mi módon hozták őket létre.

Világörökség: A világörökségi listára kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő kulturális és természeti örökségi helyszínek kerülhetnek fel, amelyek nemcsak egy adott ország, hanem az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak.

New 7 Wonders Foundation: az ötletgazda Bernard Weber által létrehozott svájci magánalapítvány, mely az új csodák megválasztását tűzte ki célul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top