Utazás

Utazni sokféle módon lehet biztonságosan

Az Allianz 2013-ban végzett – nem reprezentatív mintán alapuló – facebookos felmérésének eredményei szerint a külföldi nyaralásra indulók több mint 90 százaléka köt utasbiztosítást. 65 százalékuk autóval indul útnak, és jellemzően átnézetik a gépjárművet az utazás előtt. A hosszabb utak során pedig a sofőrök 97 százaléka megáll pihenni.
Utazni sokféle módon lehet biztonságosan

A feltett kérdésekre adott válaszokból megállapítható, hogy a magyarok jelentős része tudatosan készül a vakációra, a külföldre utazók több mint 90 százaléka köt utasbiztosítást. Ez nagy segítséget jelent azokban az esetekben, amikor a nyaralás alatt bekövetkező váratlan baleset vagy betegség következtében orvosi kezelésre, kórházi ápolásra szorulunk. Az Allianz tapasztalatai alapján azonban a fentiek mellett az is gyakran előfordul, hogy fogászati kezelés, poggyászkár, poggyászkésés vagy iratpótlás esetén van szükségünk biztosításra, hiszen amellett, hogy ezek is jelentős költséggel járnak, meg is keseríthetik önfeledt kikapcsolódásunkat. A válaszadók többségének fontos, hogy az utazási információkat digitális formában is magával vigye, közel 60 százalékuk digitalizálja az utazáshoz és esetleges kárrendezéshez szükséges dokumentumokat.

A tudatosság azonban nem merül ki az utasbiztosításról való gondoskodásban. Az autóval utazók nagy része (76 százaléka) válaszolta, hogy átnézi autóját az utazás előtt, megelőzve ezzel, hogy a nyaralásra szánt időt és pénzt a gépkocsi javítására kelljen szánni. Hosszú út előtt nagyon fontos, hogy ellenőrizzük az autó műszaki állapotát: a gumiabroncsok, pótkerekek minőségét, a lámpák, fényszórók helyes működését, a szükséges folyadékok szintjét (olajszint, hűtőfolyadék, ablaktörlő folyadék), a kötelező tartozékok meglétét, a kocsihoz tartozó iratok érvényességét, a kötelező szerviz időpontját, és bizonyosodjunk meg arról is, hogy autónkban az utazáshoz elegendő az üzemanyag mennyisége. 

Utazni sokféle módon lehet biztonságosan

A közlekedésbiztonság szempontjából is üdítő tény, hogy a totót kitöltő, autóval utazók 97 százaléka megáll pihenni a hosszabb utak során, ezzel biztosítva, hogy a sofőr megfelelő állapotban vezessen. Életet menthet, ha az út során 2-3 óránként beiktatunk egy-egy rövid pihenőt, levegőzünk, tornázunk és – amennyiben lehetőség van rá – sofőrt cserélünk. Szintén jó aránynak számít, hogy mindössze 5 százalék végez az idővel való spórolás végett gyakran olyan, a vezetéssel nem kapcsolatos tevékenységeket a volán mögött, mint például az evés vagy a dohányzás. Ez különösen fontos annak ismeretében, hogy az Allianz Technológiai Központ egy 2012-es tanulmánya szerint, az autóvezetők figyelmének elterelődése minden tizedik esetben komoly mértékben hozzájárul a közlekedési balesetek bekövetkeztéhez.  

Utazni sokféle módon lehet biztonságosan

“Nem árt, ha felkészülünk arra az esetre is, ha esetleg a gépjármű előzetes átvizsgálása és a legnagyobb odafigyelés ellenére mégis lerobbannánk valahol útközben. Mindig hasznos, ha van nálunk egy túlélőcsomag, amely zseblámpát, némi harapnivalót (például müzliszelet, csoki), ivóvizet és elsősegélycsomagot is tartalmaz. Érdemes továbbá az Allianz utasbiztosítások mellé köthető Autó Assistance kiegészítő utasbiztosításról is gondoskodni. Ha egy külföldön elszenvedett baleset vagy műszaki hiba következtében a jármű menetképtelenné válik, akkor ez a biztosítás egyrészt választ nyújt az olyan aggasztó kérdésekre, mint például hogy kihez forduljunk ilyen esetben, hol található a legközelebbi megbízható szerviz, és hogyan tudjuk hazajuttatni autónkat, másrészt fedezi az ezzel járó váratlan kiadásokat is” – tanácsolja Kádár Péter, az Allianz Hungária Zrt. életbiztosítási igazgatója.

Az Allianz Utasbiztosítás most 10% kedvezménnyel érhető el.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top