Utazás

Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?

Az okostelefonok és a víz nincsenek jó viszonyban egymással, de ha szeretnél néha a strandon vagy vízpartról, vízibicikliről fotózgatni rendszeres szívrohamok nélkül, van megoldás. Nem bíztuk a véletlenre, egy évig teszteltünk egy teljesen elfogadható árú vízálló mobiltokot.

Természetesen sokan gondoltak már a felvázolt probléma megoldására, lehet is kapni mindenféle vízálló mobiltokokat a veszélyesen olcsónak tűnő 500 forintostól a verhetetlenül profi 35 000 ezer forintosig. Mégsem lehetetlen megtalálni azt, ami normális árban van, és alkalmas a feladatra. Egy évvel ezelőtt nyálaztam át a teljes kínálatot, és azóta tesztelek egy hatezer forintos verziót, úgyhogy végre látom értelmét beszámolni a tapasztalatokról. Ha az ember vízálló tokra gondol, akkor elsőre valami ilyesmi jut az eszébe:

Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?

És tényleg kapható ez a csoda, egy biztonságosnak látszó műanyag doboz, amivel a víz alól fotózhatjuk a delfineket:

Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?

Aztán jön a gyors kiábrándulás, mert persze ez a legdrágább, 35 ezer forint, és az ember rájön, hogy a Sajóban meg a Balatonban amúgy sincsenek delfinek, sőt igazából a víz sem annyira átlátszó. De mi nem is a víz alatt akarunk fotózni, hanem a víz felett és mellett, csak közben biztonságban szeretnénk tudni a mobilt.

A profi víz alatti mobiltokon túl a következő változatok kaphatók:

Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?
Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?
Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?

Az első típusra rá nem bíznám a telefonom, elég egy kis horzsolás, és szökik be a víz, ráadásul kifejezetten rémisztően néz ki, ahogy a celofánt rászuszakolják a mobilra. Az sem győzött meg, ami több darabból áll, hiszen mi garantálja, hogy ezek a darabok nem mozdulnak el? A teljes képhez azért hozzá tartozik, hogy a neten található tesztek alapján az első merüléseket mindkét típus becsülettel bírja.

Így maradt a második verzió, a simítózáras, bumfordibb. Ez tűnt a legmegbízhatóbbnak.

Elsőként a kutyákkal teszteltük a Sajón. Süpi egyből megrázta magát, hogy senki se maradjon száraz:

Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?
Igen, művészien fröcsögő vízcseppek. Már megérte!
Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?
A víz alatti fotózás nem fog hiányozni, csak ha majd egy korallzátony mellé költözünk:
Hogyan fotózzunk a vízben a mobillal?
Megnézem
Összes kép (1)

Ez az egyszerűbb tok a következőket hozza biztosan:

  • Le lehet dugni a víz alá nyugodtan, nemcsak a cseppektől véd. Így ha mondjuk a nyakunkba akasztjuk, indulhatunk vele vízibiciklizni, csónakázni, kajak-kenuzni, vitorlázni, gyereket, kutyát úsztatni, pancsolni, de a bátrabbak meg is úsztathatják. Nincs gáz akkor sem, ha kicsúszik a kezünkből. Mivel egy kis levegő mindig szorul belé, elmerülni sem fog, de egyébként is van hozzá nyakba akasztó.
  • Az érintőképernyő a borításon keresztül is működik, nem a legérzékenyebb, de tökéletesen használható.
  • Az érintőképernyő viszont a víz alatt használhatatlan, így arról nem fogunk videofelvételt indítani búvár üzemmódban. Ha mégis minden áron a víz alatt szeretnénk valamit felvenni, akkor merülés előtt nyomjuk a gombot. A fotóknál ez persze nem működik, legfeljebb ha a telefon felét dugjuk be a vízbe. Vagy olyan telefon kell, amivel nemcsak a képernyő érintésével, hanem egy igazi gomb megnyomásával is lehet fotózni.
  • Telefonálni már nem olyan jó vele, mivel tökéletesen körbezárja a telefont, és ez a hang szabad terjedését is akadályozza, de ez minket sosem zavart. Nem olyan nehéz pár percre kivenni, ha úgy adódik.
  •  Mivel a mobil optikáját is védőréteggel borítja, valamivel kevésbé lesznek élesek a képek, de ez nem zavaró, inkább olyan, mintha egy Instagram-filtert tenne a fotókra.

Amikor először megkaptam a tokot, nem a telefonnal teszteltem, hanem egy papírzsepivel, és tökéletesen állta a merülést. Azóta sokat nyúztam, de elsősorban csónakból, vízparton vagy vízbe gázolva, mert nekem pont ennyi kellett, hogy ne kelljen görcsösen markolnom a telefont, ha vízközelben használom. Úszni már nem vinném, mert egy év után elszakadt a műanyag a simítózár mellett, de arra, amire eddig kellett, most is tökéletes. Ezt a vásárt nem bántam meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top