Utazás

Parajd, ahol lebegve fürödhetsz

A magas sótartalmú vízről és a benne lebegő emberekről a többségnek valószínűleg a Holt-tenger ugrik be elsőre. Pedig jóval közelebb is van kiugróan magas sótartalmú vízzel rendelkező fürdőhely, nem is akármilyen.

Budapesttől 600 kilométerre található Parajd település, ami a Sóvidéknek nevezett terület központja. A tájegység neve onnan ered, hogy már a római korban is működött itt sóbánya, és mind a mai napig hatalmas sókészletet rejt a föld.

Parajdnak turisztikai szempontból két nevezetessége van, az egyik a sóbánya. A föld alatti csarnok levegője por- és pollenmentes, ideális páratartalma révén kedvező hatással van a  légúti megbetegedésekre. Emiatt főként asztmások, allergiások és hörghurutosok keresik fel a barlangot, ami persze látványnak sem utolsó.

Parajd másik vonzerejét a sós vizű fürdő jelenti. Az itteni víz sótartalma kiemelkedően magas, 220 grammot tartalmaz literenként, így a fürdőzők – a Holt-tengerhez hasonlóan – “lebegni” tudnak a víz felszínén. A sós víz reuma-, porckopás, egyes nőgyógyászati és bőrbetegségek kezelésére is alkalmas.

További részletek és még több kép a Termál & Fürdő blogon!

Parajd, ahol lebegve fürödhetsz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top