Utazás

Eláruljuk, merre menjen, aki kirándulni akar

Jó hír a Budapest környékén barangolni vágyóknak: a hétvégén már látogathatók az alacsonyabban fekvő pilisi erdők. A Budai-hegységben is több helyszín elérhető, de mindenképp ajánlatos tájékozódni a kiruccanás előtt, hisz sok területet továbbra sem szabad megközelíteni.

A kedveltebb kirándulóhelyek közül látogatható lesz a visegrádi Apátkúti-völgy, a fellegvár környéke és a Mogyoró-hegy turistaútjai, valamint a gödöllői arborétum. Szombattól fogadja a vendégeket a szentendrei kő-hegyi menedékház, a som-hegyi turistaház és az esztergomi Vaskapu menedékház is. Lehet kirándulni a Lajos-forráshoz, onnan a Sikárosi-rét irányába járhatóak a turistautak, csakúgy, mint a Csobánkától, Pilisszentkereszttől, Pilisszentlélektől lefelé vezető turistaútszakaszok – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője, Lomniczi Gergely.

A Budai-hegységben látogathatók a Csíki-hegyek, a Hűvösvölgy, a Mátyás-hegy és a Róka-hegy, továbbá a Kamaraerdő turistaútjai. A budakeszi vadasparkba már múlt héten is lehetett menni. Megnyitják a pesti oldali erdőket (Halmi-erdő, Farkas-erdő, Páskomliget-erdő) is.

Ahova tilos menni

A magasabban fekvő, a felsorolásban nem szereplő turistautak és térségek látogatása továbbra is balesetveszélyes, ezért tilos. Így továbbra sem látogathatók a Pilisszentkereszt–Pilisszentlélek–Sikárosi-rét magasságtól Dobogókő irányába vezető jelzések a Lajos-forrástól felfelé, valamint a Holdvilág-árokba vezető turistautak, a Pap-rét térsége. Nem látogatható a Szakó-nyereg–Dobogókő–Királykút–Prédikálószék–Vadálló-kövek–Rám-szakadék térség sem.

A Budai-hegységben nem látogatható a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátó, a Hármashatár-hegy, Szépvölgy, Látó-hegy, Hárs-hegy, Széchenyi-hegy és Irhás-árok turistaútjai. A kezelő Normafa Park tájékoztatása szerint a Normafánál ezen a hétvégén is folytatják a kármentesítést, hogy a téli szezonra minél nagyobb területet nyithassanak meg.

Több száz kilométernyi út veszélyes

Egyelőre csak a turistautakat tették biztonságossá, ezért azokat nem lehet elhagyni. A Pilisi Parkerdő területén még 300 kilométer jelzett turistautat és 200 kilométer erdei utat kell megtisztítani. A látogatható és veszélyes területek listája folyamatosan frissül, itt követheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top