Utazás

6 klassz téli kirándulóhely itthon

Van, amikor a világ legjobb érzése egy csésze forró teával a tévé előtt punnyadni, de a hosszú téli hónapok alatt ez rém unalmassá tud válni. Adunk pár tippet, amivel érdekesebbé, hasznosabbá teheted a szürke téli napokat. Összegyűjtöttünk hat remek kirándulóhelyet, amit vétek lenne kihagynod!

Velencei-tó

A Velencei-tó nemcsak nyáron, télen is kedvelt kirándulóhely fiatalok és kisgyermekes családok számára is. A Velencei-hegységben tett pár órás séta frissítő testedzést nyújthat a család apraja-nagyjának. Ha szerencsénk van és kedvez az időjárás, akkor a Velencei-tó természetes jégpályáját is kipróbálhatják a korcsolyázni vágyók négy helyen is: az Agárdi Popstrandon, a Velence-tó Kapujánál, a Velence Resort & Spa pályáján vagy a Sport Beachen.

Fertő tó és Eszterházy-kastély

A téli Fertő tavon az év minden napján népszerű a horgászat, ha pedig a jégpáncél is kellően megvastagodott, akkor a lékhorgászat is vonzza a sport szerelemeseit. A tavon a jégkorcsolya mellett a fiatalok másik kedvelt elfoglaltsága a jégvitorlázás. Ha már a Fertő tónál járunk, érdemes egy kis időt szánni a fertődi Eszterházy-kastélyra, aminek története egészen a XIII. századig nyúlik vissza. A kastélymúzeumban 2015. március 15-ig, a téli nyitva tartás idején pénteken, szombaton és vasárnap 10 órától 16 óráig várják a látogatókat. A teljes árú belépőjegyek 2500 forintba, a kedvezményes 1500 forintba, a családi belépők pedig 4000 forintba kerülnek.

Balaton-part

Ha úgy döntünk, hogy télen is ellátogatunk a magyar tengerhez, a nyári megszokott tömeg és pezsgés helyett egy nyugodtabb, csendesebb, de programokban bővelkedő téli Balatont találunk. Kihagyhatatlan a sportok közül például a jégkorcsolya, a jéghoki, a jégszörfözés vagy a gyerekek körében rendkívül népszerű fakutyázás. Kijelölt pályákat – megfelelő idő esetén – a Balaton körül szinte mindenhol találunk, így például Balatongyörökön, Balatonfüreden, Folyódon vagy Alsóörsön. A természet és a téli kirándulások kedvelőinek kihagyhatatlan úti cél a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, vagy Tihany, ahol a bencés apátság melletti Pisky sétányról egészen más arcát mutatja a Balaton keleti része.

Kékestető

A Kékestetőn a téli sportok közül elsősorban a síelésé a főszerep. A Sícentrum hétfőtől vasárnapig 9-től 17:30-ig tart nyitva, az egész napos bérletek 14 év felett 4900 forintba, a gyermek- és a nyugdíjasbérletek pedig 3900 forintba kerülnek. A Kékestető nemcsak a síelők kedvelt helyszíne, hanem a túrázóké is. A kékestetői adótorony az év minden napján látogatható, tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a környékre, tiszta időben a Magas-Tátra hegyvonulatai is kirajzolódnak.

Visegrád, Visegrádi Fellegvár

Visegrádon, a téli–nyári bobpálya remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a téli hónapokban is. A lesiklópálya középső kanyarjaiból rálátás nyílik a Visegrádi Fellegvárra, amit mindenképp érdemes megnézni. Több kiállítás is várja a látogatókat, mint például a vártörténeti, a rekonstruált makett-erődrendszer és a Szent Korona-történeti kiállítás és a Panoptikum. A vár a téli szezonban február 28-ig, péntektől vasárnapig 10 és 16 óra között tart nyitva. A felnőttjegyek 1700 forintba, a diák- és nyugdíjasbelépők pedig 850 forintba kerülnek.

Zemplén Magas-hegy

Zemplén Magas-hegyen, a Zemplén Kalandparkban minden megtalálható, ami tél és sport. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a 2275 méter hosszú téli–nyári bob- és hófánkpályákat, hóágyúzott sí-, jégkorcsolya- és szánkópályát, sőt jégkorong-bajnokságra is lehet nevezni. A bobpálya ára 700 és 2200 forint között mozog, a sípályaárak 1700–4100 forint közöttiek. A kalandpark 9-től 16 óráig tart nyitva. Érdemes téli kirándulást is szervezni a hegyre, ugyanis a magaslaton lévő kilátóból gyönyörű panoráma nyílik Sátoraljaújhelyre, Hegyaljára és a Bodrogközre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top