Utazás

Átalakul a Párisi Udvar

A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a Párisi Udvar szállodává történő átalakítását, így az egykori bankszékház és irodaház végre ismét régi-új fényében tündökölhet az Erzsébet híd lábánál.

“Szálloda lesz a Párisi Udvarból” – jelenti bloggerünk.

“Az egykori bankszékház neve a mai épület helyén állt korábbi ház után kapta a nevét, melyet Pollack Mihály tervei alapján építtetett 1817-ben báró Brudern József. Ez az épület volt Magyarország egyik első, modern értelemben vett üzletháza.

Átalakul a Párisi udvar

Pollack a hiedelem szerint az 1810 körül épült párizsi Passage des Panoramas mintájára alakította ki az üzletsori folyosót, ami miatt a pesti köznyelv hamar “Párisi-ház” néven kezdte emlegetni. Az eredeti Brudern-ház fénye idővel megkopott, a 19. század végi nagy városrendezések során 1883-ban előbb részben, majd a 19–20. század fordulóján majdnem teljesen lebontották, a telket pedig 1906-ban megvásárolta a Belvárosi Takarékpénztár, hogy ott építtesse fel új központját.

Átalakul a Párisi udvar

A munkálatok 1909. május 15-én kezdődtek meg, amikor minden engedély megérkezett. A régi Brudern-ház maradékát, illetve a telken álló többi épületet a nyár során elbontották, majd megkezdődött a tényleges építkezés. 

Átalakul a Párisi udvar

A ház trapéz alakú saroktelekre épült, a négyből három oldalán a szomszédos épületekhez csatlakozik. A negyedik oldala a Ferenciek tere felé néz. Schmahl a tervezéskor figyelembe vette a hely történelmét is, vagyis azt, hogy ott több mint 90 évig egy üzletház, a »Párisi-ház« állt. Ezt a szerepet a földszint vitte tovább »Párisi Udvar« néven, amely funkcióját tekintve ugyanolyan passzázs lett, mint elődje volt. Az emeletekre kerültek az irodák, a legfelső szinteken pedig lakásokat alakítottak ki.”

Ha még többet szeretnél tudni a Párisi-ház történelméről és jövőjéről, kattints a Mert utazni jó blogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top