1. Szerzetesek kenyere
Salzburg legrégebbi részében található az a pékség, ahol a szerzetesek kenyerét megvehetitek. A pékség mellett egy malomkerék forog, azzal működik a generátor. A kerek kenyerek szinte már feketék és kovász nélkül készülnek. A boltnak nyitva tartása nincs, addig árulnak, amíg el nem fogy a napi adag.
2. Az eredeti Mozartkugel
Tisztázzunk valamit: az eredeti Mozart-golyók ezüst és kék papírban kaphatóak, a Fürst család készíti őket. Minden más utánzat, és már az utánzatot is hamisítják. Salzburg óvárosában több Fürst-üzletet is találsz, itt megveheted (elég borsos áron) az eredeti Mozartkugeleket.
3. Palacsintaleves
Képzelj el egy alap marhahúslevest, amiben zöldségek és hús helyett felcsíkozott palacsintatészta van. Bármennyire is bizarrnak hangzik, a végeredmény mennyei. Jól készítik el például a Gablerbräu étteremben.
4. Salzburger Nockerl
Ha szereted a habcsókot, és még annál is jobban kedveled a Pavlova-tortát, akkor ez lesz az ideális salzburgi desszert számodra. Hol érdemes megkóstolnod? Például a Zwettler’s étteremben az óvárosban. Itt a tojásfehérjés, kristálycukros sült habot remekül kiegyensúlyozza az enyhén savanykás gyümölcs a tányér alján.
5. Bécsi szelet
A bécsi szelet eredetileg nem Bécsből származik, hanem Velencéből. A legenda úgy tartja, hogy az étel 1857-ben érkezett meg Ausztriába, az osztrák Radetzky marsallnak köszönhetően. Természetesen Salzburgban is mindenhol lehet kapni wiener schnitzelt. Szinte mindenhol néhány szem petrezselymes burgonyával és friss gyümölcslekvárral szolgálják fel. És bármennyire is furcsának tűnik a kovászos uborkás magyar kiadás után, bátran kóstoljátok meg! Persze mindenkinek más az ízlése, de a legfinomabb szerintem az M32 étteremben kapható, ahol páratlanul pazar kilátás nyílik a városra, cserébe viszont elég lassú a szakács. Valamit valamiért.
6. Salzburgi perec
A mennyei pereccel már az étkezés előtt jól lakhatsz (pláne ha sörözöl is mellé). Ahol nem perecet, ott helyben sütött kenyérkülönlegességeket adnak az étkezés előtt. Egyébként Ausztriában mindig lehet találkozni az osztrákok vendégszeretetével, kedvességével. A vendéglátók szívesen osztanak meg velünk tippeket, ajánlásokat a környék felfedezésére.
7. A Sternbräu étterem sörös gofrija
Hogy ez mennyire salzburgi, arról lehet vitatkozni, viszont a kikötő közelében található Sternbräu étterem gofrija tényleg remek desszert. A tészta belül puha és lágy, kívül viszont roppanós. A meggy és a barna sörös fagyi (!) egyáltalán nem édes, a tejszínhab pedig házi.
8. Gőzgombóc hagymával, káposztával
Nem véletlen, hogy Salzburgban mesterei a gombócnak. Ugyanis ez az étel feltehetőleg a felső-ausztriai Mondsee partjainál (ez pedig alig 30 percre található Salzburgtól) készült először, mintegy 4000 évvel ezelőtt. Itt az ásatások során prehisztorikus gombócmaradványokra bukkantak.
9. Vajas zöldfűszeres hal, krumplipogácsával
Ropogós halbőr, omlós, könnyű húsú hal, belül pedig vajas zöldfűszeres szósz. Úgy jó, ahogy van!
10. Véres hurka, gabonás hurka és egyéb “parasztságok”
A tradicionális salzburgi ételeket a Weiserhof étteremben készítik. Nem esik annyira közel a belvároshoz, de lesz mit lemozogni, ha ide ülsz be vacsorára.