Utazás

Szombattól könnyebb lesz eljutni a Balatonhoz

Június 20-tól augusztus 30-ig érvényes a balatoni vonatok nyári menetrendje, így egyszerűben eljuthatunk a magyar tengerhez. Vakáció bérlet és 20 százalék kedvezmény is könnyíti az utazást.
 

Déli part

A Balaton déli partjára utazók mindennap igénybe vehetik a kétóránként Keszthelyre közlekedő BALATON Expresszt, amelyen a kötelező helyjegyváltás kényelmesebbé teszi az utazást. Hétvégenként többletvonatok is indítanak: péntek délután a Déli pályaudvarról Fonyódra indul a NAPFÜRDŐ sebesvonat, szombaton, valamint vasárnap reggel és délelőtt a fővárosból Fonyódra, délután és este pedig vissza Budapestre indulnak a MÁV-START villamos motorvonatai, a HÉTVÉGI FLIRT és SIÓFOKI FLIRT néven. A naponta ötször közlekedő DÉLI→PARTI nevű sebesvonatokkal a déli part összes üdülőhelye elérhető, ezen a szakaszon minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ezek a vonatok nagy kapacitású kerékpárszállító kocsival közlekednek.
 
Az ország több pontjáról is közvetlen vonatokkal lehet elérni a dél-balatoni területeket. Mindennap közlekedik az EZÜSTPART Expressz Miskolcról Siófokon át Keszthelyig. Átszállás nélkül, a hét bármely napján gyorsvonatokkal lehet eljutni Záhonyból Nyíregyházán át Keszthelyre, illetve Sátoraljaújhely és Szombathely irányából Fonyódra. Hétvégenként az ARANYHÍD Expressz Szegedről Keszthelyre viszi az utasokat, és Szolnokról is van közvetlen vonat Siófokra.
 
Csütörtök, péntek és szombat éjszaka ismét BAGOLYVONATOK közlekednek a Budapest−Siófok−Fonyód (−Keszthely) útvonalon. Ezeken a járatokon vasútőrök és rendőrök is teljesítenek szolgálatot.
Holnaptól könnyebb lesz eljutni a Balatonhoz

Északi part

Balatonfüredre a KÉK HULLÁM sebesvonatok biztosítanak gyors eljutást; ugyanis Balatonfüredig csak Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig mindenhol. A Balatonakarattyától Csopakig húzódó partszakaszra Desiro motorvonatokon utazhatunk a KATICA sebesvonatokkal, melyek idén nyáron nem érintik Székesfehérvárt az állomás átépítése miatt. A Székesfehérvár és az északi part között utazóknak Börgöndön biztosított az átszállási lehetőség ezekre a vonatokra. Hétvégenként több vonatot állítanak forgalomba a csúcsidei forgalom kezelése érdekében. A naponta közlekedő TEKERGŐ gyorsvonatok mellett pénteken délután, szombaton délelőtt és vasárnap este további TEKERGŐ-k indulnak a fő irányokban. Vasárnap este Tapolcáról egy új gyorsvonat indul a fővárosba NAPLEMENTE néven. Ezek a vonatok nagy kapacitású kerékpárszállító kocsival közlekednek.
Az északi partra közvetlen vonat indul Szombathelyről, illetve Nyíregyháza, Debrecen és SzoInok érintésével Záhonyból is.
 
A Nagyberek vadregényes tájait bejáró balatonfenyvesi kisvasúton a nyári időszakban naponta hat vonatpár zakatol a Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti 14 kilométeres szakaszon.
Fotó: MÁV
Fotó: MÁV

Jegyek

Kifejezetten a Balaton környékén kirándulóknak ajánlott a Balaton Mix jegy, amely a tó körüli vasútvonalakon kívül az átkelőhajókon is kedvezményes utazást biztosít. A fővárosból a nyaralóhelyekre közlekedő távolsági vonatok mindegyikén lehetőség van kerékpárszállításra is.
Idén nyáron több új kedvezményt kínál a vasúttársaság a vonattal utazóknak. Az érvényes dolgozói bérlettel rendelkező utasok bármilyen belföldi viszonylatra 20 százalékos kedvezményes menetjegyet vásárolhatnak a MÁV-START és a GYSEV vonataira. A jegyre felkerül a bérleten szereplő igazolvány száma is. A kedvezményt másodosztályon lehet igénybe venni, első osztályon való utazás esetén a kocsiosztály-különbözet díját ki kell fizetni, minden feláras vonaton a pótjegyeket is meg kell váltani. A kedvezmény szeptember 30-ig vehető igénybe.
 
A VAKÁCIÓ bérlet főleg fiataloknak szól. Az érvényes diákigazolvánnyal megvásárolható 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet a MÁV-START vonatain korlátlan utazást biztosít másodosztályon. További előnye, hogy a bérlet mellé gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, viszont a többi feláras vonat esetén a pót- és helyjegyek megváltása alól a bérlet nem ad mentességet. A VAKÁCIÓ csak jegykiadó géppel rendelkező pénztárakban vásárolható meg, és szeptember 30-ig lehet felhasználni; az érvényesség kezdetét az utas választhatja meg.
A menetrendről az Elvirán tájékozódhatsz.
 

Cikkek a Balatonról az NLC-n:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top