Utazás

Toszkán kézművesek, akik gyönyörű boltokat nyitottak

A toszkán városokat nemcsak szűk utcáik, omladozó épületeik teszik rendkívül izgalmassá és hangulatossá, hanem az egymás mellett sorjázó apró boltok, melyek kirakataiban szebbnél szebb kézművesremekművek vonzzák a tekintetünket. Fotógalériánkból győződj meg róla magad is.

Ha nyaralásról, turizmusról esik szó, Toscana mint a világ egyik legvonzóbb része, szinte biztosan szóban kerül. A tartományban rendkívül hangulatos, falakkal körbevett városokba látogathatsz. Toscana Olaszország éléskamrája, ezen a vidéken állítják elő az élelmiszerek jelentős részét. A legkiválóbb olívaolajakat, vörösborokat, sajtokat és tésztákat főként helyi termelők készítik. Toscana imádni való rusztikus városainak szűk, kanyargós utcáin a portékáikat kínáló kézművesboltok látványa megunhatatlan.

Cortona, a napfényes toszkán város

Az etruszkok alapította város központja a Toscana és Umbria határában elterülő 600 méter magas dobtetőn található. A város buszpályaudvarának teréről, a Piazza Garibaldiról bámulatosan szép kilátás nyílik a Trasimeno-tóra, ahol egykoron, az időszámításunk előtti II. században Hannibál vívott csatát a római hadsereggel.

Manapság nemcsak gyönyörű főteréről, a bámulatosan szép városházáról és a romantikus, szűk utcáiról vagy a Szent Margit-templomról híres Cortona, hanem arról is, hogy itt vásárolt házat Frances Mayes amerikai írónő, akinek bestselleréből néhány éve a hazai mozikban is sikerrel játszott Napfényes Toszkána című film készült. A rusztikus hangulatú város apró boltjaiban minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere.

Megnézem
Összes kép (1)

Montepulciano, a vörösbor fővárosa

Montepulciano – ahogyan arról a neve is árulkodik – szintén hegyre épült, bámulatosan szép toszkán városka. Környékén termelik, és kifejezetten ehhez a városhoz társítják Olaszország egyik leghíresebb és legfinomabb borfajtáját, a sangiovesét. És ebben a fallal körülvett városban valóban minden a borról szól. Számtalan vinotéka kínálja a helyi pincészetek kézművesremekeit. A borkóstolás itt kihagyhatatlan program.

Kiváló lehetőség a kóstolásra a város főterén található Contucci-ház, melynek lakói, a Contucci család tagjai, 1955 óta készítik és árusítják kézművesboraikat. Sőt különleges pincéjükben szívesen körbe is vezetnek, ahol hatalmas hordókban két-három éven át érlelik a kitűnő, karakteres vörösborokat.

Ha Montepulcianóban beülnél valamelyik hangulatos étterembe, javasoljuk, eszedbe ne jusson sört, kólát rendelni. Kihozzák ugyan, de a pincérek rosszalló pillantásait hosszú ideig fogod a hátadban érezni – talán már részleteznünk sem kell, miért…

Megnézem
Összes kép (1)

San Gimignano, ahol a fagylalt is világhírű

A must have toszkán városnézések közé tartozik az ugyancsak dombtetőre épült San Gimignano. Középkori remekművei csodával határos módon épen láthatók ma is.

A város főterén található gelateriában Dondoli mester főzi világbajnok fagylaltját. Kezdd csak két gombóccal, mert a hőség miatt gyorsan olvad, úgyis azt mondod majd, ezért a fagylaltért megéri újra sorba állni. A tér közepén kényelmesen elüldögélhetsz a lépcsős kútnál, és elmerülhetsz a fagyi csodás ízében. Ha épp lenne nálad szerelemlakat, a fagyi után a kútrácsra akaszthatod.

San Gimignano hangulatos utcáiban a rusztikus épületek mellett számtalan szebbnél szebb kézművesüzlet kínálatában gyönyörködhetsz. Érdemes is, mert ebből a városból úgysem tudsz szuvenír nélkül távozni.

Megnézem
Összes kép (1)

Volterra, az ősi város

Volterra az egyik legrégebbi toszkán város. Állítólag már az őskorban is éltek ezen a – talán már nem meglepő módon – szintén dombtetőre épült településen. A városfallal körbezárt városba kanyargós, meredek szerpentinen vezet fölfelé az út.

Volterra elbűvölő épületeit, a hangulatos utcákat, a harangtornyot és a katedrálist mindenképpen érdemes útba ejteni, már csupán önmagában azért is, mert az előző városokkal ellentétben, itt még kevésbé kell a turisták forgatagával számolni. A nyugalom és a romantikus délutáni séták helye lehet Volterra. Nem beszélve a kézművesboltokról és a remek pizzériákról.

Megnézem
Összes kép (1)

További Toscanáról szóló cikkek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top