nlc.hu
Utazás
Berat, az ezerablakos város Albániában

Berat, az ezerablakos város Albániában

Az itteni mondás szerint: "aki nem járt még Berat-ban, nem látta Albániát". Ez természetesen így nem igaz, Albánia jóval több Beratnál, de az kétségtelen, hogy az "ezerablakos város" tényleg egyedi élményt nyújt, és semmi máshoz nem hasonlítható.

Mi most Beratot félig turistaként, félig idegenvezetőként látogattuk meg, mert egy magyar turistacsoporttal jártunk ott. A csoport kísérői mi voltunk, mint itt élő magyarok, az ottani helyi idegenvezetőnk pedig egy berati származású albán lány volt, aki “bennfentesként” mutatta be a várost, hiszen ott nőtt fel.

A város alapos bejárására nem elég egy nap. Ha valaki tényleg szereti a műemlékeket, az ódon templomok hangulatát, akkor szánjon rá legalább két napot, mert az egész város egy nagy nyitott múzeum, furcsa keveréke a muszlim és keresztény hangulatnak, így nem véletlen, hogy 2008-ban felkerült az UNESCO világörökségi listára.

Maga Berat három részből áll: a Mangalem városrészből, a felette található vár részből, és a Gorica negyedből. Ezeken kívül van még egy negyedik rész is, a modern Berat, amely a környék ipara miatt jött létre. Érdekesség, hogy mindegyik városrész lakott, beleértve magát a várat is.

A folytatásért kattints az Albánia caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top