Utazás

Bliccelők alkonya jön a BKV-n

Év végétől indul a budapesti elektronikus jegyrendszer. A 28 milliárdba kerülő fejlesztés egyik fele hitelből megy, a többit a főváros saját forrásai fedezik. Állítólag nem lesz drágulás.

Először a BKK dolgozói, majd a 65 év felettiek, utánuk a bérletesek, legvégül pedig a jeggyel utazók kapják meg az elektronikus jegyrendszerhez nélkülözhetetlen csipkártyákat. A bérletesek már 2017 első felétől használhatják az újfajta rendszert. Nagyon fontos változás, hogy végre időalapú díjfizetés révén fog működni a BKK tarifarendszere, ami az egy-két megállós utakat is ésszerűvé teheti.

A Fővárosi Közgyűlés 2012-ben határozott az időalapú díjfizetés bevezetéséről. A 2013-ban kiírt beszerzési eljárást a piacvezető elektronikus jegyrendszer-szállító, a német Scheidt & Bachmann  nyerte meg a hongkongi Octopusszal együtt.

Bliccelők alkonya jön a BKV-n

Sanyarú idők jönnek a bliccelőkre

Az új jegyek és bérletek hamisítása és a bliccelés szinte lehetetlen lesz, megszűnik a bérletpénztári sorban állás. Mobillal, telefonos ügyfélszolgálaton, interneten keresztül, valamint az új funkciókkal is bővülő BKK-automatáknál  is kaphatók lesznek a kártyák. 2018 végére teljesen megszűnnek a papíralapú jegyek és bérletek is. A napijegy helyett díjplafon lesz, azaz 24 órán belül a rendszer maximum egy előre meghatározott összeget von le.

A Scheidt & Bachmann által szállított rendszer a metrókon, buszokon, trolikon és a villamosokon egyaránt működni fog. Az ellenőrök mobilkészülékekkel ellenőrzik majd a kártyák érvényességét, akár a metrókijáratoknál is, a járművekre pedig érintős kártyaleolvasót szerelnek föl. 2017 végéig 800 beléptető kapu épül a metróállomásokon és a HÉV-megállókban. A többi helyen a falra vagy az oszlopokra, a járműveken a régi jegykezelő készülékek helyére rögzítik az új érvényesítő berendezéseket.

Minden, tömegközlekedési járművel tett úton időalapú díjfizetés lesz. A jegyet felváltó eldobható kártya Budapest közigazgatási határán belül érvényessége alatt korlátlan átszállásra jogosít. A HÉV-megállókban nemcsak induláskor, de érkezéskor is érvényesíteni kell a kártyát, mert a HÉV-ek átlépik a közigazgatási határt, így a tarifazónát is. A jelenlegi diákigazolványok, illetve az érintés nélküli bankkártyák már alkalmasak lesznek az új rendszerhez való kapcsolódásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top