Utazás

Az elérhető Francia Riviéra – kalandozás a Côte d’Azurön

Sokan azt gondolják – köztük voltam én is –, hogy a Francia Riviéra, a Côte d’Azur elérhetetlen áraival csakis a "luxusturistákat" várja. Persze sokáig valóban az angol, majd az orosz arisztokrácia közkedvelt üdülőhelye volt, de ma már megfizethető és elérhető mindenki számára.

Igazából egyáltalán nem drágább, mint elmenni Olaszországba vagy Horvátországba. Ehhez a változáshoz két dolog is hozzájárult. Az egyik, hogy a Wizz Air elindította Budapest–Nizza járatát, így már fapados áron eljutunk a Francia Riviéra egyik központjába, a másik pedig az, hogy a helyi turisztikai hivatalok is a mindenki számára elérhető programokat részesítik előnyben. Akár egy hosszú hétvégét, akár egy 10 napos nyaralást tervezünk a Côte d’Azurön, érdemes nem leragadni Nizzában, mivel vonattal és busszal is szinte minden tengerparti város megközelíthető, ráadásul a jegy kevesebb, mint 2 euró, ami elég baráti.

Az elérhető Francia Riviéra – pénztárcabarát nyaralás a Côte d’Azur-ön

Nizza – Viktória királynő és Chagall nyomában

A vakációt indítsuk Nizzából, ahol a tengerpartot az újvárosból villamossal, az óvárosból pedig egy rövid sétával azonnal elérjük. Ha nem csak a parton szeretnénk napozni, akkor érdemes benézni például az óvárosban található édességboltba, amely Viktória királynő egyik kedvelt helye volt. Az operával szemben elhelyezkedő kis üzlet – amit 1820 óta ugyanaz a család üzemeltet – különleges finomságokkal és pazar berendezéssel várja ma is látogatókat. Innen csak 2 perc a nizzai piac, ahol csodálatos virágok és levendula, mennyei gyümölcsök, roskadozó fűszerpolcok mellett várják az árusok a helyieket és a turistákat.

A piac után a mediterrán hangulatot idéző sárga, kék házak mentén érdemes elindulni a bazilika felé, majd a sarkon kipróbálni a közel százféle fagylaltot kínáló helyi fagyizót. Kell az energia, mert ha a legpazarabb kilátásban szeretnénk gyönyörködni, akkor bizony fel kell mennünk a város fölött magasodó Várhegyre. Bár ma már csak kilátót és vízesést találunk a csúcsán, egykor valóban vár állt itt, de a 18. században megsemmisült, amikor XIV. Lajos lerombolta az akkor még Olaszországhoz tartozó várat. Csak kevesen tudják, de a Várhegyen mindennap pontban délben ágyúlövést lehet hallani. Nem azért, mert ellenséget jeleznek, hanem mert sok-sok évvel ezelőtt az elbeszélések szerint így jelzett egy lord a parton sétáló feleségének, aki mindig elkésett az ebédről. A nizzai strandolások között néhány órára érdemes eltávolodni a parttól, és busszal felmenni a Chagall Múzeumba. Nemcsak időszakos, de állandó kiállítást is láthatunk a művésztől, aki maga segített berendezni a múzeumot.

Megnézem
Összes kép (1)

Antibes – Picasso Múzeum és abszintkóstolás az óvárosban

Nizzától alig 20 perc autóval, busszal vagy vonattal Antibes (görög nevén Antipolis), amely a Provence és a Côte d’Azur kettősségét hordozza magában. Itt található Európa egyik legnagyobb jachtkikötője, amit a hatalmas városfal választ el az óvárostól. A várfal tetején sétálva, de az óváros szűk, hangulatos utcáin is eljutunk a parton található katedrálishoz, és a mellette elhelyezkedő Picasso Múzeumhoz. A festő szinte minden nyarat itt töltött, de ellentétben mondjuk Monet-val, aki kihasználta a napsütést, a természetes fényeket, Picasso a nappalokat a parton, míg az éjszakákat a műtermében töltötte, ahol hatalmas lámpák mellett dolgozott. Picasso a régi épület egyik emeleti szobájában alkotott, amely szintén nyitva áll a látogatók előtt. Nemcsak festményei vagy festett tányérjai, rajzai találhatóak meg a múzeumban, hanem olyan róla készült fotók is, amelyek a hétköznapjait örökítették meg. A képek David Douglas Duncan munkái, aki sokáig élt együtt Picassóval és családjával.

A múzeum után itt is érdemes ellátogatni a helyi piacra. Itt kevesebb virágot, viszont sokkal több sajtot, házi hentesárut, fűszereket, friss kagylót vásárolhatunk. Az egyik kisbolt pincéjében rendeztek be egy hangulatos abszintbárt, ahol kalapban kóstolhatjuk meg a 45–74 százalék közötti alkoholtartalmú égetett szeszt (szigorúan vízzel, cukorral, és csak egy-két pohárig szolgálnak ki!).

Megnézem
Összes kép (1)

Biot – egy kitérő, amit kár kihagyni

Antibes-tól alig 10 perces autóútra található Biot, ahol egy látványos üveggyárban megnézhetjük, hogyan készítik a munkások a csodálatos poharakat, kancsókat, dísztárgyakat. A Biotban található családi vállalkozás volt az első, akik “világító” üvegből készült tárgyakat kezdtek csinálni. Érdemes megnézni a városban található Fernand Léger Nemzeti Múzeumot is, ami délután ötig várja a látogatókat.

Megnézem
Összes kép (1)

Cannes – Élet a filmfesztiválon túl

Az Antibes és Cannes közötti utat – már csak a kilátás miatt is – érdemes a tengerpart melletti autóúton megtenni. De vonattal, busszal is könnyedén átjutunk egyik városból a másikba. Egyébként ezen az útszakaszon – természetesen a parton – csodálhatjuk meg a szaúdi király villáját is.

Aki Cannes-ba érkezik, szeretné látni a csillogást, a luxust, azt a hangulatot, amit a Cannes-i Filmfesztivál alatt lát a tévében, vagy a képeken. Nos egyrészt ez a “luxusérzés” csak a fesztivál ideje alatt tapasztalható, másrészt Cannes-ban ennél sokkal több van. A város Lord Henry Brougham angol arisztokratának köszönheti, hogy virágzásnak indult. A férfi Olaszországba, Nizzába tartott, de mivel ott épp járvány tombolt, Cannes-ban kötöttek ki, ami akkoriban csak egy halászfalu volt. Brougham beleszeretett a faluba, a környezetbe, és eldöntötte, hogy minden évben visszatér ide. Megépítette a saját villáját, és vele együtt az angol arisztokrácia egyre több tagja érkezett Cannes-ba. Neki állítottak emléket a város főterén, alig néhány percre a Croisette körúttól, ahol a  Fesztivál- és Kongresszusi Palota is található. Cannes negyedakkora város, mint Nizza, a belvárosban gyalog gyakorlatilag minden elérhető, a pályaudvar, a kikötő, a fesztivál helyszíne… így tömegközlekedést nem is kell igénybe venni.

Megnézem
Összes kép (1)

 

A tavaszi, őszi időszakban a 4-5 csillagos szállodák is lejjebb viszik az áraikat, de 2-3 csillagos hotelek is szép számmal akadnak a városban, ezeket közvetlen buszjárattal is elérhetjük a nizzai reptérről.

A cannes-i piac is a belvárosban található, ahol hétfőnként az antik csecsebecsék között válogathatunk, majd a kanyargós utcákon keresztül eljutunk a templomhoz, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a Szent Margit-, valamint a Szent Honorat-szigetre. Nyáron egyébként folyamatosan tűzijáték-fesztivált szerveznek Cannes-ban, kéthetente más-más országok “képviselői” tarthatnak pazar tűzijátékot, és a nyár végére megválasztják a győztest. Négyévente pedig megrendezik a “tűzijáték-olimpiát” az elmúlt évek győztesei között.

Mindkét szigetre indul hajó Cannes-ból (alig 10 perc az út), s bár a szigetek egymás mellett találhatók, külön járataik vannak, nincs közvetlen összeköttetés a kettő között. A Szent Margit-szigeten a híres börtönt, annak múzeumát nézhetjük meg, ahol a titokzatos vasálarcos férfi raboskodott. A Szent Honorat-szigeten szerzetesek élnek, akik maguk művelik a szülőt a szigeten, és saját készítésű borukat, likőrjeiket, csokoládéjukat stb.-t több helyen is megvásárolhatjuk.

Az NLCafé munkatársa a Wizz Air és a Francia Idegenforgalmi Hivatal meghívására utazta be a Francia Riviéra egy részét.

A Francia Riviérára utaznál? Hasznos linkek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top