Utazás

Még kutyabarátabb lett a MÁV

A vasúti jegypénztárakban 2015-ben élőállat-jegyből közel százezret, kutyabérletből több mint százat adtak el, ezért a MÁV úgy döntött, hogy bővíti a kisállat-szállítás lehetőségeit.

Csupa jó hír érkezik a MÁV felől: tegnap kiderült, hogy egy aspergeres fiúnak igazi fénysorompót ajándékoztak, ma pedig kiadtak egy közleményt, melynek lényege, hogy innentől kezdve a helyjegyes vonalakon is utazhatnak a kutyák és egyéb házi kedvencek a gazdáikkal.

Szabályok

Fontos kitétel, hogy élőállat csak akkor vihető fel a vonatra, ha a kézipoggyász mérethatáránál nem nagyobb szállítóeszközben helyezik el, és ha a szállítás az utasok testi épségét, biztonságát, a vonatok és vagyontárgyak tisztaságát nem veszélyezteti. Az utasnak kötelező a hordozóeszközt végig maga mellett őriznie, sőt az állat abból ki nem engedhető.

Ők még beférnének egy szállítódobozba, így utazhatnak együtt
Ők még beférnének egy szállítódobozba, így utazhatnak együtt

A kutya pénzbe kerül, a hörcsög ingyenes, a szimpla szájkosár kevés

A kutya szállításáért élőállat-viteldíjat kell fizetni, egyéb kistestű állat ingyenesen szállítható, de a MÁV hangsúlyozza, hogy egy utas mindössze egy állattartót vihet magával, és ha ebről van szó, akkor annak oltási bizonyítványát kérésre be kell mutatnia. A beteg háziállat nem vonatozhat, és azok az állatok, melyek birtoklása vagy szállítása hatósági engedélyhez kötött, kizárólag érvényes engedéllyel szállíthatóak. A pórázos és szájkosaras kutyák, akárcsak eddig, most is csak a kötelező helybiztosítással nem érintett vonatokon utazhatnak.

A MÁV-START az intézkedés okán reméli, hogy a kutyabarátok, kisállattartók gyakrabban vonatoznak majd, és bízik benne, hogy mindez nem okoz konfliktusokat az utasok közt. A kísérleti idő alatt egyetlen panasz sem érkezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top