Utazás

Bemutatjuk az ország leghangulatosabb sikátorát

Sokan még mindig ipari központként tekintenek Győrre, a Kisalföld fővárosára, és kevesen tudják, hogy gyönyörű, barokk városmagja girbegurba, kanyargós sikátorokat, titokzatos belső udvarokat, romantikus erkélyeket rejt, amiket érdemes felfedezni.

Bemutatjuk az ország…!

Van ötleted, hogy mit mutassunk be legközelebb? Van történeted az ország legszebb falusi házáról? Nálatok van az ország legszebb lépcsője? Ismered az ország legfinomabb lángosának készítőjét? Bemutassuk? Írj nekünk!

Budapest és Sopron után Győrben találhatjuk a legtöbb műemléket, sőt magára a belvárosra is különleges (sakktáblás, átlós és kötetlen) útrendszer jellemző, ami a mai napig fejtörést okoz az építészeknek és a történészeknek. Meglepően egyenes, egymásra merőleges utcákat és teljesen szabályos lakótömböket láthatunk itt, amelyeket hirtelen szűk, olykor szabálytalanul és szeszélyesen kanyargó sikátorok vágnak át.

Bemutatjuk az ország leghangulatosabb sikátorát

Utóbbiak valószínűleg a középkori városépítészet emlékei, előbbiek pedig az 1566-os, csaknem mindent elpusztító tűzvész utáni újjáépítés következményei.

Bemutatjuk az ország leghangulatosabb sikátorát

A sikátorok mindenesetre különleges hangulatba ringatják a sétálót, aki egy időre Olaszország vagy Dalmácia kis utcácskáiba képzelheti magát. A győriek is nagyon kedvelik ezeket a zegzugos közöket, az elnevezések pedig olykor meglehetősen találóak, többek között: Sarkantyú köz, Kenyér köz, Nefelejcs köz, Sarló köz, Lépcsőköz, és a népnyelv által elnevezett Tejfölös köz (a sarkon a Tejfölös kofa szobra).

Bemutatjuk az ország leghangulatosabb sikátorát

A Lépcsőköz azért kap kiemelt figyelmet, mert egyrészt két, egymástól jól elkülönülő részből áll (keleti és nyugati Lépcsőköz), másrészt felfelé, illetve lefelé vezet a Káptalandombról, így hangulatos lépcsővel is dicsekedhet. Az ódon épületek, a kovácsoltvas lámpák, a kis üzletek miatt ennek a sikátornak van egy mindenkit magával ragadó varázsa, amit csak fokoz a megérkezés a dombra, ahol szebbnél szebb épületeket, középkori templomromot és érdekes szobrokat találunk.

Bemutatjuk az ország leghangulatosabb sikátorát

Ha körbesétálunk az ódon falak mellett, mindössze azon csodálkozunk, mi vihette rá az egykori győri városvezetést arra, hogy ezt a különleges összképet elrontsa a Hotel Konferencia sehová sem illeszkedő, semmihez sem hasonló modern épülettömbjével.

Bemutatjuk az ország leghangulatosabb sikátorát

Mindenesetre a győriek szerencsésnek mondhatják magukat, hogy a török hódítás és a város visszafoglalása, valamint a pusztító tűzvészek után ennyi műemléképület maradt épségben, amit gyakran kihasználnak a macskaköves utcákon forgató filmesek is. És mivel a hangulatos sikátorok különösen jó helyszínnek bizonyulnak a romantikus-érzelmes vagy éppen a titokzatos-feszültséget árasztó jelenetekhez, biztosak lehetünk abban, hogy ezek a szűk, olykor igencsak girbegurba utcácskák előbb vagy utóbb újra feltűnnek a képernyőn vagy a filmvásznon.

Bemutatjuk az ország leghangulatosabb sikátorát

Bemutatjuk az ország…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top