Utazás

Hosszú hétvége Amszterdamban, gyerekkel – 7 tuti tipp

A holland főváros nemcsak a felnőttek számára izgalmas játszótér, a gyerekeknek is rengeteg különleges helyet és programot rejt. Nyolcéves unokaöcsémmel két nap alatt az alábbi programokat próbáltuk ki.

Beninek egyszer megígértem, hogy elrepülünk kettesben Amszterdamba, és csapunk egy vidám hosszú hétvégét. Pár napja végre összejött az utazás, és bár az eső csúnyán kitolt velünk, így is sikerült olyan programokat találnunk, amik levették a lábáról.

1. Nemo Tudományos Múzeum

Amszerdamba gyerekkel? Igen!

Az első számú kedvenc egyértelműen a Nemo Technikai Múzeum volt, ahol első nap elkövettük azt a hibát, hogy csak délután érkeztünk, Beninek mindössze másfél órája volt, hogy bejár az egész épületet, ami csurig volt érdekesebbnél érdekesebb gépezetekkel, játékokkal, fejtörőkkel, számítógépes játékokkal, amik mind a tudományok varázslatos világába vezetik be a kicsiket. Másnap természetesen vissza kellett ide mennünk, három óra alatt sikerült mindent kipróbálni.

2.  A Holland Kelet-indiai Társaság hajójának másolata

Amszerdamba gyerekkel? Igen!
Amszerdamba gyerekkel? Igen!
A Nemo mellett található közvetlenül a Holland Kelet-indiai Társaság 17. századi hajójának másolata, ami nagy élmény a kicsiknek – pláne akkor, ha a felnőttek izgalmas sztorikkal készülnek.

3. Hajózás a csatornákon

Amszerdamba gyerekkel? Igen!
Amszerdamba gyerekkel? Igen!
Mindegy, hogy esik az eső vagy süt a nap, a sétahajóval mellélőni nem lehet. A hajók fedélzetén ugyan van fülhallgatós idegenvezetés, de magyarul nincs, a folyamatos fordítás pedig picit unalmassá teszi a hajókázást.

4. Palacsinta palacsintával

Hosszú hétvége Amszterdamban, gyerekkel - 10 tuti tipp
Amszterdamból senki nem mehet úgy haza, hogy ne evett volna palacsintát, ami akkor a legjobb, ha a gyerek válogathatja össze a feltétet. Rendeléskor érdemes észben tartani, hogy mindegy, milyen palacsintát rendelünk, az minden esetben óriási lesz, mi ketten tudtuk csak legyűri a fahéjas, banános, lekváros csodát.

5. Westertoren, avagy a nyugati torony

Hosszú hétvége Amszterdamban, gyerekkel - 10 tuti tipp
Hosszú hétvége Amszterdamban, gyerekkel - 10 tuti tipp
Amszterdam egyik leglátványosabb nevezetessége a Westerkerk templom, aminek 85 méteres tornyát érdemes megmászni a gyerekekkel (6 éven felüliekkel). Mintegy 180 keskeny lépcső vezet a magasba, a toronyban pedig meg lehet kongatni az óriás harangokat, és bele lehet szédülni a lélegzetelállító panorámába, a toronyból ugyanis az egész város belátható. Egyszerre hat embert engednek fel, a helyszínen előre időpontot kell kérni.

6. Városnézés tömegközlekedéssel

Hosszú hétvége Amszterdamban, gyerekkel – 10 tuti tipp
Esős idő esetén jó ötlet felpattanni a tömegközlekedési eszközökre, amikkel az egész város felfedezhető. Amikor dézsából öntötték, mi egymás után pattantunk fel a villamosokra, buszokra és metrókra, amik szinte kivétel nélkül a centrumba szaladnak, eltévedni nagyon nehéz.

7. Piknik a Gaasperplasnál

Az 53-as számú metró végállomása, a Gaasperplas mellett található zöld övezet felér egy mini nemzeti parkkal, ahol a nyuszik, fakopáncsok, hattyúk és kócsagok között az ember kicsit kipihenheti a belváros nyüzsgését. A tóparton ügyességi játszótér, mini vízerőmű, kiépített sétautak és egy csodás planetárium várják a nyugalomra vágyókat.

Amszterdam az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.