Utazás

Különleges jelenség: félárnyékos holdfogyatkozás lesz ma este

Különleges és ritka természeti jelenségnek lehetünk tanúi péntek este. Annak ellenére, hogy ez a jelenség kevésbé látványos, mint például a szuperholddal egybeeső holdfogyatkozás, mégis érdemes lesz ma este az eget és a teliholdat kémlelni, ugyanis félárnyékos holdfogyatkozását figyelhetjük meg. Minden további részlet a cikkben.

A félárnyékos (penumbrális) holdfogyatkozás abban különleges, hogy a Hold csupán a Föld árnyékának külső részébe lép be. Ez a jelenség közel sem annyira látványos, mint a holdfogyatkozás, hiszen a telihold fénye kevésbé élesen változik, és nem is szuperholddal egybeeső holdfogyatkozás lesz. A megfigyelések szerint a félárnyékos telihold sárgás színezetre vált. Most már csak abban kell bízni, hogy az időjárás kegyes lesz pénteken este.

A Hold Budapesten 18 óra 52 perckor kel, az ország nyugati részén nagyjából negyedórával később, keleti felében ugyanennyivel korábban. A félárnyékba lépés néhány perccel később, nem sokkal 7 óra előtt kezdődik. Az első látható jelek nagyjából fél órával később láthatók az égen, ekkor már a holdkorong bal felső része lassan elszürkül, kevésbé fényesen ragyog, mint a telihold többi része.

A félárnyékos holdfogyatkozás 20 óra 54 perckor lesz a leglátványosabb, derült égbolt esetén a Hold félárnyékos része egészen elhalványodik. A csillagászati számítások szerint este fél 11-ig tart a jelenség, ezt követően szép lassan ismét teljes fényében ragyog majd a szeptemberi telihold.

Különleges jelenség: félárnyékos holdfogyatkozás lesz ma este

(Galileo webcast)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top