Utazás

Ötszáz év után újra felnyitották Jézus sírját

Lassan ötszáz éve nem mozdították el azt a márványlapot, amelyik Jézus sírját fedi. Most a feltételezett temetkezési helyen dolgozó régészek újra felnyitották a sírt, ahol Krisztus három napig feküdt a keresztre feszítés után, aztán feltámadt.

Nagyszabású restaurálási munkák folynak a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, ahol a kereszténység legszentebb helye, Jézus Krisztus vélt temetkezési helye található. A sírt írásos emlékek szerint legalább 1555 óta nem nyitották fel, úgy tartják, hogy Nagy Konstantin császár édesanyja találta meg 326-ban.

A tudósok azért nyitották fel a sírt, hogy még többet megtudhassanak Jézus temetésének körülményeiről. A fél évezrede pihenő márványlap alatt egy terméskővel feltöltött üreget találtak, ami egy szürke, eddig ismeretlen eredetű kőfelületet rejtett, amit már elkezdtek elemezni. A hagyomány szerint ezen feküdt Krisztus teste, míg harmadnapon fel nem támadott.

A restaurálási munkálatokat részben a jordán király finanszírozza, a költségek elérik a négymillió dollárt. A restaurálást az a csapat végzi, amelyik korábban az athéni Akropolisz és az isztambuli Hagia Szophia restaurálását is. A munkafolyamatokat a National Geographic rögzíti, és nemsokára a nézők úgy láthatják majd az eseményeket, mintha ők is Jézus sírjában lettek volna akkor.

National Geographic

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top