Utazás

Nyakunkon a BKV-sztrájk

Egy asztalhoz ültek a BKV vezetőségével a szakszervezetek vezetői, hogy felgyorsítsák a bértárgyalási folyamatokat a közlekedési társaságnál.

Kollektív munkaügyi vitát tartottak a BKV-nál fennálló bérfeszültség mihamarabbi feloldása miatt. Az asztalnál ott ültek a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) képviselői, illetve a BKV vezetősége.

A közlekedési vállalatnál határozott a szándék a bérfeszültségek hosszú távú rendezésére, jelenleg viszont nincs rá pénz. A források előteremtéséhez elfogadott üzleti terv kell, enélkül a BKV nem tud kötelezettséget vállalni.

A szakszervezetek áprilisig adtak haladékot a BKV-nak, ha addig nem történik változás, akkor sztrájkolni is hajlandóak. Már tudják jól: az első napon 66 százalék szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként, a második napon viszont csak a csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét, csúcsidőn kívül akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal.

A szakszervezetek célja, hogy az állami közlekedési társaságoknál bejelentett 30 százalékos bérfejlesztéshez hasonló emelést kapjanak. Ha nem születik lépés, akkor a BKV 9600 dolgozójából mintegy ezer gondolkodik azon, hogy beadja a felmondását.

A BKSZSZ és a VTDSZSZ a tárgyaláson azt is hangsúlyozta, hogy a munkaerő megtartása érdekében további intézkedésekre, így például a munkakörülmények javítására, juttatások bevezetésére is szükség lehet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top