Utazás

Vége az ingyen villanyautózásnak, jönnek a fizetős töltők

Rendeletben készül szabályozni a kormány az elektromos autók töltéséért beszedhető díjakat és annak rendszerét. A készülő rendeletet május 8-ig lehet véleményezni a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

Lassan, de biztosan elérik majd az elektromos autók is azt a kritikus tömeget, amikor már  nem lesz visszatartó erő az ingyenes töltőállomások hiánya. Erre az időszakra készül a kormány a legújabb rendeletével, amellyel az elektromosautó-töltésért szedett díjakat szabályozná.

Kilowatt vagy perc

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján elérhető tervezetet bárki véleményezheti május 8-ig. A tervezet szerint a villanyautók töltésének díját a kutak üzemeltetőinek ismertetniük kell a honlapjukon, illetve azt is, hogy a töltést percalapon vagy kilowattóránként számolják fel. A tájékoztatás kedvéért mindkét elszámolási módot fel kell tüntetni. Percenkénti elszámolás esetén maximális kapacitást alapul véve kell szerepeltetni a kilowattóránkénti egységárat, míg kilowattóránkénti elszámolás esetén maximális felvételt alapul véve kell feltüntetni a percenkénti egységárat.

Mivel a villanyautók még viszonylag lassan töltődnek fel, ezért a rendelet kitér a töltőhelyfoglalásra és a türelmi idő számítására is.

Közvetlen szerződés vagy egyedi töltés

Kiderül, hogy a szolgáltatók közvetlenül szerződhetnek majd az autó tulajdonsokkal, akik a szerződésben meghatározott nagy vagy normál teljesítményű elektromos töltőponton és feltételekkel tölthetik fel a járműveket. A szerződéses kuncsaftok mellett a villanykút-üzemeltetőknek biztosítaniuk kell az előzetes szerződéskötés nélküli, eseti feltöltést is. 

Az Autonavigátor úgy tippeli, hogy 2018 végére áldozik le az ingyenes villanyautó-töltésnek, miután a véleményezési fázis után az előterjesztett törvényt megszavazza az Országgyűlés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top