Utazás

Mindenki nyugodjon le, az olasz falu nem fizet azért, hogy odaköltözz

Egyelőre legalábbis biztosan nem üti kétezer euró a markát annak, aki beköltözik az elnéptelenedő idilli kis olasz faluba, Bormidába. Valahol félrement az infó, mert a település polgármestere nem tett ígéretet a költségtérítéses költözésre, viszont most szó szerint a világ minden tájáról őt zaklatják.

“Csak egy javaslat volt” – mentegetőzik bosszúsan Daniele Galliano, az észak-olaszországi Bormida község polgármestere, miután négy napja a világ minden tájáról zaklatják őt az emberek, akik jó pénzért a falujába költöznének. 

Mi is írtunk róla, hogy Galliano a Facebookon osztotta meg gondolatait arról, hogy Bormida elnéptelenedését elkerülendő még fizetne is annak, aki a faluba akarna költözni. A polgármester nemcsak úgy a levegőbe beszélt: részletezte is az ajánlatát, miszerint kétezer eurót, vagyis több mint 600 ezer forintot fizetne a település azoknak, akik hajlandóak lennének odaköltözni, és csak havi 50 eurós bérleti díjat kérnének cserébe.

Mindenki nyugodjon le, az olasz falu nem fizet azért, hogy odaköltözz

Nem csoda, hogy ilyen konkrét számok elhangzása mellett a polgármester szavaira a világ nagy hírportáljai is azonnal felfigyeltek, a Guardian, a Fox News, de még a New Zealand Herald is írtak róla. Így viszont már az sem meglepő, hogy hirtelen hatalmas lett az érdeklődés Bormida iránt. A thelocal.it szerint az elmúlt négy napban a világ minden tájáról több mint 17 ezer ember érdeklődött a falu tanácsánál, hogy akkor hogy s mint menne ez a költözés dolog. Ügyvédek, fogorvosok, tanárok keresték meg a települést, hogy szívesen odaköltöznének, és szaktudásukkal segítenének a fellendítésben. Volt amerikai család, amelyik azért jelentkezett be, mert menekülnének már Donald Trump elől, más pedig Argentínából jelezte, hogy neki még fizetni sem kellene, jönne ő a bónusz nélkül is. 

Talán Galliano sem gondolta, hogy óvatlan szavai gyakorlatilag körbejárják a Földet, mindenesetre a polgármester most kénytelen volt reagálni a költözni vágyók rohamára: közleményben jelezte, hogy a költségtérítéses betelepítés koncepciója csak egy ötlet, egy javaslat volt Liguria tartomány vezetésének. Azaz, ha most szedné valaki a sátorfáját, és elvonulna a hegyek közötti idilli településre, megteheti, de nem fog pénzt vagy munkát kapni cserébe.

Továbbá a 387 lelket számláló falu oldalán megköszönik az emberek kedves érdeklődését. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top