Utazás

Nyaralók figyelem: az EU-s kék kártya nem váltja ki az utasbiztosítást!

Szerencsére egyre több nyaralni induló magyar tudja, hogy ha Európa más országaiba utazik, akkor érdemes kiváltani az út előtt az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Azonban fontos tudni, hogy a "kék kártya" bizony sok ellátást nem fedez, érdemes hát az utasbiztosítás megkötésére is gondolni nyaralás előtt.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő statisztikái szerint évente most már 4-500 ezren kiváltják a magyarok közül az EU-s kék kártyát, amely az uniós országokban feljogosít az alapvető orvosi ellátásra. Fontos megjegyezni azonban, hogy csak olyan szinten, amit egy helyi biztosított is megkapna – hívja fel a figyelmünket a Pénzcentrum. 

Ez azt jelenti például, hogy egy külföldi magánkórházban sem lesz ingyenes a kezelésünk az Európai Egészségbiztosítási Kártya felmutatásának ellenére sem, a kártyát csak a közfinanszírozott szolgáltatóknál vehetjük igénybe. 

Hogy a kártyával ezen belül milyen ellátásokra vagyunk jogosultak, arról mindig jó előre érdemes tájékozódni, mert bár a baleseti ellátás minden tagállam ellátási csomagjába beletartozik, az adott országban a biztosítottak által is fizetendő önrészekre/kötelező hozzájárulásokra a kártya nem nyújt fedezetet.

Már csak ezért is érdemes a meglévő kék kártya mellett az utasbiztosításunkról is gondoskodnunk, hiszen egy megfelelő biztosítás a hazaszállításban is segíthet. Utasbiztosítás nélkül ez akár több százezer vagy több millió forintba is kerülhet: egy mentőrepülős hazaszállítás Európán belül is minimum 3-5 millió forintba kerül, de mentőautóval is több százezer forintos tétel. 

Érdemes tudni a nyaralásukat tervezőknek azt is – írja továbbá a lap –, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban visszatérítéses rendszer működik, azaz a gyógyszerek és az ellátás költségeit kötelesek vagyunk megelőlegezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top