Utazás

Split megmenekült, sikerült megfékezni a pusztító tüzet

Sikerült megállítani a tüzet a horvátországi Split városának határánál. A lángok már nagyon közel voltak Horvátország második legnagyobb településéhez. Hatalmas károkat okozott a Dalmáciában tomboló erdőtűz.

Jelentések szerint néhány órán belül 20 helyszínen keletkezett tűz hétfőn éjszaka Dalmáciában. Omis és Split között 4500 hektárnyi terület égett le, és 80 ember sérült meg, többségükben tűzoltók. Ahogy korábban beszámoltunk róla: a helyzet Split-Dalmát megyében volt a legsúlyosabb, ahol több falut is körbevett a tűz, lakóházak, olajfaültetvények, mezőgazdasági gépek és gépjárművek váltak a lángok martalékává, és egy óvoda is leégett. Több helyi lakost és turistákat is evakuáltak. A tűz hétfő estére elérte Split város határát is, Kamen települést.

Split megmenekült, sikerült megfékezni a pusztító tüzet

Az elsőre megfékezhetetlennek tűnő tűz azért jelentett nagy kihívást, mert a tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek. A bóra szél miatt nem tudtak felszállni a repülőgépek sem délutánig, noha az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani a rendkívül nehéz terepviszonyok miatt.

Emiatt Split városában egész éjjel pánik uralkodott. Az MTI horvát tudósításokra hivatkozva azt írja, hogy az emberek elégedetlenek, mert szerintük az állam későn reagált a tüzekre. A helyszínen tartózkodó tudósítók arról számoltak be, hogy a helyieknek nem volt mivel oltaniuk a tüzet, egyes falvakban és Split több kerületében nem volt víz és áram. A tűzoltók emberfeletti erővel küzdöttek, de nem volt, aki váltsa őket. Csak hétfőn délután siettek kollégáik segítségére tűzoltók az ország belsejéből, és a hadsereget is későn rendelték a helyszínre – mondták el a helybeli lakosok. Sokakat elvágott a tűz, sem a katonaság, sem a tűzoltók nem tudtak a helyszínre menni, ezért sok helyen az emberek maguk próbálták menteni házaikat.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök kedden reggel Splitbe érkezett, és az újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy harminc óra után végre sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet. Szerinte “a rendszer jól reagált, és az emberek remek munkát végeztek”. A kormányfő hétfőn este még arról beszélt, hogy amennyiben szükséges lesz, nemzetközi segítséget kérnek, kedden azonban már kijelentette, hogy egyelőre nincs erre szükség. Hétfőn éjjel több ország is felajánlotta segítségét a tűzoltásban, többek között Szlovénia, Oroszország és Bosznia-Hercegovina is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top