Nem várt költség drágíthatja az ausztrál nyaralást

nlc | 2017. Augusztus 14.
Mostantól csak pénzért cserébe léphetnek a turisták az ausztrál őslakosok földjeire, ahol az utóbbi időben az egyre több kiránduló miatt felhalmozódott a szemét, és megrongálódtak az ezeréves barlangrajzok.

Eddig példátlan gyakorlathoz volt kénytelen nyúlni Ausztráliában egy őslakos csoport földjei védelme érdekében: az idei szezonban 200 ausztrál dollárt (40 ezer forint) kérnek a turistákat szállító óceánjárók és csónakok üzemeltetőitől minden egyes kikötéskor. Az aboriginal törzs itt nem akar megállni, 2019-től fejenként kérnek majd el 152 dollárt a turistáktól, hogy megcsodálhassák a Broone-tól északra fekvő mesés vízeséseket és barlangrajzokat.

Hajónként 200 dollárt kérnek az őslakosok

Az őslakosok képviselői szerint a bevételeket a turistacélpontok tisztán tartására és a kulturális helyszínek védelmére fordítják, valamint támogatást nyújtanak azoknak az őslakosoknak, akik vállalják, hogy köszöntik a látogatókat, és mesélnek nekik a földjükről.

A lépésre azért volt szükség, mert az utóbbi időben a térségben jelentősen megnőtt az óceánjárókkal érkező turisták száma, aminek következtében a barlangrajzok egy része megrongálódott és szemét halmozódott fel a partokon. Az őslakosok éppen ezért el is zárták a turisták elől a különleges és szent helyeik egy részét.

A turisztikai szektor illetékesei aggódnak, hogy ha más őslakos törzsek is elkezdenek belépődíjat szedni, akkor az árak az egekbe szöknek, ami hosszú távon mindegyik félre negatív hatással lesz.

 

Exit mobile version