Utazás

Már tesztelik a testkamerákat a vonatokon a kalauzok

A MÁV-START augusztus közepén, 25 jegyvizsgáló önkéntes részvételével testkamerák gyakorlati tesztelésébe kezdett. A projektben három gyártó összesen 26 eszközét próbálják ki a kalauzok.

A tesztprojekt keretében három, ipari felhasználásra szánt speciális kamerákat gyártó cég termékét választották ki, amelyekből összesen 26 darabot szereztek be, a hozzájuk tartozó kiegészítő műszaki berendezésekkel együtt – közölte a MÁV-START.

A belső próbákat követően, augusztus 16-án a gyakorlatban is elindult a tesztelés. Az elkövetkező időszakban 25 önkéntes jegyvizsgáló legalább tíz-tíz alkalommal használja majd mindhárom terméket. A tesztelés a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon zajlik, a felvételeket a vasúttársaság a jogszabályoknak megfelelően kezeli.

Az önkéntes jegyvizsgálókon kitűző jelzi az utasok számára, hogy hang- és képrögzítés történik.

A tesztelésben részt vevő munkavállalók ezután alapos értékelést adnak a műszaki eszközökről. A MÁV-START vezetése az értékelések és a gyakorlati tapasztalatok feldolgozását követően dönthet a rendszer bevezetéséről.

A testkamerákat azért tesztelik, mert a jegyvizsgálókat sok szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Augusztusig összesen 53 kalauz lett valamilyen támadás elszenvedője.

A testkamerákat külföldi vasúttársaságok is használják. A német Deutsche Bahn és az osztrák Österreichische Bundesbahnen tavaly döntött a bevezetésükről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top