Utazás

Megdőlt a 64 éves melegrekord, és továbbra is marad a jó idő

Napi melegrekord dőlt meg kedden Budapesten, ahol a leghidegebb órákban is mértek 15 fok feletti hőmérsékletet –közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az október 17-ei legmagasabb minimumhőmérséklet a fővárosban eddig 14,5 fok volt, 1953-ban regisztrálták Kamaraerdőn.

Most az év ezen időszakához képest meleg levegő alakítja időjárásunkat. Az éjszakai órákban az ország alacsonyan fekvő területein volt jelentősebb a lehűlés. A nagyobb városokban és a hegyvidéki tájak magasabb részein több helyen maradt 10 Celsius-fok felett a hőmérséklet.

Budapesten, a János-hegyen hajnalban 15,2 fok volt a minimumhőmérséklet, így ez lett az új fővárosi rekord.

A nyárias ősz a növényeket is megzavarta, Orosházán például virágzik az ibolya és az orgona. A Tényeknek nyilatkozó helybéli férfi azt mondta, még sosem látott ilyet, pedig 77 éves.

Az orosházi arborétum tulajdonosa szerint azonban volt már hasonló jelenség a térségben: 1962-ben az orgonafélék kezdtek virágozni, igaz, akkor csak plusz néhány fokot mértek. A tapasztalatok szerint az ilyen virágzások 40-50 évenként fordulnak elő.

Az előrejelzés szerint a következő napokban is marad a napsütéses, száraz idő. Szerda délelőtt a köd mindenütt feloszlik, utána fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem lesz.

A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között várható, de a magasabb helyeken ennél néhány fokkal magasabb, északkeleten alacsonyabb is lehet, néhol talaj menti fagy is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között valószínű (a tartósabban ködös részeken lesz a hűvösebb).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top